menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje start 26 september met de vierde corona-prik die ook wel herfstbooster wordt genoemd

Spanje start 26 september met de vierde corona-prik die ook wel herfstbooster wordt genoemd
Beeld: 123rf

Spanje start 26 september met de vierde corona-prik die ook wel herfstbooster wordt genoemd

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat op 26 september gestart wordt met de landelijke corona-vaccinatiecampagne voor de vierde prik, ook wel de herfstbooster genoemd. Spanje wil zich opnieuw beter beschermen tegen Covid-19 en begint met de groep 60-plussers. Dat zijn 12,5 miljoen inwoners waarvan 93% ook de derde prik heeft laten zetten.

De angst voor de corona-pandemie is bij veel mensen verdwenen maar dat wil niet zeggen dat het virus niet meer aanwezig is. Ook in Spanje worden nog steeds dagelijks duizenden mensen positief getest op Covid-19 en nog steeds liggen er circa 3.000 Covid-patiënten in de ziekenhuizen. Nu het weer herfst wordt zal ook het coronavirus weer om zich heen gaan grijpen.

En daarom wil Spanje de kwetsbare mensen beter gaan beschermen met een vierde corona-prik ook wel de herfstbooster genoemd in Nederland en België. In Spanje wilde men eerst wachten op het Spaanse vaccin Hipra omdat deze een betere bescherming moet bieden tegen alle mogelijke varianten van Covid-19. Maar uiteindelijk zal Spanje toch eerder beginnen met de aangepaste vaccins van Pfizer en Moderna waarvan bekend is dat deze een bescherming bieden tegen de Omicron-variant. Zodra Hipra ter beschikking komt zal ook deze gebruikt gaan worden.

De eerste groep personen die een vierde corona-prik zal krijgen zijn de 60-plussers waarvan er 12,5 miljoen zijn in Spanje en waarvan 93% ook al drie corona-prikken heeft gehad. Men begint echter met vaccineren bij de kwetsbare groep van 80-jarigen en bewoners van verzorgingshuizen en bejaardencentra. Daarna gaat men verder met de andere leeftijden vanaf 60 jaar. Er staat voorlopig nog geen vaccinatie met de herfstbooster gepland voor inwoners jonger dan 60 jaar.

Op dit moment zijn 40,6 miljoen inwoners van Spanje volledig gevaccineerd met twee prikken, 39,1 miljoen inwoners van 12 jaar en ouder en 1,7 miljoen inwoners van 5 tot en met 11 jaar oud. In de leeftijdsgroep 70 jaar en ouder heeft 92,6% ook een boosterprik gekregen, dat is 92,9% bij 60-plussers.