skip to Main Content
Día de la Hispanidad of Fiesta Nacional de España: 12 oktober

Día de la Hispanidad of Fiesta Nacional de España: 12 oktober

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

12oktober1aMADRID – Aanstaande maandag 12 oktober viert heel Spanje la Día de la Hispanidad oftewel de Fiesta Nacional de España, een feestdag geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium wat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond. Tegenwoordig is op deze feestdag in Spanje het meest kenmerkend het militaire defilé in Madrid waarbij Spanje aan de Koning, zijn vrouw en aan de President van Spanje hun militaire kracht laten zien. Voor veel Spanjaarden echter is het een heerlijke vrije dag terwijl in Zaragoza de Fiesta de la Virgen de Pilar gevierd wordt en in Madrid stierenvechten plaatshebben. Dit jaar valt 12 oktober op een maandag en dus nemen veel Spanjaarden een extra lang weekend vrij om naar de kust te gaan of naar de bergen. Er zal dus veel verkeer zijn op de Spaanse wegen.

Een van de meest uit het oog springende kenmerken van de Día de Hispanidad is de militaire parade of de defilé in het centrum van Madrid. De Koninklijke familie en vertegenwoordigers van de Spaanse regering, waaronder de president van Spanje Mariano Rajoy, zullen aanwezig zijn op de Plaza Cánovaz de Castillo.

Columbus

Op 12 oktober 1492 landde Cristobal Colón, oftewel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw continent had ontdekt aangezien hijzelf meende te zijn geland in Azië. Vanaf dit moment wordt het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld. Om dit te vieren wordt elk jaar op 12 oktober de dag van Spanje gevierd en is deze dag een nationale feestdag.

Zaragoza

12 oktober is in Zaragoza tevens de dag van de Virgen de Pilar en gaat gepaard met vele festiviteiten en processies in de stad. Duizenden mensen komen van heinde en ver naar de hoofdstad van Aragón om het spektakel te aanschouwen. 12 oktober is tevens een speciale dag voor de Guardia Civil aangezien de Virgen de Pilar hun schutspatroon is.

Hispanidad

De term “Hispanidad” stamt uit de jaren tachtig en heeft betrekking op de feesten van 12 oktober die niet alleen in Spanje worden gevierd maar in die landen waar Spaanse wordt gesproken en een link hebben met de Spaanse cultuur. Dit houdt in dat in 27 naties iets meer dan 472 miljoen personen in vijf verschillende continenten, te weten Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië, het een feestdag zal zijn.

Musea

Veel mensen genieten op deze dag echter van een vrije dag en veel winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten. Daarentegen zijn de musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken, iets wat traditiegetrouw tot lange wachtrijen zorgt bij onder andere het Prado in Madrid en andere musea in heel Spanje

Catalonië

Juist dit jaar zal er in Catalonië, de deelstaat waar de dag van Spanje het minst gevierd wordt, een gespannen sfeer hangen. De vereniging van Catalanen die het NIET eens zijn met een onafhankelijkheid van Catalonië met de rest van Spanje, zullen op deze dag een manifestatie houden op de Plaza Catalunya in hartje centrum Barcelona. Eenieder die het niet eens is met een afscheiding van de rest van Spanje kan daar zijn of haar stem laten horen. Er worden duizenden mensen verwacht. Aan de andere kant zullen er ook manifestaties palatsvinden in Barcelona van inwoners die wel bij Spanje willen blijven en zich zowel Catalaanse alsook Spaans voelen.

Aangezien veel Catalanen zich dus niet “Spaans” voelen (ongeacht dat dit wel in hun paspoort staat), hebben veel gemeentehuizen en scholen in Catalonië besloten op de dag dat heel Spanje dicht is toch open te gaan. Voor hen is de feestdag namelijk 11 september en niet 12 oktober – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken