Plannen om roken in auto’s en op terrassen te verbieden in Spanje

Plannen om roken in auto’s en op terrassen te verbieden in Spanje
Beeld: Canva

Plannen om roken in auto’s en op terrassen te verbieden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje heeft een ambitieus plan klaarliggen om de huidige uit 2021 stammende tabakswet aan te passen. Voor 2023, het jaar van de verkiezingen in Spanje, wil het Ministerie het aantal rookvrije ruimtes vergroten waar het gebruik van elektronische sigaretten en aanverwante producten ook verboden zal zijn. Verder denkt men na over een algemeen landelijk rookverbod in particuliere voertuigen en een generieke verpakking voor alle tabaksmerken.

Al met al is de regering zich bewust van de vertraging van de wijziging van de tabakswet in Spanje maar de corona-pandemie heeft de plannen ernstig vertraagd. De laatste keer dat de tabakswet werd aangepast was in 2010 en daarvoor in 2005, het jaar dat roken in o.a. bars en restaurants verboden werd en er meer rookvrije ruimtes bijkwamen. 

Nu is het Ministerie van Volksgezondheid echter bezig met de uitwerking van een alomvattend plan voor de preventie en bestrijding van roken 2021-2025. Het plan is opgesteld met de inachtname van de regels van de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie wat betreft een tabaksvrije generatie en een vermindering van 30% van tabaksgebruik voor 2025.

Het aantal rookvrije ruimtes, waar niet alleen normale sigaretten niet welkom zijn maar waar ook geen elektrische sigaretten en andere aanverwante tabaksproducten gerookt mogen worden, moet worden uitgebreid. Met name in de buitenlucht zoals terrassen van bars en restaurants, in de nabijheid van openbare gebouwen en gezondheidsinstellingen zoals ziekenhuizen

Maar in het plan staat ook dat er een verbod moet komen op het roken in particuliere voertuigen zoals auto’s, campers, vrachtwagens etc. waarbij niet bekend is of dat altijd en voor iedereen geldt of alleen als er minderjarigen aanwezig zijn in de auto.

Het nieuwe plan heeft verder tot doel de reclame, promotie en sponsoring van aanverwante producten en nieuwe producten bij wet gelijk te stellen aan de bestaande regels voor tabaksproducten. Ook moet er een betere regulering van de verkoop en consumptie van tabaksgerelateerde producten, hetzij met of zonder nicotine, komen en moeten smaken en aroma’s die de smaak van brandende tabak verbergen verboden worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.