Search
menu
Search

Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen

Oeps ... foto ontbreekt!

Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de resultaten van de barometer van het CIS is gebleken dat bijna de helft van de Spanjaarden voorstander is van het aanpassen en veranderen van de Spaanse grondwet. De zogenaamde Carta Magna werd opgesteld in 1978 en bestaat dit jaar 40 jaar, iets wat op 6 december gevierd wordt in Spanje.

De Spaanse grondwet kwam in 1978, drie jaar na de dood van de dictator Franco in 1975, tot stand met goedkeuring van meer dan 90% van de Spanjaarden. Sindsdien is deze grondwet die ook wel carta magna genoemd wordt niet meer grondig aangepast de afgelopen 40 jaar. De politieke problemen in Catalonië en diverse andere kwesties hebben de discussie over het aanpassen van de grondwet weer doen oplaaien.

Uit de barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) is gebleken dat 44% van de Spanjaarden een grondige hervorming van de carta magna wil om deze aan te passen aan de huidige tijd. Logischerwijze is dat percentage in Catalonië hoger met 79,4% en ook in Baskenland is dat 69,5% voor een grondige hervorming.

In het geval van de inwoners van de Comunidad de Madrid wil 60,6% een grondige wijziging van de grondwet en in Andalusië is dat 59,2% terwijl het percentage 54% is in Galicië.

In het voorgaande ging het om een grondige wijziging maar als het om kleinere wijzigingen gaat worden de percentages hoger. Zo wil 81,8% in Catalonië wijzigingen in de Carta Magna, in Baskenland 79,2%, in de Comunidad de Madrid 70,5%, op de Canarische Eilanden 69,9% en in de Comunidad Valenciana 68%.

Op de vraag wat er dan aangepast dient te worden antwoorden de meeste mensen zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg, sociale rechten, gelijkheid mannen en vrouwen, meer controle op en transparantie van politici, een betere verstandhouding tussen de centrale overheid en de regionale overheden en betere rechten en vrijheden in de democratie die Spanje is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?