Vijf dorpen in de Spaanse Pyreneeën waar het heerlijk vertoeven is

Vijf dorpen in de Spaanse Pyreneeën waar het heerlijk vertoeven is
Beeld: Beget / Canva

Vijf dorpen in de Spaanse Pyreneeën waar het heerlijk vertoeven is

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Oh Pyreneeën, hoge en mooie Noorden van het Iberische schiereiland; fiere grens met Frankrijk. Wie valt nu niet voor haar prachtige bouwstijl en indrukwekkende landschappen? Bij National Geographic zetten ze deze week vijf van de mooiste dorpen van het gebergte in de verf. Iets voor jou dit jaar?

Uiteraard is de lijst van vijf mooiste dorpen in de Pyreneeën van National Geographic slechts een beknopte lijst want er zijn veel meer mooie dorpen te vinden. Denk daarbij aan onder andere Ansó, Torla-Ordesa, Sallent de Gállego, Lanuza, Boltaña, Alquezar (iets verder weg), Benasque, Hecho, Montañana etc.   

dorp taull
Beeld: Canva

Taüll (Lleida)

Gelegen in de lang erg geïsoleerde Vall de Boi. Precies die afgelegenheid zorgde er voor dat er Romaanse kerken bewaard bleven met een belangrijke historische waarde. Taüll ligt op maar liefst 1.482 meter hoogte. De bescheiden skyline van het dorp wordt getekend door de kerken van San Climent en Santa Maria. Tussen haar gezellige straatjes is het heerlijk verdwalen in een landelijke sfeer. Wie van pannenkoeken houdt, vindt bovendien vast zijn of haar zin in het pannenkoekenhuis aan de L-501. Van op het terras heb je een prachtig zicht over Taüll.

dorp ainsa
Beeld: Canva

Ainsa (Huesca)

Waar de Ara en de Cinca samenvloeien ligt het pittoreske dorp Ainsa, een van de mooiste dorpen van de provincie Huesca. Het historisch centrum ligt op een heuvel en biedt prachtige vergezichten op de pieken van het nationale park van Ordesa en Monte Perdido. Het centrale plein bewaart de traditionele bouwstijl van de regio, je waant je er in de zomer soms net in een mini-Brugge. Ook het kasteel is een Must See voor liefhebbers van architectuur en geschiedenis.

dorp Queralbs
Beeld: Canva

Queralbs (Girona)

De enige manier om bij het santuario van Núria te komen is via een oude treinverbinding, werkzaam sinds 1931. De rit duurt ongeveer drie kwartier en leidt tot 1236 meter hoogte. Wie dat wil kan echter afstappen in het dorpje Queralbs voor je bij het santuario aankomt. Zeker en vast geen tijdverlies! Queralbs is een magisch dorp dat de Oostelijke Pyreneeën alle eer aan doet. Je vindt er stenen huizen, leien daken, kleine pleintjes en een Romaans kerkje. Bovendien zorgt de nabije skipiste van de Valle de Nuria dat je er in de winter altijd wat te doen hebt.

dorp Bagergue
Beeld: Google Maps

Baguergue (Lleida)

Baguergue ligt op een boogscheut van een van de populairste skistations van de Pyreneeën. En toch is het dorpje er in geslaagd haar rust te bewaren. Een echte oase van rust, waar je in de winter geniet van het spektakel van de besneeuwde daken. De straatjes zijn er mooi versierd met de vele bloemen die alle inwoners voor hun ramen hebben gezet. Bovendien vind je er de kaasmakerij Hormatges Tarrau, die zich ver buiten het dorp een naam heeft gemaakt omwille van haar bijzondere kazen.

dorp beget 1
Beeld: Canva

Beget (Girona)

Een juweeltje van de Pyreneeën dat maar al te vaak vergeten wordt. En misschien maar best? Want zo kun je er rustig genieten van de stenen schoonheid. Vooral tijdens de week, in het weekend komen namelijk veel mensen er naar hun buitenverblijf. Het dorp karakteriseert zich door haar stenen straatjes, twee middeleeuwse bruggen en de Romaanse kerk van Sant Cristòfol. Bovenaan de kerk van Sant Cristòfol prijkt een horloge en een barok portret van Christus. De vele wandelroutes die in het dorp verkennen maken Beget de ideale uitvalsbasis voor wie de Catalaanse Pyreneeën wil verkennen.

Ga naar de inhoud