skip to Main Content

De Gouden bal verkiezing, wie van de drie??

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Voor het eerst in de geschiedenis zal een speler vandaag 10 januari 2011 de Balon de Oro, oftewel de gouden bal, ontvangen uit handen van de FIFA. De Gouden bal trofee is een fusie tussen de titel Speler van het WK van de FIFA en de Ballon d’Or van het Franse tijdschrift France Football. De uitreiking zal plaatsvinden in Zürich en tevens voor het eerst in de geschiedenis gaat de bal zonder twijfel naar Spanje, of beter gezegd naar Catalunya, nog beter gezegd naar één Stad en om nog duidelijker te zijn, naar één voetbalclub: FC Barcelona. De drie kandidaten, Messi, Xavi en Iniesta zijn alledrie werkzaam bij de Catalaanse topclub en daarnaast ook alledrie opgeleid door de Masía, het jeugdprogramma van FC Barcelona. Messi zal zijn Gouden bal titel van vorig jaar willen verdedigen terwijl Xavi voor de tweede keer kans maakt en Iniesta de nieuweling is bij deze verkiezing. Maar wie zijn deze drie kandidaten eigenlijk.

Lionel Messi

De 24 jarige Lionel Andrés Messi Cuccittini werd geboren in Argentinië, op 24 juni 1987 in Rosario en is sinds 2004 werkzaam voor het eerste team van FC Barcelona. Messi staat ook bekend om zijn bijnaam La Pulga (de vlo), een titel die hij kreeg vanwege zijn lengte (169cm) en zijn snelheid in het voetbalspel. Andere bijnamen zijn onder andere Messias en Messidona, aangezien Messi veel wordt vergeleken met landgenoot en voetballegende Maradona. Het is een linksbenige aanvaller die met rugnummer 10 furore heeft gemaakt bij het Catalaanse elftal. In 1995 begon Messi met voetballen maar in 1997, op elfjarige leeftijd, werd bij de Argentijn groeihormoondeficiëntie, een tekort aan groeihormonen, vastgesteld. In eerste instantie wilde de Argentijnse club River Plate Messi overnemen en de medische kosten voor hun rekening nemen maar aangezien deze club niet genoeg geld had hiervoor bood FC Barcelona zich aan om alle kosten te betalen en de jonge speler een opleiding te geven. Samen met zijn familie kwam Messi naar Spanje waar hij uiteindelijk op 16 jarige leeftijd, op 16 november 2003, zijn eerste wedstrijd speelde tegen Oporto van trainer José Mourinho. Uiteindelijk debuteerde Messi onder leiding van Frank Rijkaard in 2004 tegen de stadsderby tegen Espanyol, Messi was toen 17 jaar oud en meteen de jongste speler ooit die in de Primera División zijn debuut maakte. Later verbrak Messi ook het record van jongste Barça speler ooit die een doelpunt maakte voor de Catalaanse club in de Spaanse voetbalcompetitie. Vanaf dat moment en zeker na het vertrek van Ronaldinho werd Messi de speler wat hij nu is, volgens velen de beste van de wereld en, zeker ook zo belangrijk, een menselijke speler die ondanks zijn successen gewoon en verlegen is gebleven, dit ondanks het feit dat hij de best betaalde speler van de wereld is.

Xavi Hernández

De 30 jarige Xavier Hernández Creus werd op 25 januari 1980 in de stad Terrassa, provincie Barcelona, geboren. Sinds 1997 is Xavi, zoals hij genoemd wordt, speler van het eerste elftal van FC Barcelona waar hij met rugnummer 6 als middenvelder speelt. In Spanje heeft Xavi ook wel de bijnamen El Calculadora (rekenmachine), El Profe (professor) en Hunphrey Bogart, dit vanwege zijn uiterlijk. Xavi arriveerde in 1991 op elfjarige leeftijd bij het opleidingscentrum La Masía waar hij onder de vleugels van Barça een jeugdopleiding kreeg. Op 18 augustus 1998 mocht Xavi voor het eerst een wedstrijd spelen met het eerste elftal van FC Barcelona, deze stond toen onder leiding van Louis van Gaal. Xavi markeerde meteen in zijn debuut een doelpunt, beter kon zijn succes bij de Catalanen dus niet beginnen. 2 maanden later werd Xavi definitief in het eerste elftal opgenomen waar hij tot op heden nog steeds speelt en waar hij, als het aan hem ligt, ook zijn carrière zal eindigen. De ironie wil dat gedurende het seizoen 1999-2000 de actuele trainer Josep Guardiola een blessure opliep waardoor Xavi furore begon te maken bij het eerste elftal, iets wat na het vertrek van Guardiola naar Italië alleen maar groter werd. Nu wordt Xavi ook gezien als een toekomstig trainer van FC Barcelona, dit vanwege zijn leiderskwaliteiten op het veld. Afgelopen 5 januari speelde Xavi Hernández zijn 500e wedstrijd met het shirt van Barça, volgens de speler zelf een van de grootste eren die er is. Xavi was in 2009 ook al kandidaat voor de Gouden bal maar eindigde als derde, na Cristiano Ronaldo en winnaar van dat jaar Lionel Messi. In 2008 werd Xavi ook opgenomen op de lijst van beste wereldspeler van de FIFA nadat hij die zomer met het nationale Spaanse elftal het Ek wist te winnen en Xavi benoemd werd tot beste speler van het toernooi in Oostenrijk/Zwitserland. Ook tijdens het WK in Zuid Afrika afgelopen zomer werd Xavi benoemd tot beste speler van het toernooi waardoor zijn kansen op de Gouden bal titel alleen maar zijn toegenomen. Naast het uitstekende voetbalspel van Xavi is ook zijn menselijke kant, net zoals Bij Messi en clubgenoot en mede kanshebber op de titel Andrés Iniesta, en zijn bescheidenheid kenmerkelijk.

Andrés Iniesta

Wie kent Iniesta niet na het WK in Zuid Afrika waar de jonge Barça speler het winnende doelpunt wist te maken tegen Oranje waardoor het nationale Spaanse elftal de titel wist te behalen. Geliefd of niet in Nederland, Andrés Iniesta Luján werd op 11 mei 1984 in het kleine dorp Fuentealbilla in Albacete (Castilla La Mancha) geboren en heeft zich in de iets meer dan 5 jaar dat hij in het eerste elftal van FC Barcelona speelt opgewerkt tot een van de belangrijkste spelers van het elftal. Sinds september 1996 is Iniesta een van de spelers die werd opgeleid in de bekende Catalaanse La Masía van FC Barcelona. Het was weer de trainer Louis van Gaal die de jonge Iniesta op 18 jarige leeftijd liet debuteren in het eerste elftal waarvan Andrés sinds het seizoen 2004-2005, dankzij de toenmalige trainer Frank Rijkaard, definitief deel van uitmaakt. In 2006 speelde Iniesta zijn eerste Champions League finale waar hij weliswaar geen doelpunt wist te maken maar wel definitief doorbrak als vaste speler in het eerste elftal. Iniesta speelt als middenvelder bij FC Barcelona met rugnummer 8 en heeft diverse bijnamen zoals Sweet Iniesta, el Blanquito (bleekgezicht) of el Ilusionista (tovenaar) en el Mago (magiër). Sinds 2006 maakt Iniesta ook deel uit van het Spaanse nationale elftal waarbij hij zijn eerste internationale wedstrijden speelde tijdens het WK in Duitsland. Echter tijdens de EK in 2008 wist Iniesta definitief als international door te breken door uitstekende wedstrijden te spelen en enkele doelpunten te maken. Tijdens het WK in 2001 in Zuid Afrika wist Iniesta twee doelpunten te maken, een in de wedstrijd tegen Chile en uiteraard het winnende doelpunt in de finale wedstrijd tegen Nederland. Iniesta heeft zich door dit winnende doelpunt zeer populair gemaakt in heel Spanje waar hij gedurende het huidige voetbalseizoen in elk stadion een staande ovatie krijgt van alle voetbalfans. Daarnaast liet Iniesta zijn menselijke kant zien door na het doelpunt een shirt te laten zien met daarop geschreven: “Dani Jarque, siempre con nosotros”, een vriend en Espanyol speler die een jaar eerder overleed. Dit shirt heeft hij later aan de ouders van Dani Jarque gegeven die dit weer doorgaven aan Espanyol die het shirt in de eretribune in het Espanyol stadion plaatsten. Net zoals Messi en Xavi is Iniesta een verlegen, gewone en goede voetballer die net zoals de beide kanshebbers en ploeggenoten opgeleid is in de Catalaanse voetbalclub.

Hoe het ook zal aflopen, de Gouden bal gaat sowieso naar FC Barcelona en naar Spanje en dat is een hele eer, aldus de spelers zelf. Daarnaast maakt het de spelers zelf niets uit wie er wint aangezien het goede vrienden en collega’s zijn. Messi werd al drie keer eerder genomineerd waarbij hij een keer als derde, een keer als tweede en in 2009 als eerste eindigde. Xavi werd in 2009 ook al genomineerd maar wist toen niet verder te komen dan de derde plaats terwijl de nominatie voor Iniesta voor het eerst is. Diezelfde Iniesta wordt in de Spaanse pers gezien als de beste en meest verdiende kanshebber, mede dankzij de uitstekende prestaties en het winnende doelpunt in Zuid Afrika. De meeste collega voetballers in Spanje wensen de Spanjaarden Xavi en Iniesta de Gouden bal toe maar sluiten ook de sterspeler Messi niet uit.

De prijsuitreiking vind plaats op maandag 10 januari om 14.00 uur in Zürich.

WIE IS VOLGENS JOUW DE BESTE ? MESSI, XAVI OF INIESTA !

Bron: Redactie, Wikipedia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend