Wat te doen met de stads-sinaasappels in Málaga

Wat te doen met de stads-sinaasappels in Málaga
Beeld: 123rf

Wat te doen met de stads-sinaasappels in Málaga

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De vereniging ‘Almijara’ heeft aan de gemeente Málaga gevraagd iets te doen met de duizenden kilo’s sinaasappels die aan de bomen hangen in de stad. Volgens de vereniging kan met goede ideeën voorkomen worden dat circa 600.000 kilo sinaasappels vernietigd wordt.

Er moet gezocht worden naar een oplossing om de 590.620 kilo stads-sinaasappels die aan de bomen hangen in het centrum van de stad Málaga nuttig te gebruiken. Dat heeft de ‘asociación Almijara’ aan de gemeente Málaga gevraagd.

In Málaga zijn 6.875 sinaasappelbomen te vinden die circa 600.000 kilo aan sinaasappels produceren op jaarbasis. Het merendeel van deze sinaasappels, die vanwege de situatie van de bomen niet geschikt zijn voor consumptie, valt op de grond of wordt door gemeentewerkers van de bomen gehaald om daarna vernietigd te worden.

In 2002 begon een bedrijf met het verzamelen van de sinaasappels in Málaga om deze daarna naar Sevilla te sturen waar men deze gebruikte voor het maken van veevoer of als ingrediënten een voor parfums.

De sinaasappels werden ook voor sinaasappelmarmelade gebruikt voor met name de Britse en Franse markt (vanwege de bittere smaak). Al wordt dat bijna niet meer gedaan vanwege de luchtvervuiling in de steden.

De sinaasappels worden (of werden) in Sevilla ook gebruikt om biogas te creëren dat daarna gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

Maar enkele jaren geleden veranderde dat en werden de sinaasappels in Málaga, in tegenstelling tot die van Sevilla, niet meer verzameld en hergebruikt. De huidige situatie is dat de sinaasappels die op straat vallen of van de bomen gehaald worden verdwijnen en vernietigd worden bij de stortplaats Los Ruices.

De vereniging ‘Almijara’ meent dat de gemeente Málaga serieuzer moet nadenken over het gebruik van de stads-sinaasappels. Zo wordt in Catalonië polycarbonaten gewonnen uit sinaasappelschillen en de witte pulp die vervolgens worden gebruikt in hoezen voor mobiele telefoons en zelfs voor vliegtuigramen.

De gemeente heeft al aangegeven contact op te nemen met de Universiteit van Málaga om naar een oplossing te zoeken. Maar de vereniging ‘Almajira’ meent dat er een ideeënwedstrijd moet komen waarbij inwoners van de stad met ideeën kunnen komen als oplossing voor het sinaasappels-probleem.

Hieronder is te zien hoe de sinaasappels in Valencia verzameld worden:

Ga naar de inhoud