skip to Main Content
Wat moet je doen als je geld of iets anders op staat vindt in Spanje
20 Minutos

Wat moet je doen als je geld of iets anders op staat vindt in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wat moet je doen als je geld of iets anders op staat vindt in Spanje

20 Minutos

MADRID – Enkele dagen geleden plaatsten we een artikel over de vondst van bijna 250.000 euro langs de snelweg tussen Madrid en Andalusië. Veel mensen zullen dat geld misschien houden (al zal dit moeilijk te verklaren zijn) maar eerlijke mensen melden dit bij de politie of geven de gevonden spullen af op het politiekantoor. Maar wat is de juiste manier van handelen in Spanje?

Stel je vindt een smartphone, dure zonnebril, een horloge, een portefeuille of een koffer met geld. Wat doe je daarmee. Een deel van de lezers zal waarschijnlijk zeggen dat ze dit voor zichzelf houden want gevonden is gevonden. Een ander deel van de lezers zal dit bij de juiste autoriteiten willen afgeven zodat de eigenaren het ergens kunnen ophalen, wel zo netjes en zelfs verplicht.

De wet

Volgens het Spaanse strafboek artikel 253 is iedereen in Spanje verplicht om iets wat gevonden is op straat af te geven aan de autoriteiten. Doet men dat niet dan kan men een celstraf tussen de 3 en 6 maanden krijgen en een flinke boete.

Officieel dient men de gevonden voorwerpen af te geven bij de “oficinas de objetos perdidos” ofwel de Lost & Found kantoren die elke stad, metro- en treinstation of vliegveld hebben. In een stad bevinden deze zich meestal bij de gemeente of bij de lokale politie.

Mocht het niet mogelijk zijn om naar een Lost & Found kantoor te gaan dan kun je het gevonden voorwerp ook aan de politie geven, ofwel op straat aan een agent of het liefst bij een politiekantoor waar de naam van de vinder wordt opgeschreven die iets gevonden heeft en in de meeste gevallen ook het paspoortnummer of in Spanje het DNI (Spanjaarden) en NIE (buitenlands registratienummer) en een telefoonnummer.

Vergoeding

Er staat zelfs ergens omschreven dat mocht degene die zijn/haar voorwerp verloren heeft en dat is komen ophalen de mogelijkheid heeft om een vindersloon te geven. De vinder heeft recht op 10% van de waarde als dat minder dan 12 euro is en 5% als de waarde meer dan 12 euro is. Uiteraard mag de eigenaar van een gevonden voorwerp ook meer vindersloon geven.

Na twee jaar

Mocht het gevonden voorwerp wat door iemand is afgegeven bij de Lost & Found of de politie na twee jaar niet zijn opgehaald door de eigenaar, dan mag degene die het gevonden en ingeleverd heeft het voorwerp houden. Zo staat dat in artikel 615 van het Spaanse strafwetboek omschreven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Mijn portomonee was gevonden en bij de politie gebracht in Malaga
    Ik vroeg om een adres van de vinder om hem te bedanken maar dat wisten ze niet! Alles zat er in behalve het contante geld!!! Zelfs de bankkaarten waren er maar niet de cash!!

  2. Ja, tegenwoordig overal camera’s, voor mij geen probleem, zolang die alleen voor het juiste doel (criminele feiten) gebruikt worden.. Anders krijg je echtscheidingen op basis van camerabeelden.

    1. Precies…. recent is een vrouw tot een boete van 900 euro veroordeeld omdat ze geld uit een pinautomaat had gehaald wat iemand vergeten had mee te nemen. Alles was opgenomen op video en ze kreeg daarna een boete voor min of meer diefstal.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken