Search
menu
Search

Grote activiteiten rond regionale Catalaanse feestdag La Diada

Grote activiteiten rond regionale Catalaanse feestdag La Diada
Beeld: 123rf

Grote activiteiten rond regionale Catalaanse feestdag La Diada

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Voor de tweede keer sinds het begin van de pandemie, viert Catalonië op 11 september aanstaande zijn regionale feestdag. Met een pak minder beperkingen dan tijdens de vorige editie, staan weer heel wat demonstraties en activiteiten op het programma. De festiviteiten beginnen op donderdag 9 september en eindigen zaterdag 11 september op de feestdag zelf.

11 september is een regionale feestdag in de autonome regio Catalonië en dat is, naast de sluiting van alle winkels, musea en overheidsinstellingen, op straat ook te merken aan de vele Catalaanse festiviteiten waar protestmarsen, sardanas dansen en andere pro-Catalonië evenementen zeker nooit ontbreken. Ondanks de politieke en sociale problemen zal het toch hopelijk een familiedag worden. 

Op deze dag wordt er gevierd of eigenlijk herdacht dat in 1714 Catalonië onder koning Felipe V van Bourbon alle rechten op een zelfstandige staat en eigen cultuur verloor. Iets dat natuurlijk dit jaar opnieuw extra aangekaart zal worden vanwege alle problemen rondom de afscheiding van Spanje en de vorming van een eigen republiek.

Donderdag 9 September

Aftrap van de feestelijkheden in El Vendrell (Tarragona), de geboortestad van cellist Pau Vasals. Uitreiking van een eremedaille aan de oceanografe Josefina Castellví en posthume titel aan de economiste en sociaal activiste Arcadi Oliveres.

Vrijdag 10 September

Om 18 uur reikt de Catalaanse regering een eremedaille uit aan de “slachtoffers van de repressie en de juridische groepen die die mensen beschermen tegen de kruistocht tegen de Catalaanse onafhankelijkheid. De PSC en de rechtse partijen kondigden aan dat ze niet aanwezig zullen zijn omdat ze de uitreiking niet representatief voor alle Catalanen vinden.

Om 21u zal Pere Aragonés zijn eerste toespraak geven als president van de Catalaanse regering. Die gaat door in de Recinte Modernista in het Sant Pau ziekenhuis en wordt uitgezonden door TV3.

Zaterdag 11 September

De feestdag begint zoals elk jaar met een bloemenhulde aan het monument van Rafael Casanova in Barcelona, waarbij om 9 uur ook de  regeringsleden aanwezig zullen zijn.

Om 17u gaat in Barcelona de betoging van het ANC van start onder het motto ‘’Lluitem i guanyem la independència’ (Indien we strijden zullen we de onafhankelijkheid bereiken). De demonstratie vertrekt bij het plaza de Urquinaona en loopt richting een podium bij het Estació de França.

Om 22u sluit de dag met een officieel evenement van de Catalaanse regering, dat plaatsvindt voor de vier zuilen van Josep Puig i Cadafalch op Montjuïc. Er zal muziek en een spektakel te zien zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?