menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjes in openbaar vervoer Spanje blijven verplicht en de coronacijfers deze week

Mondkapjes in openbaar vervoer Spanje blijven verplicht
Beeld: Canva

Mondkapjes in openbaar vervoer Spanje blijven verplicht en de coronacijfers deze week

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, heeft vrijdag nogmaals bevestigd dat zolang als de experts die ze raadplegen het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer nodig blijven vinden, dit ook verplicht blijft. Op dit moment is Spanje nog een van de weinige EU-landen waar een mondkapje gedragen moet worden in het openbaar vervoer zoals de trein, bus, metro, tram en taxi en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.

De Spaanse minister deed deze uitspraak in Brussel waar ze vrijdag op bezoek is. “We hebben beslissingen altijd hand in hand genomen met experts en we zullen dat blijven doen, daarom zullen we wachten tot ze een tegengestelde verklaring afleggen over het gebruik van mondkapjes” volgens Carolina Darias. Ze herinnerde er ook aan dat het met de komst van de winter en de daling van de temperaturen belangrijk is om voor jezelf te blijven zorgen, omdat het een tijd is van een aanzienlijke toename van luchtwegvirussen, griep of bronchitis.

Coronacijfers

Het aantal ziekenhuisopnames van covidpatiënten in Spanje is volgens de wekelijkse cijfers (PDF) de afgelopen week iets gestegen naar 4167 personen. De druk op de ziekenhuizen is daarmee ook iets gestegen naar 3,35 procent van de ziekenhuisbedden bezet met covidpatiënten. Wat betreft de covidpatiënten die zich op de intensive care afdeling bevinden, is dat gestegen naar 243 patiënten, 2,75 procent van alle Ic-bedden.

Er zijn volgens de wekelijkse cijfers (PDF) 17.828 nieuwe positief geteste personen bijgekomen in Spanje, minder dan de week daarvoor. Hierdoor is het totaal aantal positief geteste personen sinds maart 2020 gestegen naar 13.632.635 personen. De afgelopen zeven dagen zijn ook 97 personen met of door covid-19 overleden waardoor het aantal officieel geregistreerde en bevestigde covid-19-doden steeg naar 116.422 personen.  

Corona-vaccinatie

Enkele weken geleden is men in Spanje begonnen met het zetten van de vierde coronaprik bij alle personen vanaf 60 jaar waarbij men is begonnen met de groep 80-plussers, bewoners van verzorgingshuizen en kwetsbare personen. In totaal zijn in Spanje 40.681.127 inwoners vanaf 5 jaar met twee coronaprikken en hebben 26.289.857 personen een eerste boosterprik of herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken terwijl. 6.188.306 personen van 60 jaar en ouder een vierde prik hebben ontvangen, zoals in de wekelijkse cijfers (PDF) te zien is. In Spanje is men nog niet begonnen met het plaatsen van een vijfde coronaprik.