skip to Main Content
Centrum- en extreemrechts gaan hand in hand om Andalusië te veranderen

Centrum- en extreemrechts gaan hand in hand om Andalusië te veranderen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Bij de autonome verkiezingen van Andalusië op 2 december 2018 bleek dat de socialistische PSOE wat betreft het aantal stemmen voor een partij weliswaar won. De politieke formatie van de binnenkort voormalige regiopremier Susana Díaz wist echter niet genoeg stemmen te krijgen en geen coalitie aan te gaan om opnieuw 4 jaar Andalusië te besturen. Na bijna 40 jaar zal Andalusië nu een centrum- en extreemrechtse regering gaan krijgen.

Na veel weken discussiëren en onderhandelen is er eindelijk een overeenkomst bereikt tussen de centrumrechts partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) en de nieuwe extreemrechtse partij VOX wiens 12 zetels nodig zijn voor de PP en C’s om genoeg zetels te hebben voor een regering.

Het is voor het eerst dat een politieke formatie een samenwerking aangaat met een extreemrechts partij in Spanje. VOX zal geen onderdeel zijn van de regering en zal geen regionale ministers hebben of enige inspraak hebben maar de stemmen van VOX zijn voor de PP en C’s wel belangrijk.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Einde aan 36 jaar socialistische regering in Andalusië[/su_note]

Gedurende de gesprekken die sinds 2 december 2018 gevoerd werden waren het Juan Manuel (Juanma) Moreno van de PP en Francisco Serrano van VOX die meerdere keren bij elkaar kwamen om afspraken te maken waarbij het nieuws over en weer ging tussen alle hoop is verloren voor een pact, de presentatie van VOX van 90 extreme punten voor verandering tot uiteindelijk een overeenkomst.

De derde partij is Ciudadanos met Juan Marín als regionale leider van C’s. Deze oranje gekleurde partij wist eerder al een overeenkomst met de Partido popular te bereiken en zo de weg vrij te maken voor een “cambio politico” in Andalusië. In die afspraken is opgenomen dat Juanma Moreno van de PP de nieuwe regiopremier zou worden en dat Ciudadanos met Marta Bosquet het parlement van Andalusië zou gaan leiden als voorzitter.

Samen hebben deze drie partijen nu een coalitie gevormd om 59 zetels te hebben, 4 meer dan wat nodig is voor een meerderheid van 55 zetels in het parlement in Andalusië. Het gaat om 26 zetels van de PP, 21 zetels van C’s en 12 zetels van VOX.

Dankzij de overeenkomst tussen PP en C’s en PP met VOX (want C’s zegt dat ze niet met VOX hebben gesproken en dat ook niet zullen doen) is het de eerste keer in 36 jaar tijd en na 10 ambtstermijnen van de socialisten dat de conservatieve Partido Popular aan de macht komt, in dit geval gesteund door de centrumrechts Ciudadanos partij en de extreemrechts VOX-partij.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. De soep is altijd te heet als hij wordt opgediend!!
  Het is daarnaast ook een Europese tendens! Onvrede onder “het volk” is de voedingsbodem voor extreem rechtse groei….!!
  Zo wie in Europa de bal ook kaatst….

 2. Iets meer nuance mag hier wel. De vorige regering van Susana Diaz kon alleen bestaan dankzij de gedoogsteun van Ciudadanos, die in ruil daarvoor een wensenlijstje vervuld wilde zien. Die wensen heeft Diaz drie jaar lang volslagen genegeerd, waarna Ciudadanos de stekker eruit trok. Dat de PSOE in de oppositie terecht komt, heeft de partij dus geheel aan zichzelf te danken.

 3. Ik raad iedereen aan het verkiezings programma van Vox eens te lezen dit is ultra extreem rechts, om duizelig van te worden.

 4. God zij dank kennen ze het “Cordon sanitair” niet,zoals in ons apenland.
  Alhoewel, de negen “opgesloten”democratische parlementsleden van Catalonia hebben daar waarschijnlijk wel een andere mening over, ja toch…Zo zie je maar hé ,freedom of speech……tot daar en niet verder?

   1. Liever niet! Je verkondigt alleen maar onwaarheden en onzin. Hoe vaak moet ik dit nu nog tegen je zeggen. Maar je blijft maar doorgaan op dit forum om de mensen op het verkeerde been te zetten en te kleineren!

   2. Beste Rob, punt 1 er is dus nog niemand veroordeeld en in een moderne rechtstaat is iedereen onschuldig tot het tegendeel bewezen is (iets waar het Spaanse gerecht eigenlijk al zwaar tegen gezondigd heeft door deze mensen uit een aantal van hun basis rechten te ontzetten zonder enige vorm van proces). Punt 2, de grondwet kan hier dus nooit geschonden zijn aangezien men zich hier beroepen op het (ook door de Spaans grondwet erkende us) internationaal recht op zelfbeschikking die gezien haar aard en bereik steeds boven de nationale grondwetten staat. Punt 3. Politiek bestaat uit dialoog waarbij de wetten moet dienen om de dialoog onder elkaar correct te laten verlopen en niet om uw politieke tegenstrever monddood te maken omdat je tot het beseft komt dat je het in een regio nooit via de normale democratische weg u zien zult halen.

 5. Punt één: Ironies genoeg gaan dus deze drie partijen nu de recepten die ze wilde toepassen om de Catalanen bevolking onder controle te krijgen toepassen op de Andalusiers. Waarbij dus ook weer eens een van de eeuwige regel van het fascisme hier wordt bevestigd zijnde dat vaak de eigen bevolking hun eerst slachtoffer is. Maar bon, we zullen zien hoe leuk ze dit in Andalousie zullen vinden.
  Punt twee: Er zijn nu al problemen aangezien men in Madrid al aangeeft dat de uitvoering van een aantal met VOX gemaakte afspraken onder de huidige heersende wetgeving niet mogelijk zijn.

  1. Dat is ook grappig Jacob, als Madrid het met de Catalanen niet eens is, dan is bij jou het huis te klein, nu jij schijnt te denken dat Madrid nu al het niet volledig eens is met wat de 3 partijen hier in Andalucia doen, dan zit je ineens aan de kant van Madrid?
   Huichelaar ben je, zo noemen we dat in Nederland.
   Maar misschien moet je eerst even goed bekijken welke afspraken er gemaakt zijn en hoe de deal in elkaar zit, alvorens je opmerkingen te maken.
   Ik krijg het bijna niet uit mijn strot, maar ergens heeft Miel wel een punt.
   De PP en de C´s regeren samen en Vox geeft gedoogsteun, dat is in het kort wat het is.
   Daar is niets verkeerds aan en ook een centrale regering kan en zal daar weinig aan kunnen veranderen.
   In een andere reactie spreek je over ¨de dialoog¨ als de oplossing voor de Catalaanse problemen, nou hier heb je een voorbeeld hoe het ook kan, de partijen hebben gewoon in overleg een deal in elkaar gezet!
   Dat jouw geliefde Catalanen tot op heden elke vorm van dialoog afwijzen, tja, dat zorgt ervoor dat er daar nog altijd geen oplossing is! Eerst praten, dan voorwaarden stellen en niet andersom.

  1. Waarom snel verhuizen?
   Omdat er een rechtse partij 12 zetels heeft gekregen?
   Nou dan kunnen er in heel wat Europese landen wel mensen gaan vertrekken, want in een aantal landen zitten rechtse partijen gewoon in de regering en in een aantal landen komen ze bij de eerstvolgende verkiezingen in de regering.
   Volgens ikke, gaan we dus een grote volksverhuizing zien in de komende, zeg ff, 2 jaar??

 6. VOX is een logische reactie op de slapte van de andere partijen, met name de dwaasheid van de socialisten om Franco weg te halen uit de Vallei der Gevallenen.

 7. Concreet gaat het hier blijkbaar over een minderheidsregering van PP en Ciudadanos, met de onmisbare steun ván en bijgevolg ook gecontroleerd dóór VOX. Van de PP hoeft dat niet te verwonderen gezien het gemeenschappelijk extreemrechts gedachtegoed, maar de collaboratie van Ciudadanos kan men enkel toeschrijven aan een alles overheersende machtsgeilheid.
  “…VOX zal geen onderdeel zijn van de regering en zal geen regionale ministers hebben of enige inspraak…” Hallo ? Geen inspraak ? Hoe naïef moet men zijn om dát te geloven?
  Hopelijk blijft dit fascistische succes beperkt tot Andalusië.

   1. Zo is het Eddy.
    Er zijn in andere regio´s regeringen die geen meerderheid hebben, dat is een gegeven.
    De PSOE heeft de steun nodig van extreme partijen om landelijk haar begroting er door te drukken….
    Ach Honing koekie zit in een deel van Spanje waar het binnenkort nog veeeeel erger zal gaan spoken dan hij door heeft….dan zal er een kleine crisis zijn daar, maar dan wel in de bijenkorf waar de honing uit komt heh.

   2. Met ‘fascistisch succes’ bedoelde ik eigenlijk het feit dat VOX erin slaagt om mee het beleid te bepalen. Jammer genoeg is in een democratie ook dát mogelijk.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken