Het is weer tijd voor de “veranillo de San Martín” ofwel nazomer van Sint-Maarten

Het is weer tijd voor de “veranillo de San Martín” ofwel nazomer van Sint-Maarten
Beeld: 123rf

Het is weer tijd voor de “veranillo de San Martín” ofwel nazomer van Sint-Maarten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 11 november is het Sint-Maarten wat in het Spaans San Martín heet en meestal rond deze tijd van het jaar is het een heerlijke nazomer ofwel “veranillo” vandaar dus ook de term “veranillo de San Martín”. Men heeft het over de nazomer omdat het meestal nog lekkere zonnige en warme dagen zijn die plaatsvinden voordat de echte winterkou in het land arriveert.

In Spanje heeft men het gezegde “De San Martín a Santa Isabel, veranillo es” wat eigenlijk wil zeggen dat rond de datum van San Martín of Sint-Maarten de hoogste temperaturen van de novembermaand worden gemeten. Het is dus met recht een nazomer die volgt op de “veranillo de San Miguel” van begin oktober.

Of het ook dit jaar weer een “veranillo” of heerlijke nazomer zal zijn is nog maar af te wachten en het ligt er daarbij ook aan waar men woont of bezoek is in Spanje.

Komende woensdag 11 november zullen de temperaturen van de 30 graden niet gehaald worden maar over het algemeen is het zonnig en onbewolkt weer langs de Middellandse Zeekust en op de Balearen en Canarische Eilanden.

Wat doet het weer

Volgens de website eltiempo.es schijnt de zon in het noordoosten en zuidoosten van Spanje en lopen de temperaturen op tot 25 graden op de Canarische Eilanden en liggen deze tussen de 19 en 24 graden in de rest van dit deel van Spanje.

In het noorden en noordwesten van het land is het echter heel anders en wordt er regen en storm verwacht dus of de inwoners en bezoekers daar ook echt kunnen spreken van een nazomer is nog maar de vraag.