Centrum- en extreemrechts gaan hand in hand om Andalusië te veranderen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Bij de autonome verkiezingen van Andalusië op 2 december 2018 bleek dat de socialistische PSOE wat betreft het aantal stemmen voor een partij weliswaar won. De politieke formatie van de binnenkort voormalige regiopremier Susana Díaz wist echter niet genoeg stemmen te krijgen en geen coalitie aan te gaan om opnieuw 4 jaar Andalusië te besturen. Na bijna 40 jaar zal Andalusië nu een centrum- en extreemrechtse regering gaan krijgen.

Na veel weken discussiëren en onderhandelen is er eindelijk een overeenkomst bereikt tussen de centrumrechts partijen Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) en de nieuwe extreemrechtse partij VOX wiens 12 zetels nodig zijn voor de PP en C’s om genoeg zetels te hebben voor een regering.

Het is voor het eerst dat een politieke formatie een samenwerking aangaat met een extreemrechts partij in Spanje. VOX zal geen onderdeel zijn van de regering en zal geen regionale ministers hebben of enige inspraak hebben maar de stemmen van VOX zijn voor de PP en C’s wel belangrijk.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Einde aan 36 jaar socialistische regering in Andalusië[/su_note]

Gedurende de gesprekken die sinds 2 december 2018 gevoerd werden waren het Juan Manuel (Juanma) Moreno van de PP en Francisco Serrano van VOX die meerdere keren bij elkaar kwamen om afspraken te maken waarbij het nieuws over en weer ging tussen alle hoop is verloren voor een pact, de presentatie van VOX van 90 extreme punten voor verandering tot uiteindelijk een overeenkomst.

De derde partij is Ciudadanos met Juan Marín als regionale leider van C’s. Deze oranje gekleurde partij wist eerder al een overeenkomst met de Partido popular te bereiken en zo de weg vrij te maken voor een “cambio politico” in Andalusië. In die afspraken is opgenomen dat Juanma Moreno van de PP de nieuwe regiopremier zou worden en dat Ciudadanos met Marta Bosquet het parlement van Andalusië zou gaan leiden als voorzitter.

Samen hebben deze drie partijen nu een coalitie gevormd om 59 zetels te hebben, 4 meer dan wat nodig is voor een meerderheid van 55 zetels in het parlement in Andalusië. Het gaat om 26 zetels van de PP, 21 zetels van C’s en 12 zetels van VOX.

Dankzij de overeenkomst tussen PP en C’s en PP met VOX (want C’s zegt dat ze niet met VOX hebben gesproken en dat ook niet zullen doen) is het de eerste keer in 36 jaar tijd en na 10 ambtstermijnen van de socialisten dat de conservatieve Partido Popular aan de macht komt, in dit geval gesteund door de centrumrechts Ciudadanos partij en de extreemrechts VOX-partij.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.