skip to Main Content
Spaanse premiers spenderen 272.000 euro om Engels te leren
123rf

Spaanse premiers spenderen 272.000 euro om Engels te leren

MADRID – Uit recent verschenen documenten blijkt dat de Spaanse voormalige premiers maar liefst 272.000 euro hebben uitgegeven om het Engels of Frans te leren. Zoals bekend spreken de Spaanse premiers in de meeste gevallen geen andere taal dan Spaans en in sommige gevallen Frans. Engels is nooit de sterkste kant geweest van de Spaanse leiders totdat de nu demissionaire premier Pedro Sánchez aan de macht kwam die vijf talen spreekt.

“All day bonsais”, “Sí, sí, sí, five hours”, “It’s very difficult todo esto”, “I have been excellent relations” o “In all my manded, my terms, my…” zijn enkele termen die door de Spaanse premiers zijn gebruikt als buitenlandse journalisten iets in een andere taal dan het Spaans vroegen. 

Ondanks dat het Engels altijd slecht is geweest, als er al Engels werd gesproken door de premiers, heeft men het toch geprobeerd en wist het Palacio de la Moncloa (de Ambtswoning in Spanje) tussen 2001 en 2018 maar liefst 240.800,66 euro uit te geven aan Engelse lessen en 31.758,84 euro aan Franse lessen.

Regeringen

Het meeste geld werd uitgegeven ten tijde van de regering van José Luis Rodriguez Zapatero (PSOE) met 126.195 euro in bijna 8 jaar tijd (van 2004 tot 2011) gevolgd door Mariano Rajoy (PP) in 7 jaar tijd (van 2011 tot 2018) met 78.923 euro en José María Aznar (PP) in 4 jaar tijd (van 2000 tot 2004) met 24.467 euro.

Het jaar dat het meeste geld aan Engelse lessen werd uitgegeven was in 2005 toen de recent begonnen regering-Zapatero 24.437 euro uitgaf. Het jaar dat het minste geld werd uitgegeven om het Engels te leren was in 2002 ten tijde van Aznar met 1.378 euro.

Sánchez als eerste

De demissionaire premier Pedro Sánchez (PSOE) is de eerste premier die geen tolk nodig heeft om een gesprek aan te gaan met iemand die Engels spreekt. Sánchez heeft namelijk in Brussel en in de Verenigde Staten gestudeerd waar hij de lessen in het Engels moest volgen. Naast het Engels beheerst Sánchez ook het Frans, Italiaans en Portugees al zegt hij zelf dat de laatste twee talen niet zijn sterkste kant zijn.

Spaanse officiële talen

Geen een van de Spaanse premiers tot nu toe heeft moeite gedaan om de andere officiële talen van Spanje te leren, zijnde het Catalaans, Baskisch en Galicisch. Op zich is dat vreemd te noemen aangezien het dus om officiële talen gaat binnen Spanje. De enige die deze talen wel beheerst is Koning Felipe VI die de 4 officiële Spaanse talen spreekt en daarnaast natuurlijk ook het Engels, Frans en diverse andere talen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Lang geleden zat ik een waterig pintje te drinkjen in een bar in Sluis. Op het terras zaten enkerle zeer luidruchtige Franstalige landgenoten. Plots vliegt de deur open, een Nederlands onkundige Zuid-Belg roept:”Quatre bières, on a soif !” en verdwijnt terug. De barman haalt even de schouders op en doet verder waar hij mee bezig is. Vijf minuutjes later vliegt de deur terug open en diezelfde walenkop schreeuwt: “Quatre bières, on a soif !” en verdwijnt opnieuw. De barman bekijkt mij, haalt zijn schouders op en doet verder. Nog vijf minuten later is die idioot daar terug en tiert: “Dis, connard, tu ne m’entends pas ? Quatre bières, on a soif ! ” en hij voegt er nog aan toe:”Comme on est con dans ce pays-ci !!”
  Toen ben ik weggegaan, beschaamd Belg te zijn. Vandaag ben ik beschaamd Nederlandstalig te zijn !
  Is dit een site van Nederlandstaligen ? Ja, en … ? Spanje is een land van Spaanssprekenden.

 2. Inderdaad, als je aan een Spanjaard vraagt of hij Engels spreekt begint hij te lachen. Een Spanjaard lacht met zijn eigen onkunde.
  Achteraf blijkt hij dan toch enkele woorden Engels te spreken. Conclusie een Spanjaard vertikt het om een andere taal te spreken .
  Als je in Spanje woont moet je maar Spaans klappen is de reactie
  Als je maar Vier uur per dag, vijf dagen op de week en slechts acht maanden naar school gaat kan het ook niet anders dan dat ze enkel Spaans spreken

 3. De talen met dialecten vormen een enorme muur van obstakels. Begrip en samenwerking stagneert en vertraagd . Ook misbruik en verdeeldheid speelt hierin een grote rol. Oplichting en bedrog 1 van de nare bijwerkingen als men niet echt talen kan beheersen. Zolang er geen gevoel voor samenwerking is . Zal er ook nooit echt beschaving kunnen ontstaan het blijft primitief en helaas kijk om je heen. De realiteit in overvloed. Een vreemde en nare wereld om in te leven . Het kan ook anders als men maar wil. De te hoge bedragen die spreken boekdelen. De politieke zakken vullen het maakt niet uit hoe!! Zo voelt het en meestal klopt het ook. Geen vertrouwen hebben in politiek is wel te verwachten en niet vreemd. De realiteit.

  1. Helemaal mee eens. Totale waanzin dat die lokale talen zomaar mogen oprukken en verdeeldheid creëren. Voor de goede orde: dat ze het onderling spreken vind ik hun goedrecht, maar dat ze iedereen die het niet spreekt ermee opzadelen door alle straatborden, wijzers en officiële stukken in die taal op te dringen vind ik onacceptabel.

 4. Hola. Spanjaarden hebben nooit interesse getoond in andere talen. Iedereen moet maar Spaans spreken of verstaan , zelfs de toeristen. Ze vertikken het om enige moeite te doen. Enkel de jongeren spreken het dankzij Facebook, Twitter enz. Toegegeven het Spaans is een moeilijke taal en niet iedereen heeft een talenknobbel, blijkbaar ook de Spaanse premiers niet

 5. Even grote graaiers dan de zielige Nullen in brussel.Mijn spaanse les koste maar 300,00€ maar dat van hun zal wel 1000 maal beter zijn

 6. De kennis van vreemde talen, zelfs Engels en Frans, in Spanje is ver onder de maat, evenals de bekendheid met buitenlandse geschiedenis en cultuur op universiteiten. Dat premiers geen uitzondering vormen, kan niet verbazen. Dat ze veel geld uitgeven om wat Engels te leren als ze eenmaal in functie zijn op de post die ze ambieerden, geeft al aan dat ze er voor die tijd niet bijzonder in geïnteresseerd waren, maar dat ze nu wel moeten om door buitenlandse collega’s serieus te worden genomen.

 7. “Uit recent verschenen documenten blijkt dat de Spaanse voormalige premiers maar liefst 272.000 euro hebben uitgegeven om het Engels of Frans te leren. Zoals bekend spreken de Spaanse premiers in de meeste gevallen geen andere taal dan Spaans en in sommige gevallen Frans”
  Dus, ofwel waren die premiers er te stom voor, ofwel is dit en zeer bubieus artikel. Ik gok op ‘fake news’ al wekt het feit dat ze enkel Castiliaans spreken toch ook enig vermoeden van domheid. Wat Rajoy betreft kunnen we zelfs vspreken van een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

 8. Dus “totdat de nu demissionaire premier Pedro Sánchez aan de macht kwam die vijf talen beheerst.”

  kunnen we beter vervangen door:

  totdat de nu demissionaire premier Pedro Sánchez aan de macht kwam die vijf talen spreekt.”

  1. Is algemeen geweten dat ze wat talen en andere zaken niet veel van terecht brengen in spanje. Maar ze lachen u wel uit op de instanties dat wij niet goed ik zeg niet goed Spaans spreken maar Engels als ik vraag waar hun Engels is lachen e u vierkant uit ze blijven aan Spaans gangen terwijl genoeg mensen Engels praten. Ik ben Belg Nederlandstalig en moet ook ander taal spreken hoor en ik probeer Spaans maar wordt weinig gewadeerd.

   1. Hahaha, ik ben een Vlaming en spreek vloeiend zes talen zonder ooit talen gestudeerd te hebben, ben ingenieur . Mijn 4 kinderen, we wonen in Spanje , spreken vlot minstens 5 talen en meer, en ook nooit talen gestudeerd, ingenieurs , veearts, etc. Maar ja , gewoon kwestie van interesse en opvoeding . Die hebben geen moeite om een job te vinden. De Spanjaarden zijn achterlijken op vreemde talen kennis , maar mijn Waalse familie is niets beter , die kunnen zelfs niet eens deftig Frans spreken 😱😳😄 juist zoals onze Waalse politiekers. En vergeet maar een vreemde taal. En zoals jullie het weten of niet, Vlaanderen heeft de meeste secretaressen van de wereld die meer dan vijf talen beheersen 😊

    1. Waarom zou je een andere taal leren, als je eigen taal de tweede wereldtaal is? Engels is de derde wereldtaal in monden. Ooit wel eens een Brit tegengekomen die 1 woord buiten de deur spreekt?

     1. Ik ken toch een aantal Britten die prima Spaans spreken maar de meesten spreken inderdaad enkel hun eigen taal en niets meer dan dat en doen er ook geen moeite voor om maar 1 woord te leren of het moet om drank gaan die woorden kennen ze wel 🙂

   2. Kuku, als je twijfelt aan je Spaanse talenkennis, spreek de instanties dan ook niet in het Engels aan, maar neem een “gestor” in de hand die veel zaken voor jou regelt bij die schimmige overheidsinstanties.
    Kost een beetje, maar als hij of zij Engels spreekt, dan heb je daar wat aan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken