menu: rubrieken, zoeken & meer

Kinderen weer naar school in Spanje maar met corona-maatregelen

Kinderen weer naar school in Spanje maar met corona-maatregelen
Beeld: Europa Press

Kinderen weer naar school in Spanje maar met corona-maatregelen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag 10 januari zijn alle schoolkinderen weer teruggekeerd naar de klaslokalen. De situatie is wel anders dan voor de kerstvakantie met een corona-incidentie van 2.300 per 100.000 personen in 14 dagen tijd in de leeftijdsgroep onder de 19 jaar, iets wat in sommige regio’s veel hoger is overigens. Het goede nieuws is dat de vaccinatiecampagne bij de kinderen van 5 tot en met 11 jaar redelijk snel gaat met 32% gedeeltelijk gevaccineerd met een prik. 

Meer dan 8 miljoen schoolkinderen zijn op maandag 10 januari weer teruggegaan naar de klaslokalen om daar fysiek les te krijgen. Uiteraard moeten deze schoolkinderen, ouders en docenten rekening houden met diverse corona-maatregelen maar feit is dat de ‘vuelta al cole’ na de kerstvakantie een feit is. Dit trimester zal duren tot vrijdag 8 april wanneer de Semana Santa vakantie begint die tussen 11 en 18 april zal plaatsvinden.

De laatste maatregel die werd afgesproken is die van een quarantaine bij positief geteste leerlingen. Als er vijf positieve testen of 20% van een klas positief test op coronavirus moet de hele klas voor zeven dagen in quarantaine. Alleen Catalonië was tegen dit besluit maar zal dat wel naleven terwijl Madrid blijft volhouden bij hun regionale maatregelen van quarantaine na drie positieve tests.

Voor alle leerlingen vanaf 6 jaar geldt anderhalve meter afstand en een mondkapjesplicht in de klaslokalen en tijdens de pauze. Het mondkapje is ook altijd verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar in het schooltransport waarbij dit wordt aangeraden voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar. Verder moeten alle scholen in Spanje ervoor zorgen dat er goed schoongemaakt, gedesinfecteerd en geventileerd wordt in de schoolgebouwen, hallen en klaslokalen.

Corona-prikken kinderen

Er zijn inmiddels 1.067.522 kinderen (32,1%) die de eerste corona-prik hebben gekregen. Op woensdag 15 december 2021 begon men in Spanje met de vaccinatiecampagne bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het gaat om iets meer dan 3,3 miljoen kinderen die een speciale lichtere versie krijgen van het Pfizer-vaccin. De kinderen krijgen net zoals de 12-plussers twee prikken maar met een tussenperiode van acht weken in plaats van drie weken.

Verder zijn in de groep van 12-19 jaar in heel Spanje 3.536.674 personen (90,9%) volledig gevaccineerd en is dat 4.194.213 personen (84,8%) in de groep 20-29-jarigen.