skip to Main Content
Artur Mas stapt op als voorzitter van de Catalaanse PDeCAT partij

Artur Mas stapt op als voorzitter van de Catalaanse PDeCAT partij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De ex-regiopremier van Catalonië Artur Mas heeft dinsdagmiddag een punt gezet achter zijn leiderschap als voorzitter van de PDeCAT partij, de partij waar ook de gevluchte en afgezette regiopremier Carles Puigdemont toe behoorde voordat deze de Junts per Catalunya partij oprichtte. Artus Mas was tussen 2012 en 2016 de voorzitter van de politieke samenwerking Convergència i Unió, de CDC partij en daarna van de PDeCAT partij die daaruit voortvloeide.

Op de dag dat het ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) lid Carles Mundó, die weken in de gevangenis in voorlopige hechtenis vastzat voor rebellie en opruiing, zijn partij verlaat en geen parlementariër meer wil zijn om terug te keren naar de advocatuur, heeft ook de voorzitter van de PDeCAT partij Artur Mas zijn functie naast zich neergelegd.

Artur Mas i Gavarró was van december 2010 tot januari 2016 de regiopremier van de regering van de Generalitat de Catalunya. Hij was eveneens president van de politieke federatie tussen Catalaanse liberalen en christendemocraten Convergència i Unió (CiU) tussen 2010 en 2016 en secretaris-generaal van het liberale Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), dat in 2016 over is gegaan in PDeCAT waar hij tot deze dinsdag de voorzitter van is geweest.

Gedwongen vertrek

Artur Mas was na de vorige verkiezingen in 2015 opnieuw de gekozen regiopremier maar moest vanwege de druk van de CUP partij opstappen waarna hij als opvolger de burgemeester van Girona Carles Puigdemont aanwees. Sinds die datum heeft Artur Mas meerdere keren te maken gehad met justitie vanwege het gecamoufleerde referendum of volksraadpleging in 2014. Artur Mas werd veroordeeld en kreeg voor deze illegale volksraadpleging een straf van 5,2 miljoen euro en hij mocht twee jaar geen publieke functie uitoefenen.

Opzij gezet

Het opstappen van Artur Mas als voorzitter van de PDeCAT partij komt niet geheel onverwacht aangezien dat eigenlijk al een jaar geleden door hem min of meer aangekondigd was. Toch bleef hij de man die de PDeCAT leidde maar door het oprichten van de Junts per Catalunya partij door zijn opvolger Carles Puigdemont is de rol van Artur Mas niets meer waard. Sommige kranten in Spanje schrijven dat hij min of meer verraden is door Puigdemont en in de steek gelaten door zijn politieke collega’s.

Fraude en corruptie

Opvallend is dat het ontslag van Artur Mas daags komt voordat de beslissing rondom de zaak Palau bekend wordt gemaakt door de rechtbank. De zaak Palau is de grootste fraude en corruptie zaak tot nu toe in Catalonië waar het Palau de la Musica in Barcelona en de toenmalige voorzitter van dat concertgebouw Félix Millet het middelpunt van zijn. Artur Mas heeft altijd gezegd niets te weten van deze zaak Palau maar het gebeurde allemaal wel toen hij de voorzitter was van de CDC partij waarvan diverse leden achter zijn rug (of voor zijn ogen) miljoenen hebben verdiend.

Dan is er ook nog de zaak van de 3% commissie waar Artur Mas ook eventueel bij betrokken is en waarvan leden van Mas zijn oude CiU partij weer de hoofdrollen spelen, inclusief de oud regioleider Jordi Pujol. Ook daar zegt Artur Mas dat hij van niets weet terwijl de fraudulente praktijken voor en tijdens zijn regeerperiode gebeurden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Sommige kranten in Spanje schrijven dat hij min of meer verraden is door Puigdemont en in de steek gelaten door zijn politieke collega’s.

  Zijn we hier nog verbaasd over??
  Denk het toch niet.
  Puigdemont dumpte zijn eigen rechterhand Villa, direct na de illegale stemming, want die durfde zomaar TEGEN te stemmen, en dat staat een dictator natuurlijk niet toe.

  En passant dumpte hij Junqueras, en die mocht naar de gevangenis, terwijl de man zelf vluchtte als een dief in de nacht.

  En nu denkt hij de wet wederom te omzeilen en toe te passen zoals het hem uitkomt, door te denken dat je via Skype een regio kan besturen. Als de Catalanen nu nog niet inzien dat deze man slecht nieuws voor hun hele regio is, dan weet ik het ook niet meer. Een pure belediging voor het volk, de democratie en de rechtstaat deze vent. Niets waard. Laten ze AUB verstandig zijn en voor een heel nieuw gezicht gaan, eentje die wel het belang van het hele volk voor ogen heeft en niet alleen zijn eigen grootheidswaanzin!

 2. La Historia van de ratten en het schip. Nu moet die oplichter Puizemond nog echt achter de tralies, en zouden al die misleide Catalanen eens hun verstand moeten zien terug te vinden. Geen gemakkelijke opdracht na 40 jaar hersenspoeling door verdwaasde separatisten. Eerst de Spaanse taal, het Catalaans terug, nu….

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken