skip to Main Content
Doe mee en geef aan op wie jij (als dat zou mogen) zou stemmen in Spanje
123rf

Doe mee en geef aan op wie jij (als dat zou mogen) zou stemmen in Spanje

MADRID – Het mag inmiddels wel bekend zijn dat op zondag 10 november er algemene parlementsverkiezingen zijn in Spanje waarbij de Spanjaarden hun vertegenwoordiging in het Spaanse parlement kunnen kiezen. Uiteindelijk zal het parlement daarna een premier kiezen die dan een regering zal vormen. Maar ondanks dat sommigen van de lezers al 10, 15, 20 of meer jaren in Spanje wonen mag men niet stemmen voor de landelijke verkiezingen.

Nederlanders en Belgen (net zoals andere buitenlanders) mogen in Spanje niet meestemmen met de algemene parlementsverkiezingen in het nieuwe thuisland. Buitenlanders mogen ook niet meestemmen met de autonome parlementsverkiezingen. De enige verkiezingen waar buitenlanders in Spanje wel aan mee mogen doen zijn de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese parlementsverkiezingen.

Net als in andere landen zoals Nederland en België mogen buitenlanders die in het land wonen en in het geval van Spanje geen Spaanse nationaliteit hebben dus niet meestemmen met de belangrijke centrale parlementsverkiezingen.

Veel buitenlanders wonen echter al meer dan 10, 15, 20 of 25 jaar in Spanje en hebben wellicht langer in Spanje gewoond dan in hun geboorteland. Zou het dan niet ook logisch zijn als men in Spanje zou mogen stemmen bij de landelijke verkiezingen? Zou het niet logisch zijn als dat Europees geregeld zou kunnen worden?

Wat is jouw mening daarover? Woon jij al lang in Spanje en zou je liever in Spanje willen stemmen dan in je geboorteland en is dat ook logischer? Geef je mening!

Doe ook mee door aan te geven (anoniem) op welke politieke partij je eventueel zou stemmen bij de centrale parlementsverkiezingen mocht dat mogelijk zijn. De belangrijkste partijen die vertegenwoordiging hebben (of nog niet) staan hieronder vermeld.


Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 34 reacties
 1. Wanneer gaan nu eens de ogen open , stemmen waarop het blijft water naar de zee dragen. Hoelang duurt het nog dat men massaal gaat voelen we zijn nu al zoveel keer belazerd stoppen met corruptie en nep regeringen. Een rare wereld ik heb er geen binding mee. Er is geen vooruitgang te vinden. Het blijft primitief . ! Hoe stom en eigenwijs kan men zijn. Wat een teloorgang op deze aardbol. Geld is het grootste kwaad in de wereld als het verkeerd gehanteerd wordt. Nee ik weet het wel hier is geen eer aan te behalen. Te rot voor woorden. Triest.

   1. Het blijft bijzonder dat geschiedenis de beste toekomst blijkt te hebben!
    Nationalisme in een internationale wereld!! Angst als het gesloten gordijn…blijkt de wereld toch niet van ons allemaal te zijn…… gelukkig dat het weer hier zo goed blijft…weer een zorg minder!!

 2. Ik woon al meer dan 30 jaar in Spanje, ben moeder van Spaanse jongens en betaal hier mijn belasting. Elke keer als er verkiezingen zijn word ik boos en verdrietig omdat ik niet mee mag doen, terwijl ik op de tv zie dat mensen die niet hier wonen maar wel een Spaans paspoort hebben (via overeenkomsten over dubbele nationaliteit) wel meebeslissen over ons wel en wee.
  Maar het heeft niet veel zin om via dit medium te klagen. Ik ga nu mijn vertegenwoordiger in het EU parlement aanschrijven en ik. moedig iedereen aan hetzelfde te doen.

   1. Wat een kinderachtige onzin. Als je wilt stemmen in Spanje dan kun je je gewoon laten naturaliseren tot Spaanse. Precies zoals dat ook werkt in Nederland. Je bent dan alleen je Nederlands staatsburgerschap en stemrecht kwijt, maar dát is de Nederlandse wet.

  1. Nou, ik woon al meer dan 20jaar in Nederland, was hier getrouwd en ben hier verweduwd. Stemmen mag ik hier ook niet bij de landelijke verkiezingen, dus hoezo zou het in spanje dan anders moeten zijn!?

  1. Ik zelfde 100% Podemos de enige partij met diploma´s en hersens en goede opvoeding. De rest doet niets anders dan dom rotte appels smijten.

   1. Zo, zo 100% zelfs. Corruptiebestrijding, het stimuleren van zonne-energie en het niet te ver door laten schieten van privatisering klinken prima. Maar het afbreken van de Europese buitengrens lijkt mij toch een vrij radicaal en beroerd idee. Of is het toch niet helemaal 100%?

 3. Om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen moet je 10 jaar resident zijn in het land. Of 2 jaar als je getrouwd bent met een Spanjaard of Portugees.
  Dit is heel lang.
  ik woon al meer dan 8 jaar halftijds in Spanje maar ben geen resident, omdat dit wegens werkredenen niet mogelijk is. Dus kan ik spijtig genoeg ook geen Spanjaard worden, en ben ik verplicht Belg te blijven hoewel ik mij niet kan identificeren met hoe de Vlaming zich de laatste jaren gedraagd.
  Dus ik hoop dat de wet om de Spaanse nationaliteit te verkrigen veranderd …..

 4. Vanaf dat je belasting betaald moet je het recht hebben om te stemmen waar voor wordt je belasting geld anders gebruikt

 5. Stemrecht heeft men bekomen door ervoor op te komen en offers te brengen in het verleden en het is dankzij deze mogelijkheid dat er veel verandert is in het sociale leven en welstand van de burgers.Er nu geen gebruik van maken is een slechte zaak omdat niet stemmen automatisch in het voordeel is van de partij met de meest verworven stemmen wat niet steeds een goede zaak is.

  1. Politiek is machtswellust en het verkrijgen van goed betaalde baantjes. Voor politici bestaan er geen toelatingsvereisten (opocisiones) voor de rest van het volk die in overheidsdienst wil werken wel. Politiek is veel beloven, weinig geven doet de politicus in vreugde leven.

  2. Ja, misschien begrijp ik het allemaal verkeerd!
   Dat PP tot het rechtse blok behoort lees ik dagelijks in de kranten.
   Dat PP, als kleinkind van het franquisme, het nationalisme in het bloed heeft lijkt me de logica zelve en leid ik ook af uit de onvoorwaardelijke liefde voor haar nationalistische nakomeling VOX.
   Dat PP bovendien ook niet vies is van ondemocratisch extremisme heeft Rajoy m.i. duidelijk aangetoond met de invoering van de Ley Mordaza en het gewelddadige optreden van de politie tijdens het referendum.
   Maar goed, …misschien zie ik het inderdaad allemaal wel verkeerd en ga jij of een andere PP-fan me nu uitleggen hoe ik het dan wėl moët zien.

 6. Persoonlijk meen ik dat als je belastingen betaald, je ook het recht moet hebben om mee te kunnen beslissen wat ermee gebeurd.

     1. Waar ik resident ben speelt geen enkele rol.
      Of je nu bvb in België woont en je hebt bezittingen in bvb Spanje dan betaal je grondbelasting, gemeentebelasting, belasting op tweede woonst(en), allerlei belastingen wanneer je verhuurt, enz.
      Of noemt u dit geen belasting?

   1. De Nederlandse regering gaat hier niet over. De nationale regeringen gaan wel over de uitgifte van paspoorten en de regels daaromtrent. Kiesrecht is een Europees vastgelegd recht.

 7. “…Het stemrecht moet voorbehouden zijn aan de echte inwoners van een gebied. …”
  Wat moeten we daaronder verstaan ? Ben ik als resident dan geen échte inwoner ? Betekent dat dan ook dat de vele duizende Zuid-Spaanse migranten die jaren geleden in Barcelona zijn komen wonen geen échte inwoners van Catalonië zijn ? Iedereen die vast in een bepaald gebied woont behoort tot de bevolking van dat gebied en heeft m.i. ook alle rechten en plichten die in dat gebied gelden! Ik zou dus stermrecht willen al zou ik echt niet weten voor wie te stemmen. Ik ben geen linkse profiteur en ik ben ook geen extreem rechtse nationalist. Dus PSOE, Podemos, PP en VOX zijn uitgesloten. Zes maand geleden zag ik Ciudadanos nog als gematigd (en rechts) maar dat was blijkbaar ook een vergissing. Dat ik niet mag stemmen vind ik niet democratisch, maar het is nu dus wel gemakkelijk.

  1. Al heb je je Nederlandse paspoort ingeleverd voor een Spaanse variant. Dan kies je echt voor het land. Catalonië is geen land, dus die vergelijking gaat niet op. De Catalanen zijn net als de Zuid-Spanjaarden allebei Spanjaarden. Met open grenzen zou het in theorie een democratische bende worden als je als tijdelijke inwoner zonder paspoort met de verkiezingen mee zou mogen doen. Al ga je dan voor de verkiezingen met een paar duizend gelijkgestemden tijdelijk in landjes als Luxemburg, Malta of de Baltische staten wonen kun je de uitkomst van verkiezingen flink beïnvloeden.

   1. Op deze lijn zit ik ook. Landelijk stemrecht is voorbehouden aan de paspoorthouder. Daar is indertijd goed over nagedacht door de EU en deze regel geldt dus in heel Europa.

 8. Natuurlijk zou ik wel willen stemmen, maar het is goed dat het niet mag. Het stemrecht moet voorbehouden zijn aan de echte inwoners van een gebied. Mensen die een paspoort hebben. Zie de uitkomsten hierboven als bewijs. PACMA als tweede partij. Dat is echt niet waar de gemiddelde Spanjaard op zit te wachten. Voor de Spanjaard zijn werk, corruptie, geweld binnen het gezin en de Catalaanse kwestie van belang. Voor een, veelal gepensioneerde, rijke buitenlander niet. Maar de volgende generatie Spanjaarden zal voor het merendeel in Spanje leven. Het merendeel van de kinderen van die pensionado’s, die ook zelf ieder moment weer zouden kunnen vertrekken, niet. Dus is het goed dat ze niet kunnen stemmen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken