Staat van alarm of noodtoestand in Madrid regio afgekondigd

123rf
Beeld: 123rf

Staat van alarm of noodtoestand in Madrid regio afgekondigd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering had de regionale overheid de tijd gegeven tot 12 uur vrijdagmiddag om met nieuwe corona-maatregelen te komen om te voorkomen dat de Madrilenen massaal de stad verlaten om van een vakantie te genieten door de stad in een zogenaamde lockdown te plaatsen. Terwijl de regionale overheid daar vrijdag over discussieerde en om meer tijd vroeg, heeft de Spaanse regering de beslissing genomen om de noodtoestand af te kondigen voor de Madrid regio.

Het gaat dus om een regionale lockdown zoals men dat populair in Nederland en België noemt maar om een ‘estado de alarma’ ofwel staat van alarm en noodtoestand in de autonome regio Madrid. Het gaat dus NIET om een noodtoestand zoals die van 14 maart voor HEEL SPANJE maar alleen REGIONAAL voor de Madrid regio. 

Op donderdag besloot het regionale Hooggerechtshof nadat de regionale overheid van de Madrid regio geklaagd had dat de opgelegde corona-maatregelen van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid niet goed juridisch onderbouwd waren waarna de maatregelen werden geannuleerd.

Meteen daarna vroegen de burgemeester van Madrid en de regionale premier van de Madrid regio aan de inwoners om de stad dit weekend dat bekend staat als de Puente del Pilar die samenvalt met de nationale feestdag op 12 oktober niet te verlaten. Maar veel Madrilenen waren dat wel van plan en waarschijnlijk zijn er ook al veel vertrokken met alle gevolgen van dien.

De Spaanse regering heeft na de beslissing van het Hooggerechtshof een ultimatum gesteld aan de regionale overheid van de Madrid regio, een ultimatum dat vrijdagmiddag om 12 uur beëindigde. De regionale overheid moest extra maatregelen nemen om te voorkomen dat de ruim 5 miljoen inwoners de Madrid regio zouden kunnen verlaten. De regionale overheid voldeed niet aan dat ultimatum en dus besloot de Spaanse regering zelf de noodtoestand voor de Madrid regio af te kondigen.

De door de Spaanse regering opgelegde regionale noodtoestand voor de Madrid regio gelden voor de komende 15 dagen, de maximale toegestane duur volgens de grondwet. Vrijdagmorgen spraken de Spaanse premier Sánchez en de regionale premier Ayuso nog telefonisch met elkaar waarbij Ayuso om meer tijd vroeg. De Spaanse premier had de speciale ministerraad al vertraagd van 8.30 uur naar 12 uur en meent dat de regionale overheid van Madrid genoeg tijd had om de juiste maatregelen te nemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.