menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (61)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (61)
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (61)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Canarische Eilanden laten reizigers toe met antigeentest i.p.v. PCR-test

LAS PALMAS – De regionale overheid van de Canarische Eilanden gaat in strijd met de landelijk geldende regels voor wat betreft de negatieve PCR-test-eis om het land binnen te mogen komen, vanaf donderdag 10 december ook reizigers toelaten die alleen met een negatieve antigeentest aankomen op de vliegvelden. Deze regionale corona-maatregel is op woensdag gepubliceerd in de regionale staatscourant van de Canarische Eilanden en is van kracht vanaf 10 december. LEES VERDER.

Andalusië verlengt in afwachting van nieuwe maatregelen de huidige tot 12 december

SEVILLA – De huidige corona-maatregelen eindigen op 10 december in Andalusië maar op woensdag 9 december werd bekend dat deze in ieder geval tot en met 12 december verlengd worden in afwachting van wat er dan besloten gaat worden en nieuwe maatregelen die dan vanaf zondag 13 december en tijdens de feestdagen van kracht worden. De huidige maatregelen houden in dat er regionale en lokale lockdowns zijn in de hele autonome regio Andalusië en alle gemeenten. Daarnaast geldt de avondklok tussen 22.00 en 7 uur en moeten winkels en de horeca om 18 uur dicht.

Avondklok Mallorca wordt vervroegd naar 22 uur

PALMA – Volgens de regionale overheid van de Balearen eilanden gaat het wat betreft de corona-cijfers niet goed op het eiland Mallorca . Het aantal geïnfecteerde personen per 100.000 inwoners is in één week tijd gestegen van 223 naar 260 en het lijkt erop dat dit verder zal stijgen de komende dagen. Daarom worden er maatregelen genomen omdat Mallorca in risico-fase 4 (extreem) terecht is gekomen. De avondklok wordt vervroegd van 00.00 naar 22.00 uur tot 6.00 uur en de interieurs van de horeca in Sóller, Lloseta en Muro moet dicht, een maatregel die al gold voor Sa Pobla.

Aantal positief geteste personen in Andalusië daalt maar sterfgevallen niet

SEVILLA – Het aantal positief op corona geteste personen is in de autonome regio Andalusië de afgelopen 24 uur gedaald naar 366 personen terwijl dit een week daarvoor nog 986 positieven was. Helaas is het aantal corona-doden weer gestegen naar 37 sterfgevallen met of door Covid-19 terwijl dat aantal op dinsdag nog 33 corona-doden was. Het aantal covid-patiënten dat in ziekenhuizen ligt is ook gedaald naar 1.534 personen waarvan 337 personen op de intensive care afdeling. In beide gevallen is dat veel minder dan de cijfers van een maand geleden toen er 3.478 covid-patiënten in ziekenhuizen lagen waarvan 528 op de intensive care.

Catalonië meldt 879 positief geteste personen maar geen doden in 24 uur tijd

BARCELONA – In Catalonië heeft de regionale overheid op woensdag melding gedaan van 879 nieuwe op corona positief geteste personen in de afgelopen 24 uur. Het goed nieuws is dat er in een etmaal geen corona-doden zijn gemeld. Desalniettemin staat de totale teller wat betreft de corona-doden nog steeds op 16.218 personen terwijl er tot nu toe sinds aanvang van de corona-crisis 351.906 positieven zijn gemeld in Catalonië. Er liggen op woensdag nog steeds 605 covid-patiënten in ziekenhuizen.

Apotheken Spanje begonnen met verkoop covid-antilichamen zelftests

MADRID – Zoals de Spaanse leverancier van de covid-antilichamen zelftest al aankondigde is men deze week begonnen met de verkoop van de test-kits van het merk Primacovid die in het Spaans de naam ‘test rápido de anticuerpos del covid’ heeft gekregen. Ondertussen waarschuwen de experts voor het valse gevoel van veiligheid wat deze zelftests kunnen geven. Het gaat om zelf-diagnostische tests door middel van een vingerprik waarna men na 10 minuten weet of er IgM-antistoffen aanwezig zijn in het bloed. Deze duiden op een recente infectie maar niet op een actieve infectie. LEES VERDER.

Murcia stopt met lokale lockdowns

MURCIA -De regionale overheid van de Murcia regio heeft de lokale lockdowns die sinds weken gold voor alle gemeenten sinds deze woensdag opgeheven. Dat geldt voor alle 45 gemeenten behalve voor Los Alcázares en Torre Pacheco waar de inwoners vanwege de corona-cijfers nog steeds niet buiten hun eigen gemeente mogen komen. De regionale lockdown, dus het verbod op het in- en uitreizen van de autonome regio, zal nog blijven bestaan.

37 corona-doden en 1.527 positieven in de Valencia regio in 48 uur tijd

VALENCIA – De huidige corona-cijfers van de Valencia regio laten zien dat het nog steeds niet heel goed gaat wat betreft het coronavirus in de autonome regio. In 48 uur tijd zijn er 1.5127 nieuwe positief geteste personen bijgekomen en is dat totaal sinds aanvang van de corona-crisis gestegen naar 111.735 personen. Er kwamen 188 nieuwe positieven bij in de provincie Castellón, 411 in de provincie ALicante en 950 in de provincie Valencia. Er overleden echter in 48 uur tijd ook 37 personen in de Valencia regio waardoor dat totaal steeg naar 2.528 corona-doden sinds aanvang van de corona-crisis. Op dit moment liggen er nog 1.173 covid-patiënten in ziekenhuizen waarvan 243 op de intensive care afdelingen. 

Negatieve PCR-test om Spanje binnen te komen blijft maar kan worden bijgesteld

MADRID – De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalès Laya heeft nogmaals bevestigd dat ook Spaanse reizigers die uit het buitenland naar de familie in Spanje terugkeren met de feestdagen een verplichte negatieve PCR-test uitslag moeten laten zien om Spanje via het vliegveld binnen te mogen komen. De minister geeft toe dat het vervelend is maar het coronavirus kijkt niet naar het motief van reizen en of dat voor werk, vakantie of familiebezoek is. Maar dat houdt niet in dat de regering kijkt naar aanpassingen zoals de tijdsduur voor vertrek (de 72 uur regel) en de taal waarin de documenten moeten zijn opgesteld (het Engels en Spaans). LEES VERDER.