skip to Main Content
Hebben de Spanjaarden echt zoveel meer feest- en vrije werkdagen dan de Nederlanders en Belgen? (2018)

Hebben de Spanjaarden echt zoveel meer feest- en vrije werkdagen dan de Nederlanders en Belgen? (2018)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nederlanders en Belgen (en de meeste Europeanen) denken weleens dat de Spanjaarden altijd vrij lijken te hebben. Het klopt dat de Spanjaarden feestdagen hebben maar is dat echt zoveel meer dan in bijvoorbeeld Nederland of België? We hebben de verschillende officiële feest- en vrije werkdagen op een rijtje gezet waaruit geconcludeerd kan worden dat men in Spanje net zoveel vrije werkdagen heeft als in Nederland en België.

Toch zijn er veel verschillen en moet men rekening houden met de regionale en vaak ook nog lokale feestdagen in Spanje waardoor het aantal daadwerkelijke vrije werkdagen meer kan zijn. Hieronder een overzicht van de vrije/feestdagen in Spanje, Nederland en België.

Spanje

Spanje telt 12 officiële feestdagen waarvan er 10 voor iedereen in het land gelden en waarvan 8 vrije werkdagen zijn omdat er drie in een weekend vallen. Naast de nationale feestdagen hebben alle deelstaten van Spanje ook nog hun eigen autonome feestdagen en zijn er nog vaak ook lokale feestdagen die we uiteraard niet allemaal in deze lijst kunnen opnemen.

De Spanjaarden beginnen het jaar 2018 goed met een vrije dag op maandag 1 januari, iets wat overal hetzelfde is, dus ook in Nederland en België. Op zaterdag 6 januari is het Driekoningen wat officieel in Spanje “Epifanía del Señor” heet en een feestdag is maar in 2018 is dit een zaterdag dus voor veel Spanjaarden geen vrije werkdag. De eerstvolgende vrije dagen zijn met Pasen oftewel de bekende Semana Santa met de Goede Vrijdag op 30 maart en dan Pasen op zaterdag 31 maart en zondag 1 april, voor de meeste mensen geen vrije dagen dus want deze vallen al in een weekend. Sommige regio’s van het land hebben op maandag 2 april ook vrij.

Na Pasen moet men tot dinsdag 1 mei, de dag van de arbeid, wachten voor de volgende vrije dag. De eerstvolgende nationale feestdag is dan op woensdag 15 augustus, de “Asunción de la Virgen”, midden in de zomer wanneer veel Spanjaarden al vakantie hebben opgenomen.

Na de zomer is de eerste landelijke feestdag pas weer op 12 oktober, de “Fiesta Nacional de España” of “Día de la Hispanidad” en daarna op 1 november “Todos los Santos”. Dan volgt de maand met de meeste feestdagen in Spanje, 6 december “Día de la Constitución”, 8 december “Inmaculada Concepción” en uiteraard kerstmis op 25 december wat dit jaar ook op een zondag valt. Spanje viert officieel geen tweede kerstdag zoals in Nederland en België maar sommige deelstaten in Spanje hebben wel een regionale feestdag.

Zoals al eerder vermeld hebben de deelstaten in Spanje ook nog hun regionale feestdagen. Inwoners van Catalonië hebben op 24 juni (dit jaar op een zondag) en 11 september een extra vrije dag terwijl de inwoners van Andalusië op 28 februari hun regionale feestdag vieren. Via deze link kun je alle nationale en regionale feestdagen in Spanje bekijken.

Daarnaast is het ook vaak zo dat de Spanjaarden extra vrije dagen opnemen om een “brug” of “Puente” te slaan. Dat wil zeggen, als een vrije dag bijvoorbeeld op een donderdag of dinsdag valt, dan nemen ze gemakshalve ook de vrijdag of maandag vrij om zo een extra lang weekend te hebben. Het gaat hier dan om vrije dagen die men opneemt en dus in principe van de vakantiedagen afgaan.

Nederland

De Nederlanders hebben in 2018 officieel 11 feestdagen waarvan er 8 vrije werkdagen zijn. Het jaar begint voor de Nederlanders goed op maandag 1 januari met een vrije dag. De eerstvolgende vrije dag is dan Goede Vrijdag 30 maart en de Paasdagen zondag 1 en maandag 2 april. Op vrijdag 27 april viert heel Nederland Koningsdag en op zaterdag 5 mei wordt stilgestaan bij de Bevrijdingsdag. Op donderdag 10 mei viert Nederland Hemelvaartsdag. Op zondag 20 en maandag 21 mei viert heel Nederland Pinksteren, iets wat in Spanje niet gevierd wordt. Daarna duurt het pas weer tot december om op dinsdag 25 en woensdag 26 december Kerstmis te vieren. Bekijk de lijst met nationale feestdagen hier.

Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Goede Vrijdag worden in Nederland wel gezien als officiële feestdagen maar dat wil niet zeggen dat iedereen dan ook een vrije werkdag heeft. Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In de cao of arbeidsovereenkomst staat of iemand vrij is op feestdagen.

België

In België heeft men ook officieel 10 feestdagen waarvan er 8 vrije werkdagen zijn omdat er twee in een weekend vallen. De Belgen beginnen 2018 ook goed met een vrije dag op maandag 1 januari. De eerstkomende feestdag is dan met Pasen op maandag 2 april. De Belgen vieren net zoals in Spanje de Dag van de Arbeid op dinsdag 1 mei. Net zoals in Nederland vieren de Belgen ook Hemelvaart op donderdag 10 mei gevolgd door Pinksteren op maandag 21 mei.

Op zaterdag 21 juli hebben de Belgen een Nationale Feestdag en dus een dag vrij gevolgd maar dit jaar valt deze op een zaterdag. Op woensdag 15 augustus viert België Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, iets wat niet gevierd wordt in Nederland maar wel in Spanje. Op donderdag 1 november vieren de Belgen Allerheiligen gevolgd door zondag 11 november met de Wapenstilstand, geen vrije werkdag dus. De eerstkomende vrije dag is dan weer met Kerstmis op dinsdag 25 december. Bekijk de lijst met nationale feestdagen hier.

Daarnaast heeft België ook nog de Vlaamse feestdag op woensdag 11 juli en de Feestdag van de Franse Gemeenschap op donderdag 27 september en die vande Duitse Gemeenschap op donderdag 15 november. Het is ons niet helemaal duidelijk of dit ook vrije werkdagen zijn.

CONCLUSIE

Op de vrije dagen na van de deelstaten en lokale feestdagen in Spanje, hebben de Spanjaarden officieel net zoveel vrije dagen dan de Nederlanders (die in heel Spanje gelden). Wel lijkt het er op dat de Spanjaarden altijd meer vrij hebben omdat ze sneller geneigd zijn om een “brug” te slaan en extra vrije dagen op te nemen en er op uit te trekken naar de kust, de bergen of de familie in de dorpen.

Aangezien veel vrije dagen in het weekend vallen kan geconcludeerd worden dat de Spanjaarden landelijk gezien 8 officiële vrije werkdagen hebben, net zoals de Nederlanders en Belgen.

Het kan natuurlijk zijn dat wij ons vergissen en dat de vrije dagen niet helemaal kloppen. We hebben alleen gekeken naar de officiële vrije dagen die we gevonden hebben op de websites in de links per land. Daarnaast woont de redactie in Spanje en zijn we meer op de hoogte van de Spaanse feestdagen dan de Nederlandse en Belgische feestdagen. Laat ons weten als er iets niet klopt zodat we de lijst kunnen aanpassen 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Wat ik wel moet opmerken, als het regent in Almeria (Andalusia) wordt er buiten niet gewerkt en worden zelfs de makten opgeschort.

 2. Ik ‘proef’ bij sommige van de commentaren wel iets van ‘die luie Spanjaarden nemen het ervan bij elke gelegenheid’. Tav. de vrije dagen valt dat best wel mee en een voorjaarsvakantie zoals elke Nederland die heeft hebben mijn Spaanse werknemer niet. Het totaal is ongeveer hetzelfde maar wordt gewoon anders genoten. 2e Kerstdag is in Spanje bijvoorbeeld een heel gewone werkdag terwijl sommige Hollanders er een 3e Kerstdag bij versieren.
  Daarnaast is men hier op werkdagen ook langer voor de baas van huis. Men begint in het grootste deel van Spanje wel wat later dan in het noorden (zo rond 9 uur is niets te vroeg. De middenstand vindt 10 uur vaak ook prima.) Maar door de lange middag pauze die vaak wel op de werkplek of in de buurt wordt doorgebracht (2 to wel 3 uur) is men meestal niet voor 9 uur ‘s avonds thuis.

  Als je als Nederlander in het grootste deel van Spanje ergens in loondienst gaat werken ben je niet blij met deze lange dagen van huis. Dus ja, dan probeer je ook vaker een echt ‘vrije’ dag te scoren.

  Het is beter te kijken naar de arbeidsprestatie van de mensen. Maar ja, hoe dat te meten?

 3. Het lijkt mij, door dit soort onderzoeken, dat de indruk gewekt moet worden dat het allemaal wel meevalt, met die vrije dagen in Spanje. De werkelijkheid is, dat er bijna geen week voorbij gaat of er is wel iets te vieren en een vrije dag genoten kan worden. Niks mis mee, geniet ervan zou ik zeggen maar al die niet productieve uren, verdien je niets mee.
  Sommige bedrijven krijgen het door en gaan, zoals de Aki gisteren in Ondarra, open. Rijen voor de kassa spraken voor zich.

  1. Het is niet om aan te geven of het meevalt, het is slechts een vergelijkingsonderzoek tussen de drie landen. Daaruit kan ieder een conclusie trekken natuurlijk.

 4. Dia de Andalucia op 29??? februari. Is toch echt ieder jaar op 28 februari.

 5. Afgelopen week op Tenerife: 6 december alles dicht (Fiësta de Constitution), 8 december alles dicht (Fiësta de Maria enz.). Dus hele week improductief. In Nl is 5 mei helemaal geen feestdag! In Spanje is het echt uitzonderlijk wanneer er een week zonder een dag Fiësta voorbij gaat.

  1. Geheel correct. 5 mei is helemaal geen feestdag in NL. En de voorjaarsvakantie is alleen voor alles dat schoolgebonden is. De rest werkt gewoon. En valt een vrije dag in het weekeinde? Dan heb je gewoon pech, terwijl in Spanje die dag dan verschoven wordt.

 6. Conclusie lijkt mij ver van de praktijk. Ik woon bv in het centrum van een reguliere plaats als Altea; de weken zonder feestdagen met bijbehorende eenzijdige kl…muziek zijn echt in de minderheid in vergelijking met Ned. Ben blij in Spanje, maar moeten wel realistisch blijven: iedere mogelijkheid om niet te hoeven werken wordt graag aangegrepen

  1. U bevestigt mijn constatering volkomen. En ik vind het prima hoor: Spanjaarden zeuren ook niet zo om sociale uitkeringen. Ze leven!

  2. Geheel correct . Ik woon daar ook. Afgelopen week lag ook weer alles 5 dagen plat.

 7. Als een feestdag op zondag valt is men de maandag vrij Althans hier in Cadiz Andalucia. Ook hebben in Spanje de witte donderdag als vrije dag wij in Cadiz weten niet beter of dat is in heel Spanje zo .
  Omdat Cadiz geen feria heeft zijn ze met carnaval 2 dagen vrij de andere plaatsen hebben die 2 dagen met feria sommigen zelfs 3 . En dan komen er nog wat andere plaatselijke dagen bij zoals dia de patroon en soms ook patrona de beschermheiligen van de stad . Dia de Andalucia 28 februari hebben dan ook nog
  Ik zie dus zonder meer al 5 dagen meer voor de bewoners voor Andalucia .
  Ook moet men niet vergeten dat met Semana hier bij ons buiten dat men donderdag en vrijdag vrij is de rest van de dagen vanaf twee uur s´middags dicht is

 8. Een opmerkelijk verschijnsel. Pasen op zaterdag en zondag. Overal is het op zondag eerste Paasdag en in vele landen maandag tweede paasdag. Pasen op zaterdag is nieuw voor mij.

 9. In Belgie, als er een feestdag op een zaterdag of zondag valt, blijft deze behouden, ofwel neemt men die de volgende dag of men kan die opsparen. Dit hangt af van het bedrijf waar men werkt. De feestdagen van de Vlaamse, Waalse en Duitstalige gemeenschappen, zijn GEEN officiele feestdagen, enkel de mensen in overheidsdienst hebben dan vrijaf, maar niet in de privé.

 10. De meeste mensen in Nederland moeten gewoon werken op Goede Vrijdag en op Bevrijdingsdag, dus dan blijven er maar 6 vrije dagen over.
  Het aantal vrije dagen in Spanje varieert van 9 tot 13 dagen, dus dat is toch een behoorlijk verschil.

  1. Alleen ambtenaren hebben vrij op goede vrijdag en 5 mei. Mensen met een echte baan werken gewoon. In Nederland heeft men dus maximaal 6 vrije dagen per jaar, in Spanje is dat (met de regionale en lokale feestdagen erbij) minimaal het dubbele.

 11. Er is 1 groot verschil in benadering van vrije dagen. Als een feestdag op zondag valt zoals 1 januari dit jaar schuift de vrije dag door naar de maandag. Dus per saldo zijn er wel veel meer werkdagen vrij dan in Nederland. Verder nemen niet alleen veel werknemers extra vrije dag op 7 december maar zijn bedrijven gewoon dicht.

  1. Wij hebben veel buren en kennissen die Belg zijn of in België werken en vrij zijn op de dag na een feestdag die in het weekend valt. Dus heeft België waarschijnlijk de meeste vrije dagen.

   1. Als in België een feestdag op zaterdag of zondag valt dan krijg je die bij je vakantiedagen geteld.
    Je kan die nemen op de dag erna of later, wat je zelf wil.
    In Nederland kan dat niet.

    1. Klopt niet helemaal. De verplaatsing van feestdagen wordt op bedrijfsniveau geregeld in België. Is er geen regeling, dan valt de feestdag op de eerste werkdag na de feestdag. Het bedrijf kan wel vastleggen dat de feestdag collectief verplaatst wordt, meestal als brug dag bij een andere feestdag of dat de verplaatste feestdag vrij mag opgenomen worden. En 15 november is al jaren geen feestdag meer, ook niet voor ambtenaren.

   2. Klopt niet. België heeft 10 feestdagen en als die tijdens een weekend vallen wordt deze opgenomen bij de eerst daaropvolgende werkdag (maandag dus). Enkel de ambtenaren van de vlaamse regering krijgen nog een feestdag bij op 11 juli. Die vd Waalse regering valt ergens in september dacht ik.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken