Search
menu
Search

Politiek spoedoverleg om de groei van partnergeweld te stoppen in Spanje

Politiek spoedoverleg om de groei van partnergeweld te stoppen in Spanje
Beeld: Canva

Politiek spoedoverleg om de groei van partnergeweld te stoppen in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er vindt op dit moment op hoog niveau politiek spoedoverleg plaats tussen verschillende ministeries en de politie-eenheden. De reden daarvoor is de explosieve groei van het aantal vrouwen dat door partnergeweld om het leven is gekomen. 2022 eindigde in december met een triest aantal van 11 gedode vrouwen terwijl ook 2023 in januari slecht is begonnen met vier gedode vrouwen.

De eerste week van het nieuwe jaar is nog maar net voorbij en er zijn in slechts 24 uur tijd alweer vier vrouwen door hun partners om het leven gebracht in Spanje. 2022 sloot af met 49 vermoorde vrouwen met alleen al in december 11 gedode vrouwen. Helaas is 2023 niet veel beter begonnen met in slechts 24 uur tijd alweer vier vrouwen die gedood zijn.

2023 is begonnen met de dood van een 24-jarige vrouw en haar jonge dochter die door haar ex-man om het leven zijn gebracht in Ciudad Real. In de provincie Cádiz werd daarna een 46-jarige vrouw gedood terwijl ook een 44-jarige vrouw op Tenerife door haar ex werd vermoord waarbij haar zoon gewond raakte toen hij zijn moeder verdedigde. Het vierde dodelijke slachtoffer is een 44-jarige vrouw in Roquetas de Mar in Almería die door een man is gewurgd.

Om de situatie te analyseren en snel naar oplossingen te zoeken, heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska meerdere instanties waaronder de politie-eenheden bijeengeroepen. Zo moeten de vrouwen beter beschermd worden en moeten de gewelddadige mannen beter in de gaten worden gehouden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?