skip to Main Content
Meer dan de helft van de Spanjaarden meent dat ze teveel belastingen betalen
RTVE

Meer dan de helft van de Spanjaarden meent dat ze teveel belastingen betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de barometer van november samengesteld door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) meent 57,4% van de Spanjaarden dat ze teveel aan belastingen betalen in Spanje. Uit diezelfde enquête is ook gebleken dat 87,6% van de Spanjaarden meent dat ze niet genoeg betaald krijgen.

Sinds kort brengt het Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) elke maand een barometer uit met daarin de resultaten na enquêtes onder de Spaanse bevolking. Er wordt van alles en nog wat gevraagd zoals op welke partij iemand zou stemmen als er verkiezingen zouden zijn en wat men van de politiek of de economische situatie vindt in het land.

Belastingen

Er wordt ook gevraagd naar de mening van de Spanjaarden wat betreft de belastingen waarbij in november 57,4% aangeeft dat ze teveel belasting betalen in Spanje. 45,1% van de ondervraagden is echter ook bereid om meer belasting te betalen als dat ten goede komt aan de pensioenen en de sociale voorzieningen. 19,6% zegt dat ze liever minder belasting willen betalen en het maakt hen niet uit als er minder sociale voorzieningen zijn.

Waarom

Vreemd genoeg weet een op de vier Spanjaarden (27,4%) niet waarom ze belasting betalen maar het merendeel van de Spanjaarden (55,6%) meent dat het noodzakelijk is om belastingen te betalen. 12,7% van de deelnemers meent echter dat de belasting die alle Spanjaarden betalen alleen maar ten goede komt aan de rijkeren in Spanje.

Meer

34,1% van de Spanjaarden meent ook dat ze meer belasting betalen dan in andere vergelijkbare Europese landen. 22,5% zegt dat er in Spanje minder betaald wordt en 11,6% zegt dat de belasting die men in Spanje moet betalen gelijk is aan andere landen.

Fraude

Als gevraagd wordt naar fiscale fraude zegt 59,7% dat er heel veel fraude plaatsvindt in Spanje, 34,9% zegt dat er redelijk veel gefraudeerd wordt terwijl 2,5% zegt dat er heel weinig fiscale fraude is in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Dat ze eens naar belgie komen.Als ze dan terug gaan naar Spanje zullen ze zelf vragen of ze toch iets meer mogen betalen uit beschaamdheid dat het bij hun zo weinig is.

 2. Als 34,1 % van de Spanjaarden meent de ze teveel belastingen betalen dan in andere EU landen, dan hebben ze ofwel 0,0 benul of ze vergelijken wellicht een Balkan land.
  Als ik ze vertel dat dezelfde auto 10 x zoveel wegenbelasting kost, of dat van mijn laatst genoten salaris meer dan 50% werd ingehouden, dan zie ik ze al denken: “laat um maar lullen”…..
  Belasting betalen zit niet in de genen van Spanjaarden, men zorgt als regel voor zijn eigen familie, vrienden en die ene arme buurvrouw van 1 hoog.
  Heel sociaal en solidair dus met zijn eigen omgeving.
  Mee betalen voor iets van 50 kilometer verder op is niet aan de orde, laat staan de besluiten die er in Brussel worden bekokstoofd.
  Het gevolg daarvan is dat men in Spanje klaagt over het te lang wachten voor een artsbezoek, het slechte onderwijs, de lage sociale uitkeringen en de politiek.
  Gele hesjes zullen we de komende tijd nog veelvuldig in Spanje zien.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken