Tenminste tien doden en veel schade door enorme stortvloed na regen op Mallorca (UPDATE)

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Zoals men al voorspeld had ging het flink tekeer met de regen en onweer op dinsdagavond en naast het Spaanse vasteland had ook Mallorca te maken met de hevige regenval. Het stormde zo erg op het Balearen eiland dat er tenminste een persoon tien personen zijn overleden en tientallen mensen vast zaten in hun auto’s en huizen nadat ze compleet verrast werden door de kolkende watermassa.

UPDATE: Het is inmiddels bekend dat er tien doden zijn te betreuren, 4 in Sant Llorenç, een in Artá , 1 in Son Servera en 2 in S’Illot. Daarnaast wordt er nog gezocht naar vermiste personen. Twee overleden personen in S’Illot waren buitenlandse (Britse) toeristen die ten tijde van de stortvloed in een taxi zaten die mee werd gesleurd door het water. Ook de chauffeur van de taxi werd later dood gevonden. Op sommige plaatsen in deze dorpen werd maar liefst 230 l/m2 regenwater geregistreerd.

Een persoon die overleden is, is een oudere man die in de kelder van zijn woning verrast werd door het stijgende water en geen kans meer zag om weg te komen. Dit gebeurde in de gemeente Sant Llorenç des Cardassar op Mallorca.

Naast de overleden man zaten ook in dezelfde gemeente tientallen mensen vast in hun auto’s terwijl ze door het water werden meegesleurd. Uiteindelijk konden deze personen gered worden maar de schade aan hun voertuigen was enorm.

Moeder en kinderen

Een ander triest verhaal is de dood van een moeder van drie kinderen wiens. De vrouw werd dood gevonden in de auto waarin ze reed ten tijde van de kolkende watermassa maar slaagde erin om haar twee dochters van 7 en 8 jaar te redden. Ze slaagde er echter niet op tijd in om haar 5-jarige zoon te redden naar wiens lichaam nog gezocht wordt. Ook de moeder is overleden en haar lichaam werd gevonden in de auto.

Er raakten diverse mensen gewond en ook in diverse woningen zaten mensen vast. Ook op de rotondes bij de ingangen van het dorp stonden veel mensen die het dorp niet in konden vanwege het hoge water. Alle straten van het dorp staan blank. De elektriciteit is op veel plaatsen uitgevallen en mobiele telefoons werken niet.

Reddingswerkers

Meer dan 510 reddingswerkers zijn bezig om de ravage op te ruimen, schoonmaken en het zoeken naar overlevenden of de lichamen van de overleden personen. Het gaat om 120 militairen, 103 medewerkers van het Ibanat, 53 specialisten van de Guardia Civil, 50 agenten van de Policía Nacional, 30 brandweermannen, 28 personen van private bedrijven, 25 vrijwilligers van de Burgerwacht (protección civil), 18 agenten van de Policía Local en 15 medewerkers van de 112 nooddienst.

1.000 jaar

Volgens de Spaanse weerdienst komt de regen en de consequenties daarvan zoals op de Balearen eilanden waardoor er zoveel problemen waren dankzij de 230 l/m2 op sommige plaatsen slechts een keer per 1.000 jaar voor. De hoeveelheid water die dinsdagavond werd gemeten is een derde van de tussen de 600 en 800 l/m2 wat normaal jaarlijks geregistreerd wordt.

Hotels en Rafa Nadal

De Melia hotelketen heeft aan de getroffen personen gratis verblijf aangeboden in drie van hun hotels op Mallorca. Sommige inwoners van de getroffen dorpen zijn alles kwijt en moeten ergens overnachten. Ook de beroemde tennisser Rafael Nadal, oorspronkelijk afkomstig van Mallorca, heeft zijn Tennis Instituut in Manacor aangeboden voor gratis verblijf.

Premier Sánchez

De Spaanse premier Pedro Sánchez is meteen op het vliegtuig gestapt om naar Mallorca te vliegen en het getroffen gebied te bezoeken. Eenmaal aanwezig kon hij met eigen ogen zien wat de ravage is en hoe men heeft geleden en nog steeds lijdt na deze ramp. Sánchez heeft beloofd dat er financiële hulp zal komen voor alle getroffen inwoners van de dorpen. Daarnaast kondigde de premier aan dat hij het gebied tot rampgebied (zona catastrófica) zal benoemen.

Het bovenstaande is gedurende de woensdag aangepast aan de nieuwe informatie die door de Spaanse pers geplaatst werd.

Bekijk HIER foto’s van de ravage.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Men heeft altijd verklaart dat de wereld zal vergaan door wind -water-vuur.
Dat is er een klein voorbeeld van wat men verwacht dat onze meesters van deze
wereld niets of te weinig doen aan de opwarming.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.