Politicus en oprichter VOX-partij neergeschoten op straat in Madrid

Politicus en oprichter VOX-partij neergeschoten op straat in Madrid
Beeld: Archieffoto

Politicus en oprichter VOX-partij neergeschoten op straat in Madrid

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De 78-jarige Alejo Vidal-Quadras is op straat in zijn gezicht geschoten. Dat gebeurde donderdag rond 13.30 uur in de Salamanca-wijk in de Spaanse hoofdstad Madrid.  Vidal-Quadras was in de negentiger jaren de president van de PP-partij in Catalonië waarna hij naar het Europees Parlement ging waar hij van 1999 tot 2014 vicepresident was. In 2014 vormde hij samen met anderen de extreemrechtse partij VOX, die hij een jaar later in 2015 weer verliet.

Volgens de politie is een Spaanse politicus aangevallen toen hij na de mis door de straat Núñez de Balboa liep, vlakbij zijn huis. Hij werd neergeschoten door een man met een zwarte helm die hem opwachtte, volgens getuigen. De onbekende man schoot Vidal-Quadras van dichtbij met een 9mm Parabellum pistool. De man rende vervolgens naar een grote Yamaha-motorfiets die op hem wachtte. Beiden reden met hoge snelheid weg en zijn spoorloos verdwenen.

Na het schot werd de politicus door voorbijgangers en buurtbewoners gered. De politie onderzoekt of het om een opdracht ging, maar het motief is nog onbekend. Onderzoekers geloven dat de schutter een professional is die een goed doordachte actie heeft uitgevoerd.

De aanval op de voormalige politicus komt op een moment dat er veel politieke en sociale spanningen zijn in Spanje. Al dagenlang wordt er elke avond gedemonstreerd bij partijgebouwen van de socialistische PSOE-partij vanwege de amnestiewet die de Catalaanse separatisten eisen om Pedro Sánchez te steunen om een nieuwe regering te vormen. Bij die protesten heeft de oproerpolitie meerdere keren moeten optreden met traangas omdat relschoppers zich gemengd hebben tussen de demonstranten.

Alejo Vidal-Quadras was een Spaanse politicus die van 1991 tot 1996 voorzitter was van de PP in Catalonië. Hij werd uit zijn functie ontheven na een conflict met het nationale bestuur van de partij. In 1999 werd hij Europarlementariër en in 2014 vicevoorzitter van het Europees Parlement. In datzelfde jaar stapte hij uit de PP vanwege zijn kritiek op de toenmalige partijvoorzitter Mariano Rajoy. Hij sloot zich aan bij VOX, waar hij de voorlopige voorzitter werd en lijsttrekker was voor de Europese verkiezingen van 2014. VOX behaalde echter geen zetels. In 2015 stapte hij ook uit VOX.

Ga naar de inhoud