skip to Main Content
Let op: vanaf maandag 15 januari is het nieuwe handbagage beleid van Ryanair geldig

Let op: vanaf maandag 15 januari is het nieuwe handbagage beleid van Ryanair geldig

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Alle vliegtuigpassagiers die vanaf maandag 15 januari met een Ryanair vlucht meegaan en geen prioriteit bij hebben geboekt zullen nog maar met een kleine handtas de cabine in mogen terwijl de koffers vóór het instappen van het toestel moeten worden afgegeven. Het is dus vanaf die datum alleen nog mogelijk voor de passagiers die minstens 5 euro extra bijbetalen per traject om hun koffers mee aan boord te nemen.

Het nieuws van de verandering in het handbagage beleid moet voor de reizigers niet als een verrassing komen aangezien het al maanden geleden werd aangekondigd door de Ierse low cost vliegmaatschappij. Volgens Ryanair zelf is deze maatregel noodzakelijk omdat is gebleken dat het toestaan van twee stuks bagage aan alle passagiers misbruikt werd doordat mensen veel te veel bagage de cabine mee namen. Er is echter ook kritiek want men verwijt Ryanair van te weinig controle op de handbagage en het wel of niet naleven van de regels terwijl men over het algemeen meent dat het de vliegmaatschappij alleen om het extra geld te doen is.

Met prioriteit

Hoe dan ook, vanaf maandag 15 januari mogen alleen de passagiers die prioriteit hebben en dus minimaal 5 euro per traject hebben bijbetaald of een Plus, Flexi Plus of Family Plus vliegticket hebben twee stuks handbagage meenemen in het vliegtuig. Een van de koffers/tassen mag niet groter zijn dan 55x40x20 cm en niet meer wegen dan 10 kilo terwijl de tweede tas de afmetingen 35x20x20 cm maximaal mag hebben.

Zonder prioriteit

Alle andere passagiers zullen nog voordat men het vliegtuig ingaat hun handbagage moeten afgeven waarna dit gratis in de kofferruimte vervoerd wordt. Op de plaats van bestemming komen de handbagage koffers dan ook op de kofferband terecht, wat voor velen een nadeel is. De niet betalende passagiers mogen dan alleen nog een kleine handtas met de afmetingen 35x20x20 cm maximaal meenemen in de kabine. Weigert men voor het instappen van het toestel de handbagage koffer/tas af te geven dan kan de toegang geweigerd worden, aldus de website van Ryanair.

Koffers

Op 1 november 2017 zijn nieuwe lagere prijzen voor het meenemen van koffers van kracht gegaan waarbij deze naar een vast tarief van 35 naar 25 euro zijn gezakt. Ook de toegestane kilo’s voor de koffers werden verhoogd van 15 naar 20 kilo. Door deze prijsverlaging en toename in kilo’s hoopt Ryanair dat meer mensen kiezen voor het meenemen van normale koffers waardoor het aantal handbagage koffers automatisch minder zal worden.

Uitzonderingen

De enige twee uitzonderingen die gemaakt worden door Ryanair zijn voor families of ouders die met baby’s reizen waarbij men een kleine tas/koffer van maximaal vijf kilo gratis mag meenemen in de cabine. Ook die personen die verplicht in de cabine met medicijnen moeten reizen of een medische verklaring hebben daarvoor, moeten dat altijd aangeven van te voren bij het personeel van Ryanair.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Beste Marianne,
  Je kunt evengoed een stoel boeken en nadien de priority aanklikken. Dat krijg je gewoon de stoel die je graag wilt hebben.
  En dan Transavia. Heb je het kofferbeleid van deze firma wel eens bekeken.
  Daar moet, net als hééél vroeger bij Ryanair, je kleine handtasje in de koffer hoor. Of het vliegtuig niet vol zit ja of nee.. Nee , echt vriendelijk zijn ze bij Transavia ook niet hoor. Geef mij maar Ryanair.
  En chapaeu voor de regeling.

 2. Het nadeel van prioriteit boeken is dat je een stoel aangewezen krijgt en dat niet meer kan veranderen, zodat je niet je eigen stoel kan kiezen.

 3. Ik vind dit een verkeerde, ongenuanceerde maatregel.
  Bij de regel gelde indertijd één handbagage per persoon; je koffertje werd in de maatbak gestopt. Paste deze er in geen probleem.
  De regel werd uitgebreid met een koffer en handbagage; er werd niets meer gecontroleerd. Gevolg laat zich raden? Véél mensen nemen willekeurige koffers en handbagages mee dat het een lieve lust is!!! Dat zo’n bedrijf achter de feiten aanloopt ipv pro-actief tewerk te gaan, gaat mijn petje te boven. Zit er een financieel meepakkertje achter?? Dan heb ik het niet gezien! Ik hoop dat er stilaan meer concurentie zit aan te komen, zodat je niet steeds ” uitgeknepen wordt” door de alleenheerschappij van dit bedrijf!!

 4. ik woon zelf in San Javier ga met ed fiets naar het vliegveld betaal ongeveer buiten de vacantie periode betaal dan voor een retour tussen de 40 en 60 euro en betaal dan 10 euro prioriteit reis ik toch goedkoop en de ruimte van de stoelen is beter en trouwens met de trein Amsterdam naar Maastricht is duurder dus niet zeurn Nederlanders

 5. Gezien het gewijzigde bagage beleid ook koffer willen bijvoegen en kost inderdaad 40€ enkel is dus 80€ heen en terug en geen 50€.

 6. Eigen schuld door al die mensen die inplaats van een handtas bijna een 2e handbagage meenemen.
  Wel gelijk dat Ryanair dat beter moet controleren en die personen hun te grote handtas , of dan de gewone handbagage , verplichten om in het ruim te plaatsen.
  Wij reserveren altijd plaatsen waarin prioriteit bij zit, duurder, maar dat is onze keuze.
  En wat is nu zo erg om 5 euro bij te betalen bij reservatie van een zitplaats?
  Maar je hoeft niet met Ryanair te reizen.
  Vlieg dan met Transavia of andere maatschappij.
  Als je je tijdstip van reizen kan kiezen is Transavia vaak goedkoper dan Ryanair.

 7. voor maandag een vlucht geboekt maar extra bagage kost € 40,80 voor 20kg. wat s nu waar?

  1. Voor het tarief van 25 euro moet je tegelijkertijd met de vlucht je koffer boeken. Voeg je dit later toe, dan betaal je 40 euro per 20 kg. bagage. Geldklopperij, zoals ook priority boeken voor je handbagage.

   1. Hoe zo geldklopperij?? Eind deze maand vlieg ik met 2 personen heen en weer van Barcelona naar Gran Canaria. Inclusief 2 koffers van 20 kg voor een totaalbedrag van 200€uries. Een busreis naar Nederland heen en weer is duurder……

    1. Dat is toch normaal, want die bus moet dan wel een amfibie-voertuig zijn!?

     1. Ach beste Son….??
      Humor is een geweldig gegeven en op zijn tijd cynisme ook.
      En Jaap heeft gelijk heh. Al moet je maar afwachten tegenwoordig in Nederland of de bussen ook echt rijden. Maar das een hele andere discussie

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken