skip to Main Content
Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen
123rf

Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Bijna de helft van de Spanjaarden vindt het noodzakelijk de grondwet aan te passen

123rf

MADRID – Uit de resultaten van de barometer van het CIS is gebleken dat bijna de helft van de Spanjaarden voorstander is van het aanpassen en veranderen van de Spaanse grondwet. De zogenaamde Carta Magna werd opgesteld in 1978 en bestaat dit jaar 40 jaar, iets wat op 6 december gevierd wordt in Spanje.

De Spaanse grondwet kwam in 1978, drie jaar na de dood van de dictator Franco in 1975, tot stand met goedkeuring van meer dan 90% van de Spanjaarden. Sindsdien is deze grondwet die ook wel carta magna genoemd wordt niet meer grondig aangepast de afgelopen 40 jaar. De politieke problemen in Catalonië en diverse andere kwesties hebben de discussie over het aanpassen van de grondwet weer doen oplaaien.

Uit de barometer van het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) is gebleken dat 44% van de Spanjaarden een grondige hervorming van de carta magna wil om deze aan te passen aan de huidige tijd. Logischerwijze is dat percentage in Catalonië hoger met 79,4% en ook in Baskenland is dat 69,5% voor een grondige hervorming.

In het geval van de inwoners van de Comunidad de Madrid wil 60,6% een grondige wijziging van de grondwet en in Andalusië is dat 59,2% terwijl het percentage 54% is in Galicië.

In het voorgaande ging het om een grondige wijziging maar als het om kleinere wijzigingen gaat worden de percentages hoger. Zo wil 81,8% in Catalonië wijzigingen in de Carta Magna, in Baskenland 79,2%, in de Comunidad de Madrid 70,5%, op de Canarische Eilanden 69,9% en in de Comunidad Valenciana 68%.

Op de vraag wat er dan aangepast dient te worden antwoorden de meeste mensen zaken zoals onderwijs, gezondheidszorg, sociale rechten, gelijkheid mannen en vrouwen, meer controle op en transparantie van politici, een betere verstandhouding tussen de centrale overheid en de regionale overheden en betere rechten en vrijheden in de democratie die Spanje is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Het verbaasd me telkens weer dat verschillende personen het over ‘democratie’ hebben maar er ondertussen blijk van geven er geen bal van te snappen.
  “Democratie” in zijn pure vorm betekend dat de meerderheid beslist. Dat is dus 50% plus één stem…
  Dat dit in de praktijk niet eerlijk is en een grote groep mensen zonder stem laat is in onze samenlevingen al lang niet meer ge-accepteert. Dit soort ‘pure’ democratie komt alleen voor in dictatoriale stelsels waar een ‘meerderheid’ wordt gecreëerd ten behoeve van de machthebber. Men noemt dit vaak ‘de stem van het volk’ en op deze manier kunnen autocratische heersers zichzelf van een sausje van democratie voorzien terwijl het natuurlijk gewoon dictators zijn.

  In de meer ontwikkelde ‘democratieën’ is er daarom lang geleden een veel beter soort van ‘democratie’ ontwikkeld. Eén waarbij er via verkiezingen volks vertegenwoordigers worden verkozen die op hun beurt via het zoeken van de grootste gemene deler een regering vormen. Op deze manier wordt er een veel groter gedeelte van de bevolking geholpen. Het is dus veel eerlijker en zorgt er voor dat er geen extremen ideeën en acties in een samenleving voortkomen.
  Dit heet een ‘parlementaire democratie op basis van volks vertegenwoordiging’.

  Een ieder die deze vorm maar niets vindt omdat de beslissingen te lang duren of niet naar de zin van hem/haar zijn roepen vaak om “democratie”, liefst die van “het volk” maar ze beseffen niet dat in de huidige tijd van manipulatie door de media en de populisten met hun verborgen machtshonger zij eigenlijk roepen om de omverwerping van onze staatsvormen en ‘een sterke man’.
  Met andere woorden, de roep om ‘echte democratie’ is dus gewoon een roep om een dictator…. en daar moeten we niet blij mee zijn….

 2. Als er een regering is die goed wil doen wordt deze door egoisten direct de grond in geboord. Een economie kan enkel draaien op 100% als iedereen zijn steentje bij kan dragen en dat betekent dat de genen die nu niets hebben wel wat moeten gaan krijgen om het systeem te laten draaien. Mensen die continu blijven denken dat mensen het eerst moeten verdienen zijn de juist de mensen die de economie achteruit laten gaan. Natuurlijk zijn er rotte appels maar dat geldt voor beide kanten arm of rijk. Toch om te overleven zullen we wel alles moeten delen anders is er echt geen toekomst meer.

 3. Beste Walter. Herinvoering van een ‘stemplicht’ heeft helemaal geen zin. Bekijk de statistieken in België. Hier is geen stemplicht maar een ‘opkomstplicht’. Je moet naar het stembureau gaan. Of je een stem uitbrengt of niet speelt geen rol. Ik ben er zeker van dat veel aanwezigen niets of zomaar iets aankruisen zonder te beseffen wat ze doen. Dit is toch ook geen oplossing!

 4. Als iets niet goed gaat denken mensen nogal rap dat de grondwet moet worden aangepast. Mij lijkt dat Spanje serieus zijn kiesstelsel moet wijzigen maw hoe zetels worden verdeeld en waarom niet herinvoering van algemene stemplicht. Bv hier in Catalonië is het een eeuwig gemekker NA verkiezingen dat er een stille meerderheid was die anders wou.
  Ook de financieringswet voor de regio’s kan mss herbekeken worden.
  Maar dit alles kan niet de taak zijn van de huidige Sanchez-bende alleen, die al genoeg Sint-Niklaas kado’s heeft uitgedeeld om zieltjes te winnen. Al heeft die houding geen windeieren gelegd in de peilingen.

 5. “…een betere verstandhouding tussen de centrale overheid en de regionale overheden en betere rechten en vrijheden…” of maw deze mensen willen dat Spanje een échte democratie wordt. Met deze linkse regering is dat misschien mogelijk, maar mochten de franquisten van de PP (samen met VOX) op een of andere manier terug aan de macht komen dan is die kans natuurlijk nihil. Hopelijk houdt het sinterklaasgedrag van Sanchez hem nog een tijdje in het zadel, al gaat dat natuurlijk enorm veel geld kosten.

  1. Een echte democratie?
   Voor een land dat hoger scoort op dat gebied dan jouw vaderland?
   Ik zou me heel snel stil houden en voorzichtig zijn met je wensen, want er zijn regio´s waar inderdaad geen echte democratie heerst. Daar waar mensen de wet aan hun laars lappen die voorschrijft hoe de democratie zou moeten werken. Gisteren daarvan een prachtig voorbeeld gezien.

   Vorige week nog stemde het regio parlement in een niet nader te noemen regio, tegen de wet, namelijk het laten stemmen van personen in dat parlement die NIET mogen stemmen van het hoogste rechtsorgaan, en een paar van deze personen kreeg gisteren door dat ze de wet zouden overtreden en keerden gelukkig op hun schreden terug…..
   Met als gevolg dat de ¨meerderheid¨ die men had, ineens er niet meer is.
   En voor je alvast weer gaat mekkeren over een gekleurde rechtspraak, deze uitspraak is gedaan door het hoogste rechtsorgaan in de desbetreffende regio!

   Democratie houdt toch in dat de meerderheid beslist Miel?
   Leg me dan eens uit hoe het kan dat in een bepaalde regio, er een regio regering zit, die NIET de meeste stemmen had? Als dat te maken heeft met een verouderde kieswet, dan neem ik aan dat jij ook voorstander bent om deze kieswet aan te passen naar de normale moderne tijden?? Dat is namelijk wat je zegt, je wilt een echte democratie toch….die is er domweg niet in deze regio.

   1. ‘Democratie’ houdt inderdaad in dat de meerderheid VAN DE GEKOZENEN beslist. Dat is toch ook in Catalonië het geval ? Democratie is echter veel meer dan het verkiezen van een parlement.
    ‘ …Voor een goed werkende parlementaire democratie is het van belang dat de burgers grondrechten hebben: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, persvrijheid, een onafhankelijke rechtspraak…’ (Wikipedia)
    Het antwoord dat werd gegeven op de vraag wat dient aangepast te worden geeft duidelijk aan dat bepaalde grondrechten momenteel onvoldoende aanwezig zijn in Spanje.
    Wat de rest van je reactie betreft: de score van België, de beslissingen van het Catalaanse parlement, de uitspraak van een Catalaanse rechter en de (volgens jou) niet verkozen Catalaanse regering hebben écht niets te maken met het feit dat de helft van de SPANJAARDEN meer democratie vraagt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken