DOE MEE en geef aan op wie jij zou stemmen in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

MADRID – Het mag inmiddels wel bekend zijn dat op zondag 10 november er algemene parlementsverkiezingen zijn in Spanje waarbij de Spanjaarden hun vertegenwoordiging in het Spaanse parlement kunnen kiezen. Uiteindelijk zal het parlement daarna een premier kiezen die dan een regering zal vormen. Maar ondanks dat sommigen van de lezers al 10, 15, 20 of meer jaren in Spanje wonen mag men niet stemmen voor de landelijke verkiezingen.

Nederlanders en Belgen (net zoals andere buitenlanders) mogen in Spanje niet meestemmen met de algemene parlementsverkiezingen in het nieuwe thuisland. Buitenlanders mogen ook niet meestemmen met de autonome parlementsverkiezingen. De enige verkiezingen waar buitenlanders in Spanje wel aan mee mogen doen zijn de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese parlementsverkiezingen.

Net als in andere landen zoals Nederland en België mogen buitenlanders die in het land wonen en in het geval van Spanje geen Spaanse nationaliteit hebben dus niet meestemmen met de belangrijke centrale parlementsverkiezingen.

Veel buitenlanders wonen echter al meer dan 10, 15, 20 of 25 jaar in Spanje en hebben wellicht langer in Spanje gewoond dan in hun geboorteland. Zou het dan niet ook logisch zijn als men in Spanje zou mogen stemmen bij de landelijke verkiezingen? Zou het niet logisch zijn als dat Europees geregeld zou kunnen worden?

Wat is jouw mening daarover? Woon jij al lang in Spanje en zou je liever in Spanje willen stemmen dan in je geboorteland en is dat ook logischer? Geef je mening!

Doe ook mee door aan te geven (anoniem) op welke politieke partij je eventueel zou stemmen bij de centrale parlementsverkiezingen mocht dat mogelijk zijn. De belangrijkste partijen die vertegenwoordiging hebben (of nog niet) staan hieronder vermeld.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

34
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
24 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Wanneer gaan nu eens de ogen open , stemmen waarop het blijft water naar de zee dragen. Hoelang duurt het nog dat men massaal gaat voelen we zijn nu al zoveel keer belazerd stoppen met corruptie en nep regeringen. Een rare wereld ik heb er geen binding mee. Er is geen vooruitgang te vinden. Het blijft primitief . ! Hoe stom en eigenwijs kan men zijn. Wat een teloorgang op deze aardbol. Geld is het grootste kwaad in de wereld als het verkeerd gehanteerd wordt. Nee ik weet het wel hier is geen eer aan te behalen. Te rot voor… Lees verder »

Juan74

Pedro, beetje depressief verhaal zeg. Nou ja, een beetje boel zeg maar.
Misschien eens hulp zoeken?

Ernest

Het blijft bijzonder dat geschiedenis de beste toekomst blijkt te hebben!
Nationalisme in een internationale wereld!! Angst als het gesloten gordijn…blijkt de wereld toch niet van ons allemaal te zijn…… gelukkig dat het weer hier zo goed blijft…weer een zorg minder!!

Jacoba

Ik woon al meer dan 30 jaar in Spanje, ben moeder van Spaanse jongens en betaal hier mijn belasting. Elke keer als er verkiezingen zijn word ik boos en verdrietig omdat ik niet mee mag doen, terwijl ik op de tv zie dat mensen die niet hier wonen maar wel een Spaans paspoort hebben (via overeenkomsten over dubbele nationaliteit) wel meebeslissen over ons wel en wee.
Maar het heeft niet veel zin om via dit medium te klagen. Ik ga nu mijn vertegenwoordiger in het EU parlement aanschrijven en ik. moedig iedereen aan hetzelfde te doen.

Rob

Dat is zo Europees geregeld. Ik denk dus dat klagen sowieso geen zin heeft.

Wigcher

Wat een kinderachtige onzin. Als je wilt stemmen in Spanje dan kun je je gewoon laten naturaliseren tot Spaanse. Precies zoals dat ook werkt in Nederland. Je bent dan alleen je Nederlands staatsburgerschap en stemrecht kwijt, maar dát is de Nederlandse wet.

Genuveram

Nou, ik woon al meer dan 20jaar in Nederland, was hier getrouwd en ben hier verweduwd. Stemmen mag ik hier ook niet bij de landelijke verkiezingen, dus hoezo zou het in spanje dan anders moeten zijn!?

Als ik zou mogen stemmen dan kies ik voor Podemos

Als ik zou mogen stemmen dan zal het PODEMOS worden

leo

Ik zelfde 100% Podemos de enige partij met diploma´s en hersens en goede opvoeding. De rest doet niets anders dan dom rotte appels smijten.

Ned

Zo, zo 100% zelfs. Corruptiebestrijding, het stimuleren van zonne-energie en het niet te ver door laten schieten van privatisering klinken prima. Maar het afbreken van de Europese buitengrens lijkt mij toch een vrij radicaal en beroerd idee. Of is het toch niet helemaal 100%?

Mark

Om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen moet je 10 jaar resident zijn in het land. Of 2 jaar als je getrouwd bent met een Spanjaard of Portugees.
Dit is heel lang.
ik woon al meer dan 8 jaar halftijds in Spanje maar ben geen resident, omdat dit wegens werkredenen niet mogelijk is. Dus kan ik spijtig genoeg ook geen Spanjaard worden, en ben ik verplicht Belg te blijven hoewel ik mij niet kan identificeren met hoe de Vlaming zich de laatste jaren gedraagd.
Dus ik hoop dat de wet om de Spaanse nationaliteit te verkrigen veranderd …..

Genuveram

hoe zou het zijn om van baan te veranderen dan!?

maclaren0@gmail.com

Vanaf dat je belasting betaald moet je het recht hebben om te stemmen waar voor wordt je belasting geld anders gebruikt

Rob

En dan dus het stemrecht in het land van herkomst tegelijkertijd afpakken?

Genuveram

ik betaal al eeuwig belasting in Nederland en mag ook niet stemmen… dus een beetje een flauwe reactie toch

Harry

Stemrecht heeft men bekomen door ervoor op te komen en offers te brengen in het verleden en het is dankzij deze mogelijkheid dat er veel verandert is in het sociale leven en welstand van de burgers.Er nu geen gebruik van maken is een slechte zaak omdat niet stemmen automatisch in het voordeel is van de partij met de meest verworven stemmen wat niet steeds een goede zaak is.

Don Esteban

Miel, als je PP extreem rechts nationalistisch noemt, heb je er dus écht niks van begrepen….

Nicolás

Politiek is machtswellust en het verkrijgen van goed betaalde baantjes. Voor politici bestaan er geen toelatingsvereisten (opocisiones) voor de rest van het volk die in overheidsdienst wil werken wel. Politiek is veel beloven, weinig geven doet de politicus in vreugde leven.

Peter Jasper

De PP is een rechtse partij net zoals het CDA in Nederland.

Peter Jasper

Als ik zou mogen stemmen dan zal het PODEMOS worden

Miel

Ja, misschien begrijp ik het allemaal verkeerd! Dat PP tot het rechtse blok behoort lees ik dagelijks in de kranten. Dat PP, als kleinkind van het franquisme, het nationalisme in het bloed heeft lijkt me de logica zelve en leid ik ook af uit de onvoorwaardelijke liefde voor haar nationalistische nakomeling VOX. Dat PP bovendien ook niet vies is van ondemocratisch extremisme heeft Rajoy m.i. duidelijk aangetoond met de invoering van de Ley Mordaza en het gewelddadige optreden van de politie tijdens het referendum. Maar goed, …misschien zie ik het inderdaad allemaal wel verkeerd en ga jij of een andere… Lees verder »

Martin.

Persoonlijk meen ik dat als je belastingen betaald, je ook het recht moet hebben om mee te kunnen beslissen wat ermee gebeurd.

Rob

Zelfde vraag aan u dan ook: dus tegelijkertijd het stemrecht in het land van herkomst afpakken?

Martin.

Rob: ik betaal belastingen in België én in Spanje. Dus?

Raptor

Waar bent u dan fiscaal resident?

Martin.

Waar ik resident ben speelt geen enkele rol.
Of je nu bvb in België woont en je hebt bezittingen in bvb Spanje dan betaal je grondbelasting, gemeentebelasting, belasting op tweede woonst(en), allerlei belastingen wanneer je verhuurt, enz.
Of noemt u dit geen belasting?

Genuveram

Vertel dit dan ook maar eens even aub aan de Nederlandseregering xD

Rob

De Nederlandse regering gaat hier niet over. De nationale regeringen gaan wel over de uitgifte van paspoorten en de regels daaromtrent. Kiesrecht is een Europees vastgelegd recht.

Genuveram

uuuhm… dan vertel het in bruxelles cd

Miel

“…Het stemrecht moet voorbehouden zijn aan de echte inwoners van een gebied. …” Wat moeten we daaronder verstaan ? Ben ik als resident dan geen échte inwoner ? Betekent dat dan ook dat de vele duizende Zuid-Spaanse migranten die jaren geleden in Barcelona zijn komen wonen geen échte inwoners van Catalonië zijn ? Iedereen die vast in een bepaald gebied woont behoort tot de bevolking van dat gebied en heeft m.i. ook alle rechten en plichten die in dat gebied gelden! Ik zou dus stermrecht willen al zou ik echt niet weten voor wie te stemmen. Ik ben geen linkse… Lees verder »

Ned

Al heb je je Nederlandse paspoort ingeleverd voor een Spaanse variant. Dan kies je echt voor het land. Catalonië is geen land, dus die vergelijking gaat niet op. De Catalanen zijn net als de Zuid-Spanjaarden allebei Spanjaarden. Met open grenzen zou het in theorie een democratische bende worden als je als tijdelijke inwoner zonder paspoort met de verkiezingen mee zou mogen doen. Al ga je dan voor de verkiezingen met een paar duizend gelijkgestemden tijdelijk in landjes als Luxemburg, Malta of de Baltische staten wonen kun je de uitkomst van verkiezingen flink beïnvloeden.

Rob

Op deze lijn zit ik ook. Landelijk stemrecht is voorbehouden aan de paspoorthouder. Daar is indertijd goed over nagedacht door de EU en deze regel geldt dus in heel Europa.

Raptor

Uw gebied is de gemeente en daar mag u voor stemmen toch?

Ned

Natuurlijk zou ik wel willen stemmen, maar het is goed dat het niet mag. Het stemrecht moet voorbehouden zijn aan de echte inwoners van een gebied. Mensen die een paspoort hebben. Zie de uitkomsten hierboven als bewijs. PACMA als tweede partij. Dat is echt niet waar de gemiddelde Spanjaard op zit te wachten. Voor de Spanjaard zijn werk, corruptie, geweld binnen het gezin en de Catalaanse kwestie van belang. Voor een, veelal gepensioneerde, rijke buitenlander niet. Maar de volgende generatie Spanjaarden zal voor het merendeel in Spanje leven. Het merendeel van de kinderen van die pensionado’s, die ook zelf ieder… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.