skip to Main Content
Amnesty International zegt dat er geen sprake is van politieke gevangenen in Spanje

Amnesty International zegt dat er geen sprake is van politieke gevangenen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International is er volgens de criteria die zij handhaven geen sprake van politieke gevangenen in Spanje, aldus de krant El País. De Catalaanse separatisten schreeuwen het van de daken: “presos politicos” waarmee verwezen wordt naar de afgezette ministers en de “los jordis” die in de gevangenis zijn beland “voor hun politieke mening”. Feit is alleen dat deze personen in voorlopige hechtenis zijn genomen vanwege opruiing, rebellie en meer strafbare feiten, aldus de rechter in Spanje.

Volgens Amnesty International kan er in dit geval niet gesproken worden van politieke of gewetensgevangenen waarbij men verwijst naar de voormalige leiders van de Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) en Omnium Cultural, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, ook wel de “los jordis” genoemd. Datzelfde geldt ook voor de ex-vicepremier Junqueras en de zeven ex-ministers die tevens in voorlopige hechtenis naar de gevangenis zijn gestuurd, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia.

Volgens de criteria van Amnesty International, die wereldwijd bekend staat als het gaat om het bekendmaken en aanvechten van politieke gevangenen, voldoen de Catalaanse gevangen gezette ministers en verdedigers van een onafhankelijk Catalonië niet aan de eisen om als politieke gevangenen te worden aangeduid omdat er geen internationale erkenning voor is, aldus een woordvoerder van Amnesty International.

Ook ziet Amnesty International niet dat er sprake is van zogenaamde gewetensgevangen omdat volgens de informatie die deze internationaal erkende organisatie ter beschikking heeft, de gevangen gezette politici niet aan de eisen voldoen om als gewetensgevangene gezien te worden. Ze zijn in afwachting van een proces naar de gevangenis gestuurd voor strafbare feiten die volgens Amnesty te bewijzen zijn door onder andere herhaaldelijk alle uitspraken van rechters en rechtbanken waaronder het Constitutioneel Hof te negeren waardoor zij zich strafbaar hebben gemaakt.

De leiders van het ANC en Òmniun (los jordis) zijn niet naar de gevangenis gestuurd voor hun politieke ideeën maar voor een misdaad van opruiing en rebellie zoals dit aangegeven staat in het strafwetboek van een geavanceerde democratie zoals Spanje, aldus de krant El País. Vanwege vluchtgevaar, vermoedelijke voortgang van dezelfde opruiende activiteiten en eventueel het vernietigen van bewijsmateriaal heeft de rechter het tweetal in de gevangenis geplaatst. Het gaat dan voornamelijk om de omstandigheden van de dagen 20 en 21 september waarbij “los jordis” de 40.000 tellende mensenmassa aanmoedigde om de door de rechtbank uitgevoerde actie “Anubis” te boycotten.

Dit is wat Amnesty International zegt maar wat is jouw mening?

Wikipedia zegt:

Een politiek gevangene is iemand die vanwege betrokkenheid bij een politieke activiteit is opgesloten in de gevangenis, of op een andere manier vast wordt gehouden. De term wordt vaak in verband gebracht met de smallere term gewetensgevangene. Een belangrijk verschil is echter dat onder gewetensgevangenen uitsluitend mensen vallen die geen geweld of activiteiten die in normale democratische landen strafbaar worden beschouwd hebben gepleegd, en dus alleen vastzitten wegens hun geloof of overtuiging. Alle gewetensgevangenen zijn dus politieke gevangenen, maar niet alle politieke gevangenen zijn ook gewetensgevangenen. Campagnes van Amnesty International zijn vaak gericht op zowel politieke gevangenen als op gewetensgevangenen; Amnesty International eist vrijlating van gewetensgevangenen en een eerlijk proces voor politieke gevangenen. De term politieke gevangene wordt soms ook gebruikt voor leden van gewelddadige groeperingen die zijn opgesloten in afwachting van hun proces.

Als iemand op niet-strafrechtelijke gronden wordt opgesloten kán er worden gesproken van politieke gevangenschap. Meestal is het echter zo dat staten die mensen op politieke gronden opsluiten eraan hechten om er toch een strafrechtelijk label aan te hangen. Dat kan door het maken van extra strafrechtelijke bepalingen of het misbruiken van de rechtsgang. Om politieke gevangenschap te beoordelen is dus een norm nodig die boven de beschreven wet uitreikt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Deze geheel vooropgezette media circus was een kort moment, zeer hevig in het internationale nieuws. Klaarblijkelijk is Amnesty International verplicht aan haar donateurs om hierover iets van te vinden. Deze beweging is tegen elk vorm van het ontnemen van de vrijheden van de individu, ongeacht wat deze op zijn kerfstok heeft.

 2. Het probleem zal niet opgelost worden met de verkiezingen van 21 december. Stel dat de huidige meerderheid stemmen verliest dan moeten de klassieke partijen P.P. , PSOE , Podemos en de Ciudadanos een coalitie vormen . Daar zal veel volk komen naar kijken .

 3. In de definitie van Wikipedia lees ik o.m.: “…Meestal is het echter zo dat staten die mensen op politieke gronden opsluiten eraan hechten om er toch een strafrechtelijk label aan te hangen. Dat kan door het maken van extra strafrechtelijke bepalingen of het misbruiken van de rechtsgang. Om politieke gevangenschap te beoordelen is dus een norm nodig die boven de beschreven wet uitreikt…”

  Beter kan je de situatie in Spanje niet omschrijven !!

 4. Wat een circus, welke normale mens gaat willen dat mensen opgesloten worden voor hun politieke overtuiging. Jullie zijn zeker Hollanders? Je moet mij niet antwoorden, Ik kom hier niet meer.

  1. Dat zelfs Nederlanders de Spaanse grondwet begrijpen.
   Je kan ook maar beter wegblijven Willy, als je de grondwet van een ander land niet wilt begrijpen.
   En wat betreft dit politieke circus. Dit is niet opgezet door Madrid maar door een stel Catalanen wat geen bal verstand hebben van grondwetten. Waar ze wel weer goed in zijn het trachten te verkrachten van een rechtsysteem.
   Iets wat recht is,krom proberen te maken. En daar komen nou eenmaal chaotosche toestanden uit voort.
   Zaak voor Spanje is nu om wat krom tracht te worden gemaakt weer recht te zetten.

   1. Sorry voor de gemaakte typfoutjes. Heb geen typex of gum voor handen. 🙂

   2. Dat is wel een erg partijdig en kortzichtig antwoord.
    De realiteit is veel complexer. Beide partijen hebben zich zeer macho opgesteld en het is zo dat het rechtsysteem in Spanje niet zo “neutraal” is. Er is geen gedegen “scheiding der machten”. Zo democratisch gaat het er echt niet aan toe. Madrid zet ook gewoon alles naar hun hand. Er moet gewoon echt gedialogeerd worden.

   3. moet willy dan wegblijven omdat hij de spaanse grondwet niet kent?
    je bent nogal vol van uzelf…
    niet meer zo reageren tegen andere mensen, dat is niet mooi

 5. Lijst van bevoegdheden van de Spaanse staat
  De Spaanse overheid heeft een lijst met 32 bevoegdheden, exclusief voor de Spaanse overheid, welke oa zijn:
  Arbeidswetgeving
  Buitenlandse betrekkingen
  Muntsysteem
  Defensie
  Justitie

  Lijst van bevoegdheden van de autonome gemeenschappen
  De autonome gemeenschappen hebben een lijst met 22 bevoegdheden, zoals:
  Openbare werken in hun regio
  Cultuurbeleid
  Natuurbescherming
  Gezondheidszorg
  Monumentenzorg
  Bevordering van de economie in hun regio
  Toerisme

  Puigdemont kent zijn plaats niet en loopt naast zijn schoenen.

  1. bedankt eddy, die lijsten kende ik nog niet…
   ga vandaag het rijtje eens aflopen of zijn er nog meerdere lijsten die je misschien vergeten bent?

 6. Mocht de meerderheid van Catalonië na 21 december gestemd hebben voor een Catalonië wat bij Spanje blijft, zullen de seperatisten die Spaanse eenheid evengoed niet accepteren.
  Kort gezegd: Seperatisten willen republiek,dus blijven ze verder provoceren om de Spaanse democratie de nek om te draaien.
  Catalonië vergeet dat er geen nationaal parlementsverkiezingen zijn maar gewoon een regio parlementsverkiezing alleen in Catalonië.
  Het zittende parlement in Madrid blijft dus gewoon zitten en de Spaanse grondwet blijft gewoon staan.
  Dus mochten de seperatisten de regio verkiezingen toch nog winnen, mogen ze weer mee regeren met Madrid.
  Als zij dan weer een nieuw referendum organiseren,kan Madrid deze weer opnieuw onrechtmatig noemen en dus verbieden.
  Geen enkel internationaal hoger gerecht kan een nationale grondwet zomaar ontbinden. In de EU verdragen worden elkaars grondwetten geaccepteerd. Een land met een slechte grondwet kan niet tot de EU toetreden. Spanje is EU lid.
  De Belgische bureaucraten hebben geen enkel besef waar ze aan begonnen zijn met dit idiote Puigdemont circus.

 7. Voer voor juristen maar in se zijn er beschuldigingen en zitten ze in voorarrest. Gezien de hoge graad van voortvluchtigheid zitten ze opgesloten. Cfr Puigdemont die vluchtte. Rajoy moet enkel oppassen dat door ze te interneren, ze geen martelaars worden. Zeker na gisteren lijken de Catalanen het stillekes aan zat te worden. Diegenen die de chance hebben nog een job te hebben, willen dat graag zo houden. De linksen willen surtout het elan er in houden. Als Spanje uit dit dilemma wil uitgeraken moeten ze maar worden vrijgelaten op borgtocht. Dan is de angel uit het vat en kunnen er hopelijk serene verkiezingen worden gehouden. Zoniet wordt het resultaat een dubbeltje op zijn kant als men Catalunya als een regio wil behouden binnen de rechtsstaat.

 8. Precies een strafbaar feit…en daarvoor zullen ze voor de rechter moeten komen en straf krijgen.
  Zwaar dramatisch om deze groep politieke gevangenen te noemen, voorheen kon ik nog begrip opbrengen voor de Catalaanse ‘zaak’, dit is helemaal verdwenen.
  Hopelijk wint het gezond verstand op 21 december.

 9. Die Catalanen zijn experten in Marketing en nu maar zien hoe dat verder loopt. Hopenlijk gaan er nog meer de gevangenis in, alhoewel het beter is verschillende mensen te beletten ooit weer aan politiek deel te nemen.

   1. Dat zegt Santi Vila, de enige afgetreden minister, ook.
    Laat het volk eerst maar spreken op 21 december. Dit kan het beste in alle rust gebeuren. Maar uiteindelijk mogen de separatisten hun verdiende straf niet ontlopen!

   2. De beste stuurlui staan aan wal Hans, wat is wel een oplossing dan? Ze de wet laten overtreden en niets zeggen, bijbels de andere wang toekeren als je geslagen bent? Ik ben ook zeker geen goordtander van hechtenis, maar ik ben het met Amnesty eens, ze hebben het ernaar gemaakt. En nu is Amnesty de gebeten hond…..wedden?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken