Spanje heeft de warmste zomer van de afgelopen 50 jaar afgesloten

Spanje heeft de warmste zomer van de afgelopen 50 jaar afgesloten
Beeld: Canva

Spanje heeft de warmste zomer van de afgelopen 50 jaar afgesloten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is officieel: de zomer van 2022 gaat de geschiedenisboeken in als de warmste van de afgelopen 50 jaar met de op één na warmste augustusmaand sinds 1961, het jaar dat men in Spanje begon met het registreren van het weer. Deze zomer was het gemiddeld 2,2 graden warmer dan het oude recordjaar 2003.

Als de volgende keer iemand zegt ‘elk jaar zomer is het warm in Spanje dus er is niets aan de hand’ dan moet je hen wijzen op de geregistreerde gegevens en cijfers. Daaruit blijkt dus dat de zomer van 2022 niet normaal was en dat deze inmiddels officieel de boeken ingaat als warmste ooit.

Niet alleen de temperaturen waren hoger dit jaar, in totaal zijn er tijdens vier hittegolven met 42 dagen hoge temperaturen geweest waarbij de maximum behaalde temperatuur niet het oude record van 47,4 graden heeft verbroken maar het werd wel warmer dan 46 graden dit jaar.

Helaas heeft de hitte ook deze zomer weer voor veel te veel sterfgevallen gezorgd want er zijn in juni, juli en augustus in totaal 4.663 personen door hitte overleden, 830 in juni (tijdens de eerste vroege hittegolf), 2.223 in juli en 1.610 in augustus.  

De hitte heeft ook samen met de droogte en de fouten van de mens, gezorgd voor een record aantal natuur- en bosbranden. Er zijn maar liefst 63 grote bosbranden geweest waarbij 500 hectare of meer is verwoest. In totaal echter is dit jaar alweer meer dan 295.000 hectare natuur verwoest. Daarmee staat Spanje binnen de Europese Unie op de eerste plaats wat betreft verbrande hectare.

Ga naar de inhoud