skip to Main Content
Spanje overweegt snelheid van 100 naar 80 km/u te verlagen op secundaire wegen
123rf

Spanje overweegt snelheid van 100 naar 80 km/u te verlagen op secundaire wegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Mogelijk van 100 naar 80 km/u op Spaanse wegen

123rf

MADRID – Spanje is een van de zes Europese landen waar de snelheid op de secundaire wegen nog steeds 100 km/u is in plaats van 80 km/u of 90 km/u wat in de overige landen de norm is. Aangezien meer dan de helft van alle verkeersongevallen plaatsvinden op de secundaire wegen wil men de maximum snelheid met 20 km/u gaan verminderen.

Het merendeel van de verkeersongevallen is te danken aan de snelheid waarmee men reed. Om het aantal ongevallen met en zonder dodelijke afloop te verminderen wil de Spaanse verkeersdienst DGT de maximumsnelheid van 100 km/u naar 80 km/u gaan verlagen, net zoals in buurland Frankrijk waar dat recent is gebeurd.

Spanje heeft naast de snelwegen en autowegen waar 120 km/u gereden mag worden ook ontelbaar veel secundaire wegen (carreteras convencionales of secundarias) waar men nu 100 km/u mag rijden. 77% van de verkeersdoden werden in 2017 geregistreerd op de 100 km/u wegen. Het gaat dus om wegen buiten de bebouwde kom.

Het is niet de eerste keer dat het debat over de snelheidsverlaging wordt gestart  in Spanje waarbij men eerder ook al sprak over een maximumsnelheid van 90 km/u zoals o.a. in België. De nieuwe baas van de DGT wil de snelheden echter meer verlagen naar 80 km/u om zo hetzelfde te hebben als veel andere EU-landen waaronder recent Frankrijk en al langer Nederland.

Andere landen die op secundaire wegen een snelheidslimiet hebben van 100 km/u zijn Roemenië, Polen, Ierland, Duitsland en Oostenrijk. Landen als België, Kroatië, Griekenland, Italië en Portugal hebben een limiet van 90 km/u terwijl landen als Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en Malta een maximum snelheid hebben van 80 km/u. In dat laatste rijtje moet als het aan de directeur van de Spaanse verkeersdienst ligt ook Spanje komen te staan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Het had weer eens flink geregend deze week, en ik zie vroeg in de morgen op de 332 eentje vanuit Alicante naar Torrevieja bij een rotonde van La Mata zo hard de rotonde naderen dat hij met zijn auto in de vangrail zat. Idioten weten niet dat na lange droogte en ineens een nat wegdek, je niet snel moet rijden, die weg is op bepaalde punten met dubbele rijstrook aan beide zijde, ingesteld op 90/km, remmen op het allerlaatste moment om er met snelheid overheen te schieten.

 2. Langzamerrijders moeten maar eens rijlessen nemen. Je gaat met het verkeer mee, net zoals je geen 60 op de snelweg gaat rijden. Anders ben je een gevaar en doe je dus wel wat fout.
  Als ik de lege N wegen soms zie hier, dan rijdt je al snel sneller dan 100km/u. Het risico zit in een tractor of auto die de weg opdraait of een beest dat de weg opschiet. Als je veel rijdt als ik, dan rij je vaak sneller. Dus als er niet gehandhaafd wordt zal het niet veranderen.

 3. Langzame rijders zijn niet gevaarlijk, maar degenen die hen gevaarlijk inhaalt. Zo bestaan er ook geen gevaarlijke wegen. De motorrijtuigbestuurders maken een weg gevaarlijk.
  De meeste bestuurders weten niets van snelheid, remweg en vermeerdering in kwadraat van remweg of gewicht en hoeveel meter per seconden je rijdt als je 100 km p u rijdt.

 4. Handhaven is de oplossing.
  De maximale snelheid van 100 km/u niet verlagen van wegen de hardrijders is natuurlijk flauwekul.
  80 km/ u is een veilige snelheid.
  Overigens maken hardrijders meer brokken dan mensen die te langzaam rijden.

  1. Even corrigeren: in (achterlijk) laanderen is dat 70 km/uur, in het Brussels Hoofstedelijk Gewest is dit 50 km/uur en in Wallonië evenals in het Duitstalig gebied is dit 90 km/uur (= de beste snelheid)

 5. Toch kom ik de meeste wegen hier in Andalucia de Andalucia’s zoals A 491 en vele andere juist 90 Km wegen tegen. Maar u heeft gelijk als het over de N-wegen gaat ,daar is het veelal 100.

 6. Dat zal een chaos worden tussen Alicante – Benidorm – Albir. En het probleem is niet de maximum snelheid maar de mensen die zich niet aan de snelheid houden en er 160 of sneller overheen vliegen, deze zullen met de verlaging echt niet zachter gaan rijden. Kortom de snelheids verlaging is geen oplossing.

  1. Mee eens Leo.
   Naast de hardrijders zijn er ook nog veel mensen die juist te zacht rijden.
   60 waar je 80 of 100 mag is ook gewoon gevaarlijk.
   En kijk naar NL. Ook met max 80 km per uur gebeuren er nog altijd zeer veel zware ongelukken op die wegen doordat de hardrijders inhalen waar het niet kan of mag.

   1. Helemaal met Juan74 eens, hier in de buurt een weg waar onlangs radar (traject) controle is ingevoerd. 90 km is toegestaan maar men gaat daar opeens 70km rijden met als gevolg gevaarlijke inhaalsmanueveres

   2. Ja, ik erger me soms ook aan die ‘te traag’ rijders. Maar, laten we eerlijk zijn: díe mensen doen niets fout en de reden waarom ze wat trager rijden kennen we niet. Bovendien zijn er hier in de omgeving (de AP-7 buiten beschouwing gelaten) weinig plaatsen waar je zonder risico meer dan 60 km/uur kan rijden, laat staan 80 of 100..
    Erger vind ik die groepen wandelende wielerterroristen die gezellig babbelend aan 25 km/uur de ganse weg innemen zonder rekening te houden met het achteropkomend verkeer.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken