menu: rubrieken, zoeken & meer

Het dorp dat het verste van de zee ligt is: Nombela (Toledo)

Google Maps
Beeld: Google Maps

Het dorp dat het verste van de zee ligt is: Nombela (Toledo)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TOLEDO – Als buitenlanders naar Spanje komen om daar te gaan wonen dan doet de meerderheid dat aan de kust waarbij de voorkeur uitgaat naar de Middellandse Zee. Inwoners van Spanje die daar geboren worden hebben vaak niet die keuze en dus kan het voorkomen dat je erg ver van de kust woont. Het dorp dat het verst van een kustlijn ligt, is het dorp Nombela in de provincie Toledo

Het dorp Nombela telt slechts 946 inwoners (8 per vierkante kilometer) en ligt in de provincie Toledo dat weer in de autonome regio Castilla La-Mancha te vinden is. Het dorp staat bekend als de gemeente die het verst van de zee gelegen is, wat niet automatisch inhoudt dat dit dorp in het midden van Spanje ligt.

De kust van Valencia ligt bijvoorbeeld op 431 kilometer, die van Tarragona op 644 kilometer, die van Málaga op 539 kilometer en die van Vigo in Galicië op 608 kilometer. Dat is verder weg dan bijvoorbeeld Madrid die richting de eerder genoemde kusten ongeveer elke keer op 500 (iets meer of minder) kilometer ligt.

Het dorp Nombela ligt in de provincie Toledo, op de grens met de provincies Madrid en Ávila en slechts 100 kilometer van de Portugese grens. Nombela is niet het midden van het land want die eer gaat naar Madrid. Het dorp bevindt zich dichtbij de Montes de Toledo waardoor het dus makkelijker is om van de bergen en de natuur te genieten dan van de zee die verder weg te vinden is.

Nombela wordt echter toch veel door toeristen bezocht, niet dus vanwege de zee en de stranden maar vanwege de natuur en het Tursimo Rural. Als de iets minder dan 1000 inwoners willen zwemmen dan moeten ze gebruik maken van zwembaden waarvan het gemeentezwembad te vinden is in het dorp Escalona, gelegen op 13 minuten rijden of 10,3 kilometer.