Search
menu
Search

Tenminste tien doden en veel schade door enorme stortvloed na regen op Mallorca (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Tenminste tien doden en veel schade door enorme stortvloed na regen op Mallorca (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Zoals men al voorspeld had ging het flink tekeer met de regen en onweer op dinsdagavond en naast het Spaanse vasteland had ook Mallorca te maken met de hevige regenval. Het stormde zo erg op het Balearen eiland dat er tenminste een persoon tien personen zijn overleden en tientallen mensen vast zaten in hun auto’s en huizen nadat ze compleet verrast werden door de kolkende watermassa.

UPDATE: Het is inmiddels bekend dat er tien doden zijn te betreuren, 4 in Sant Llorenç, een in Artá , 1 in Son Servera en 2 in S’Illot. Daarnaast wordt er nog gezocht naar vermiste personen. Twee overleden personen in S’Illot waren buitenlandse (Britse) toeristen die ten tijde van de stortvloed in een taxi zaten die mee werd gesleurd door het water. Ook de chauffeur van de taxi werd later dood gevonden. Op sommige plaatsen in deze dorpen werd maar liefst 230 l/m2 regenwater geregistreerd.

Een persoon die overleden is, is een oudere man die in de kelder van zijn woning verrast werd door het stijgende water en geen kans meer zag om weg te komen. Dit gebeurde in de gemeente Sant Llorenç des Cardassar op Mallorca.

Naast de overleden man zaten ook in dezelfde gemeente tientallen mensen vast in hun auto’s terwijl ze door het water werden meegesleurd. Uiteindelijk konden deze personen gered worden maar de schade aan hun voertuigen was enorm.

Moeder en kinderen

Een ander triest verhaal is de dood van een moeder van drie kinderen wiens. De vrouw werd dood gevonden in de auto waarin ze reed ten tijde van de kolkende watermassa maar slaagde erin om haar twee dochters van 7 en 8 jaar te redden. Ze slaagde er echter niet op tijd in om haar 5-jarige zoon te redden naar wiens lichaam nog gezocht wordt. Ook de moeder is overleden en haar lichaam werd gevonden in de auto.

Er raakten diverse mensen gewond en ook in diverse woningen zaten mensen vast. Ook op de rotondes bij de ingangen van het dorp stonden veel mensen die het dorp niet in konden vanwege het hoge water. Alle straten van het dorp staan blank. De elektriciteit is op veel plaatsen uitgevallen en mobiele telefoons werken niet.

Reddingswerkers

Meer dan 510 reddingswerkers zijn bezig om de ravage op te ruimen, schoonmaken en het zoeken naar overlevenden of de lichamen van de overleden personen. Het gaat om 120 militairen, 103 medewerkers van het Ibanat, 53 specialisten van de Guardia Civil, 50 agenten van de Policía Nacional, 30 brandweermannen, 28 personen van private bedrijven, 25 vrijwilligers van de Burgerwacht (protección civil), 18 agenten van de Policía Local en 15 medewerkers van de 112 nooddienst.

1.000 jaar

Volgens de Spaanse weerdienst komt de regen en de consequenties daarvan zoals op de Balearen eilanden waardoor er zoveel problemen waren dankzij de 230 l/m2 op sommige plaatsen slechts een keer per 1.000 jaar voor. De hoeveelheid water die dinsdagavond werd gemeten is een derde van de tussen de 600 en 800 l/m2 wat normaal jaarlijks geregistreerd wordt.

Hotels en Rafa Nadal

De Melia hotelketen heeft aan de getroffen personen gratis verblijf aangeboden in drie van hun hotels op Mallorca. Sommige inwoners van de getroffen dorpen zijn alles kwijt en moeten ergens overnachten. Ook de beroemde tennisser Rafael Nadal, oorspronkelijk afkomstig van Mallorca, heeft zijn Tennis Instituut in Manacor aangeboden voor gratis verblijf.

Premier Sánchez

De Spaanse premier Pedro Sánchez is meteen op het vliegtuig gestapt om naar Mallorca te vliegen en het getroffen gebied te bezoeken. Eenmaal aanwezig kon hij met eigen ogen zien wat de ravage is en hoe men heeft geleden en nog steeds lijdt na deze ramp. Sánchez heeft beloofd dat er financiële hulp zal komen voor alle getroffen inwoners van de dorpen. Daarnaast kondigde de premier aan dat hij het gebied tot rampgebied (zona catastrófica) zal benoemen.

Het bovenstaande is gedurende de woensdag aangepast aan de nieuwe informatie die door de Spaanse pers geplaatst werd.

Bekijk HIER foto’s van de ravage.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?