skip to Main Content
Aantal lynxen neemt toe in Spanje en is zelfs vier keer meer dan aan het begin van deze eeuw

Aantal lynxen neemt toe in Spanje en is zelfs vier keer meer dan aan het begin van deze eeuw

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Volgens een recent rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaat het de goede kant op met de lynxen populatie in Spanje. In dat rapport staat onder andere dat sinds het begin van deze eeuw de aantallen zelfs verviervoudigd zijn tot 404 lynxen in totaal. Daarnaast zijn er in 2016 relatief weinig lynxen overleden, er werden 12 lynxen overreden terwijl dat er in 2015 nog 15 waren en in 2014 zelfs 22.

Het Wereld Natuur Fonds is blij met alle inspanningen rondom de populatie van de met uitsterven bedreigde lynxen (linces in het Spaans) in Spanje. Gelukkig gaat het de goede kant op en neemt de populatie toe waardoor er op dit moment 404 lynxen zijn. Gedurende het afgelopen jaar zijn er 12 lynxen overreden wat nog steeds teveel is maar veel minder dan andere jaren. Daarnaast is men er in geslaagd om op de zwarte punten die bekend zijn het aantal aanrijdingen te verminderen. Aanrijdingen is de voornaamste reden van overlijden van lynxen.

Op dit moment zijn er dus 404 lynxen in Spanje en werden er in vorig jaar 36 lynxen geboren, het merendeel in de natuurgebieden van Andujar en Doñana in het zuiden van Spanje waar meer dan 270 exemplaren leven. In Guadalmellato (Córdoba) leven 61 lynxen, Guarrizas (Jaén) 48 lynxen en buiten Andalusië in de bergen van Toledo (Castilla-La Mancha) nog eens 14 lynxen die daar zijn uitgezet. Daarnaast zijn er nog meer gebieden met lynxen en leven deze dieren ook in delen van Portugal.

De pardellynx (Lynx pardinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeldzaamste katachtigen. Hij komt enkel voor op het Iberisch Schiereiland, en wordt daarom ook wel Iberische lynx of Spaanse lynx genoemd. Zijn belangrijkste prooien zijn konijnen, die oorspronkelijk ook alleen in Spanje voorkwamen. Ook hazen en knaagdieren behoren tot zijn prooi. Soms grijpt hij een vogel of een hertenkalfje van de grond. Het voortbestaan van de lynxen is dus ook sterk afhankelijk van de konijnen populaties – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken