skip to Main Content
Vastgezette Catalaanse ministers mogelijk vrij nu hooggerechtshof de zaak over gaat nemen

Vastgezette Catalaanse ministers mogelijk vrij nu hooggerechtshof de zaak over gaat nemen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is een grote kans dat de afgezette Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras en de zeven overige ministers die op 2 november vanwege vluchtgevaar naar de gevangenis werden gestuurd binnenkort vrijkomen. Zij werden door rechter Carmen Lamela van het Nationale Gerechtshof in voorlopige hechtenis zonder borgtocht naar de cel gestuurd maar nu het Spaanse hooggerechtshof de zaak waarschijnlijk zal overnemen is er een kans dat de ministers en vicepremier uit de gevangenis kunnen vertrekken.

Deze donderdag zijn alle ogen weer gericht op Madrid en het hooggerechtshof waar een verhoor van het Catalaanse parlement, twee vicevoorzitters en drie secretarissen op de agenda staat. Zij worden beschuldigd van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgeld. De verdachten kwamen vorige week, op dezelfde dag als de vicepremier en ministers, al voor de rechter maar vroegen om een week uitstel om de zaak voor te bereiden. De toekomst van o.a. parlementsvoorzitster Carme Forcadell hangt af van haar antwoorden voor de rechter waarbij zij moet beloven zich aan de grondwet te houden bij een mogelijke vrijlating.

Zij kregen uitstel van het verhoor nadat rechter Pablo Llarena zich milder opstelde dan zijn collega van het Nationale Gerechtshof die dus de afgezette vicepremier en zeven ministers wel naar de gevangenis stuurde. De kans is echter groot dat iedereen vrij kan komen omdat het hooggerechtshof alle zaken zal gaan overnemen aangezien rebellie in groepsverband gebeurt en het dus ook logischer is als slechts een rechter zich daarmee bemoeit en de zaken gecentraliseerd worden. Voorwaarde is dan echter wel dat de afgezette ministers zich aan de grondwet en alle andere wetten moeten houden. Doen zij dat na mogelijke vrijlating niet, dan kunnen ze opnieuw naar de gevangenis gestuurd worden.

De zaak van de Catalaanse parlementariërs moet voor het hooggerechtshof komen omdat zij in principe parlementaire onschendbaarheid genieten. Het zou dus logisch zijn dat die instantie alle zaken in handen krijgt. Deze overheveling kan belangrijke gevolgen hebben. Het hooggerechtshof was niet blij met de opsluiting van de acht afgezette ministers omdat rechter Llarena meende dat dit juist averechts zou werken en de nationalisten een duw in de rug zou geven voor de vervroegde verkiezingen.

Deze regionale verkiezingen vinden plaats op 21 december waarbij de opgesloten politici zich opnieuw kandidaat willen stellen. De afgezette ministers dienden al een verzoek om vrijlating in zodat ze campagne zouden kunnen gaan voeren. De kans is aanwezig dat het hooggerechtshof nu milder zal zijn dan het Nationale Hof waardoor alle ministers vrij kunnen komen.

Ook de Spaanse regering van minister-president Mariano Rajoy ziet de afgezette ministers liever vrij dan achter de tralies zodat zij campagne kunnen voeren voor de vervroegde verkiezingen. Een groot onafhankelijkheidsfront komt er niet op 21 december. PDeCAT, de centrumrechtse partij van de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont, was voorstander van een eenheidslijst. Maar de linkse ERC hield de boot af.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Goed en verstandig besluit van die rechter.
  Politici’s opnieuw kansen geven om de eenheid binnen Spanje weer opnieuw proberen te herstellen.
  Ze moesten gewoon weer hun les opnieuw voorgeschreven krijgen.
  Alleen ezels stoten zich 2x aan dezelfde steen. Dus nu maar er vanuit gaan dat we niet met Catalaanse ezels te maken hebben.

 2. Beste Michiel.
  Het Europa waar u het over heeft is nooit een eenheid geweest.
  Ze zitten er allemaal voor hun eigen belang, lopen daar in een gecreëerd wereldje waar de arrogantie van afspat.
  Hoe je van Europa dan hou je van de mensen, niet van potverteerders.

 3. Met de opsluiting heeft Madrid zichzelf in de voet geschoten.
  En dat proberen ze nu te corrigeren. Ook de Vlaaamse populisten gaan hun mond niet houden en Engeland ook niet.
  Velen zullen nog volgen. Europa gaat uiteen vallen. Polen, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Zuid Duitsland laten zich niet de les lezen door Frans Timmermans en Juncker. Schande!!!! Europa!!! Waar zijn al die hypocriete linkse journalisten?
  Op dit moment zijn de Belgische Standaard en de Morgen en sinds enkele weken het NRC die correct schrijven. De Telegraaf met Hilde Postma is helemaal een blamage. Over deze redactie zullen we het maar niet hebben.

  1. Ben benieuwd hoe dit binnen komt bij de separatist sentiment beweging.
   De voorzit(s)ter van het Catalaans Parlement heeft verklaard, ze zich heeft gedistantieerd van de soevereiniteitsstrategie en dat de stemming over de onafhankelijkheid van Catalonië die op 27 oktober werd goedgekeurd, slechts symbolisch en zonder juridische gevolgen was.
   Ziet ernaar uit een gevalletje “blaffende honden bijten niet”.

 4. Weer wat geleerd vandaag. Een misdaad plegen in ‘groepsverband’ dan word je niet opgesloten. Het is maar dat u het weet !!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken