Canarische Eilanden laten reizigers toe met antigeentest i.p.v. PCR-test

Canarische Eilanden laten reizigers toe met antigeentest i.p.v. PCR-test
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS – De regionale overheid van de Canarische Eilanden gaat in strijd met de landelijk geldende regels voor wat betreft de negatieve PCR-test-eis om het land binnen te mogen komen, vanaf donderdag 10 december ook reizigers toelaten die alleen met een negatieve antigeentest aankomen op de vliegvelden. Deze regionale corona-maatregel is op woensdag gepubliceerd in de regionale staatscourant van de Canarische Eilanden en is van kracht vanaf 10 december.

Ondanks dat er een landelijk geldenden toelatingseis geldt in heel Spanje en dus ook de Canarische Eilanden om met een negatieve PCR-test naar Spanje te reizen, zal het op de Canarische Eilanden vanaf donderdag 10 december ook toegestaan zijn om alleen met de goedkopere en snellere negatieve antigeentest uitslag Spanje en dus ook de Canarische Eilanden binnen te komen. Net zoals bij de PCR-test moet deze antigeentest maximaal 72 uur voor aankomst op de Canarische Eilanden zijn uitgevoerd.

LET OP dat geldt alleen voor de Canarische Eilanden Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro, La Palma, La Gomera en La Graciosa en dus NIET voor het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

In strijd met regels

Het toestaan van een negatieve antigeentest is in strijd met de landelijk opgestelde regels van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid en de Spaanse regering. Dit is dus een nieuw conflict tussen een regionale overheid en de centrale regering en de kans is groot dat er in een later stadium wijzigingen komen. 

Ondertussen gaan de gesprekken tussen de regionale overheid en de centrale regering door over wat betreft de corona-maatregelen voor de Canarische Eilanden om op deze manier het winter toeristenseizoen te redden.

Ultraperifeer gebied

Op de Canarische Eilanden verwijst de regionale overheid naar de bijzondere situatie waarin de Spaanse archipel zich bevindt. Dit staat bekend als Ultraperifeer gebied (UPG) wat een gebiedsdeel is van een lidstaat van de Europese Unie waar de EU-wetgeving geldt maar waar het mogelijk is om vanwege de grote afstand tussen deze gebieden en het metropolitane Europa, uitzonderingen te maken in de geldigheid van de wetgeving. Ultraperifere gebieden worden beschouwd als integraal onderdeel van de Europese Unie, in tegenstelling tot de Landen en gebieden overzee.

Er zijn negen zogenaamde ultraperifere gebieden (UPG): de Canarische Eilanden (die bij Spanje horen); Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Mayotte en Réunion (vijf overzeese departementen van Frankrijk), Saint-Martin (een overzeese gemeenschap van Frankrijk), de Azoren en Madeira (die bij Portugal horen). 

Daarnaast geeft de regionale overheid van de Canarische Eilanden aan dat zij vanwege de noodtoestand de bevoegdheden heeft gekregen om eigen corona-maatregelen op te stellen voor de eigen autonome regio.

Antigeentest

De antigeentest toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft in korte tijd een uitslag; meestal na een kwartier na het opbrengen van het monster in het laboratorium. 

De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.