menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje gaat prijzen zelftesten reguleren en koopt eerste Paxlovid coronapillen

Spanje gaat prijzen zelftesten reguleren en koopt eerste Paxlovid coronapillen
Beeld: 123rf

Spanje gaat prijzen zelftesten reguleren en koopt eerste Paxlovid coronapillen

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een interview heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez op maandag aangegeven dat de regering bezig is om een maximumprijs vast te stellen voor de corona-zelftesten. Dat is op dit moment nog niet gereguleerd zoals bijvoorbeeld wel het geval is met chirurgische mondkapjes. Maar daar moet vanwege de explosieve vraag naar en het groeiende gebrek van zelftesten snel verandering in komen, aldus Sánchez. 

In een interview bij het radiostation Ser gaf Pedro Sánchez aan dat voor en tijdens de feestdagen de vraag naar corona-zelftesten explosief is gegroeid terwijl het aanbod achter bleef en zelfs schaars werd waardoor de prijzen bij de apotheken stegen. De zelftesten zijn in Spanje alleen bij apotheken te koop en niet zoals in andere landen bij supermarkten en drogisterijen, iets wat ook zo zal blijven zoals de minister van Volksgezondheid Carolina Darias al eerder heeft aangegeven.

De enorme vraag naar de corona-zelftesten heeft iedereen verrast en de regering is volgens Sánchez bezig om maximumprijzen vast te stellen zodat er geen misbruik gemaakt kan worden en er niet gespeculeerd kan worden met de prijzen van deze zelftesten. Dat deed de regering in 2020 ook al voor de chirurgische mondkapjes en dat zal nu ook gaan gebeuren voor de zelftesten. 

Verder heeft Pedro Sánchez gezegd dat Spanje binnenkort de eerste 344.000 coronapillen van Paxlovid (Pfizer) zal ontvangen. Het antivirale medicijn Paxlovid is te gebruiken als behandeling van volwassen COVID-19-patiënten die geen extra zuurstof nodig hebben, maar wel risico lopen op ernstige klachten. Het medicijn kan helpen het risico op ziekenhuisopname of sterfte te verlagen. Het antiviraal medicijn Paxlovid kreeg half december het Europees advies voor behandeling van COVID-19.

Een behandeling bestaat uit 30 pillen die gedurende 5 dagen ingenomen moeten worden. De werkzaamheid neemt af naarmate de dagen verstrijken vanaf het begin van de symptomen. Als je na drie dagen begint bereikt dit 89% maar als je vanaf de vierde dag begint is de werkzaamheid 85%. 

Deze coronapìllen zullen niet zomaar voor iedereen beschikbaar zijn maar worden ingezet bij onder andere risicogroepen zoals ouderen, mensen met onderliggend lijden en mensen bij wie de vaccins niet voldoende aanslaan. De coronapillen zijn geen vervanging maar een aanvulling op de corona-vaccins en andere medicijnen.