menu: rubrieken, zoeken & meer

Geen lastige verkooppraatjes meer via de ‘Lista Robinson’ in Spanje

Geen lastige verkooppraatjes meer via de ‘Lista Robinson’ in Spanje
Beeld: Freepik

Geen lastige verkooppraatjes meer via de ‘Lista Robinson’ in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Lig je net lekker op de bank of in de hangmat je sieste te houden in Spanje, gaat je mobiele of huistelefoon over. Ben je tevreden met je tarief, wil je goedkoper af zijn, wil je veranderen …. je wordt soms gek van de verkoop belletjes van de telefoonmaatschappijen en andere bedrijven. Maar wist je dat er een officiële manier is om van deze verkooppraatjes af te komen?

Het is toegestaan en het is legaal maar het is erg vervelend en vermoeiend om elke keer de verkoopafdeling van een telefoon- en internet aanbieder anders dan degene die je hebt of een ander bedrijf dat iets wil verkopen aan de lijn te hebben. En dat gebeurt ook nog eens op de momenten van de dag dat je daar helemaal geen zin in hebt, vaak tussen 14 en 16 uur en na 20.30 uur samenvallend met de momenten waarop men eet of de siesta slaapt.

De meeste mensen trappen er niet in en vragen vriendelijk (of niet) of ze met rust gelaten kunnen worden en of ze van de lijst gehaald kunnen worden. Anderen drukken het gesprek zonder iets te zeggen gewoon weg hopende dat ze nooit meer worden lastiggevallen. Helaas gebeurt het toch dat je een of meerdere dagen later gewoon weer gebeld wordt met dezelfde vragen door dezelfde of andere aanbieders.

Maar er bestaat een officiële manier om aan te geven dat je niet meer lastig gevallen wilt worden via de ‘lista Robinson ’. Deze lijst wordt onderhouden door de Asociación Española de Economía Digital (adigital) en dient door de telefoonmaatschappijen van te voren bekeken te worden of een bepaald telefoonnummer gebeld mag worden.

Op deze Robinson-lijst kan iedereen zich gratis en vrijwillig inschrijven met als doel dat je kunt kiezen hoe men jou kan bereiken, zoals via de telefoon of alleen e-mail, of dat je helemaal niet lastig gevallen wilt worden. Deze lijst is bedoeld om te voorkomen dat personen die reeds gebruik maken van een bepaalde dienst niet worden lastiggevallen met aanbiedingen. Daarnaast dient deze lijst ervoor om jezelf voor elke vorm van commerciële verkoop uit te schrijven waarna de aanbieders dit moeten respecteren.

Inschrijven

Om je aan te melden moet je een NIE hebben en een of meerdere Spaanse telefoonnummers. Op deze website kun je op de witte of blauwe knop ‘Apúntate en la lista’ klikken waarna gevraagd wordt of je jezelf of iemand anders wilt aanmelden.

In ons voorbeeld gaan we naar de WEBSITE en kiezen we voor ‘A mí’ en klikken we op de blauwe knop ‘Apuntarme a mí mismo’. Op de volgende pagina moet je jouw informatie invullen bestaande uit: DNI/NIF/NIE nummer (met hoofdletters), de voor en achternamen, de geboortedatum (tip: typ deze in en gebruik niet de kalender), je e-mailadres dat bevestigd moet worden en je moet een wachtwoord kiezen en dat twee keer intypen. Vervolgens los je de spam controle op en vink je de privacy opties aan waarna je op de blauwe knop Apuntarse’ kunt klikken.

Nadat je dat succesvol hebt gedaan wordt er een bevestigingsmail naar jouw opgegeven e-mailadres gestuurd waar je op moet klikken. Daarna verschijn je op jouw eigen startpagina bestaande uit zes blokken: Correo postal (thuisadres); Email (e-mailadres); Teléfono (telefoon); SMS/MMS (tekst/beeldberichten); Sectores (bedrijven) en Revocación de llamadas (eerder gegeven toestemming annuleren).

Wij beperken ons in dit voorbeeld tot het blok met Teléfono en klikken daarop. Als je op de blauwe knop ‘Añadir’ klikt kun je een telefoonnummer waarop je geen lastige verkooppraatjes meer wilt ontvangen intypen en daarna kiezen voor Teléfono (huistelefoon) of Móvil (mobiele telefoon). Klik vervolgens op de blauwe knop ‘Guardar’. Vul net zoveel van jouw eigen telefoonnummers in als je wilt.

Herhaal deze stappen voor je huisadres als je geen reclamefolders wilt ontvangen (al denken wij dat dit niet goed gaat in de praktijk) en op Email als je geen reclame in je email inbox van jouw e-mailadres wilt ontvangen (ook daarbij vragen wij ons af of dat goed gaat). 

Na inschrijving op de lista Robinson duurt het echter nog zeker drie maanden voordat je definitief van de toegestane lijst van telefoonnummers of emailadressen verdwijnt. Het is dus niet een proces dat direct na inschrijving ingaat.

Het is echter wel een officiële instantie waarvan het gebruik via deze publicatie in de Spaanse staatscourante en ‘Ley Orgánica de Protección de Datos de Carácter Personal’ (LOPD) ofwel bescherming van persoonsgegevens geregeld is.

Dit is de link naar de website waar de lista Robinson te vinden is.