Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen

123rf
Beeld: 123rf

Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit de resultaten van de barometer van het CIS is gebleken dat bijna de helft van de Spanjaarden voorstander is van het aanpassen en veranderen van de Spaanse grondwet. De zogenaamde Carta Magna werd opgesteld in 1978 en bestaat dit jaar 40 jaar, iets wat op 6 december gevierd wordt in Spanje.

De Spaanse grondwet kwam in 1978, drie jaar na de dood van de dictator Franco in 1975, tot stand met goedkeuring van meer dan 90% van de Spanjaarden. Sindsdien is deze grondwet die ook wel carta magna genoemd wordt niet meer grondig aangepast de afgelopen 40 jaar. De politieke problemen in Catalonië en diverse andere kwesties hebben de discussie over het aanpassen van de grondwet weer doen oplaaien.

Uit de barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) is gebleken dat 44% van de Spanjaarden een grondige hervorming van de carta magna wil om deze aan te passen aan de huidige tijd. Logischerwijze is dat percentage in Catalonië hoger met 79,4% en ook in Baskenland is dat 69,5% voor een grondige hervorming.

In het geval van de inwoners van de Comunidad de Madrid wil 60,6% een grondige wijziging van de grondwet en in Andalusië is dat 59,2% terwijl het percentage 54% is in Galicië.

In het voorgaande ging het om een grondige wijziging maar als het om kleinere wijzigingen gaat worden de percentages hoger. Zo wil 81,8% in Catalonië wijzigingen in de Carta Magna, in Baskenland 79,2%, in de Comunidad de Madrid 70,5%, op de Canarische Eilanden 69,9% en in de Comunidad Valenciana 68%.

Op de vraag wat er dan aangepast dient te worden antwoorden de meeste mensen zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg, sociale rechten, gelijkheid mannen en vrouwen, meer controle op en transparantie van politici, een betere verstandhouding tussen de centrale overheid en de regionale overheden en betere rechten en vrijheden in de democratie die Spanje is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.