menu: rubrieken, zoeken & meer

Staat van alarm of noodtoestand in Madrid regio afgekondigd

123rf
Beeld: 123rf

Staat van alarm of noodtoestand in Madrid regio afgekondigd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering had de regionale overheid de tijd gegeven tot 12 uur vrijdagmiddag om met nieuwe corona-maatregelen te komen om te voorkomen dat de Madrilenen massaal de stad verlaten om van een vakantie te genieten door de stad in een zogenaamde lockdown te plaatsen. Terwijl de regionale overheid daar vrijdag over discussieerde en om meer tijd vroeg, heeft de Spaanse regering de beslissing genomen om de noodtoestand af te kondigen voor de Madrid regio.

Het gaat dus om een regionale lockdown zoals men dat populair in Nederland en België noemt maar om een ‘estado de alarma’ ofwel staat van alarm en noodtoestand in de autonome regio Madrid. Het gaat dus NIET om een noodtoestand zoals die van 14 maart voor HEEL SPANJE maar alleen REGIONAAL voor de Madrid regio. 

Op donderdag besloot het regionale Hooggerechtshof nadat de regionale overheid van de Madrid regio geklaagd had dat de opgelegde corona-maatregelen van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid niet goed juridisch onderbouwd waren waarna de maatregelen werden geannuleerd.

Meteen daarna vroegen de burgemeester van Madrid en de regionale premier van de Madrid regio aan de inwoners om de stad dit weekend dat bekend staat als de Puente del Pilar die samenvalt met de nationale feestdag op 12 oktober niet te verlaten. Maar veel Madrilenen waren dat wel van plan en waarschijnlijk zijn er ook al veel vertrokken met alle gevolgen van dien.

De Spaanse regering heeft na de beslissing van het Hooggerechtshof een ultimatum gesteld aan de regionale overheid van de Madrid regio, een ultimatum dat vrijdagmiddag om 12 uur beëindigde. De regionale overheid moest extra maatregelen nemen om te voorkomen dat de ruim 5 miljoen inwoners de Madrid regio zouden kunnen verlaten. De regionale overheid voldeed niet aan dat ultimatum en dus besloot de Spaanse regering zelf de noodtoestand voor de Madrid regio af te kondigen.

De door de Spaanse regering opgelegde regionale noodtoestand voor de Madrid regio gelden voor de komende 15 dagen, de maximale toegestane duur volgens de grondwet. Vrijdagmorgen spraken de Spaanse premier Sánchez en de regionale premier Ayuso nog telefonisch met elkaar waarbij Ayuso om meer tijd vroeg. De Spaanse premier had de speciale ministerraad al vertraagd van 8.30 uur naar 12 uur en meent dat de regionale overheid van Madrid genoeg tijd had om de juiste maatregelen te nemen.