Algo de España – deel 124: Wanneer zeg je BIEN of BUENO

Algo de España – deel 124: Wanneer zeg je BIEN of BUENO
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 124: Wanneer zeg je BIEN of BUENO

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Herhaling blijft altijd de sleutel tot succes. Daarom is mijn lesmethode zo uniek. Elk onderdeel herhaal je 9x. Je leeftijd, dyslexie, geen talenknobbel hebben. Het maakt allemaal niks uit. Succes gegarandeerd. VOOR dit voorjaar 2024 spreek jij Spaans. Zie www.supergoedspaansleren.nl

Waarom zeg je niet bien tiempo in plaats van buen tiempo? Vroeg Stefanie een tijdje geleden in de Besloten Facebook groep: www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen Mooie vraag.

Even doornemen, wanneer zeg je BIEN en wanneer zeg je BUENO/A/S?

 • Bien hoort bij een werkwoord. En bueno is een bijvoeglijk naamwoord en hoort bij een zelfstandig naamwoord. Handig om te onthouden: ¿Qué tal? / ¿Cómo estás? – Hoe gaat het met je? – Bien zeggen de meeste mensen. Dus weet je BIEN hoort bij een werkwoord. Dat gaat over het werkwoord.
 • ¿Lo digo bien? – Zeg ik het goed? Ook een handige zin om te gebruiken als je niet zeker bent van het Spaanse woord dat je gebruikt.

En bueno is een bijvoeglijk naamwoord. Deze verandert dus mee naar vrouwelijk of meervoud. Gaat het over een zelfstandig naamwoord, iets vrouwelijks, bijvoorbeeld la comida dan hoort daar buena bij als het tenminste lekker is. Of el coche, de auto dat is mannelijk en dan krijg je un buen coche (de O van bueno valt weg VOOR een mannelijk zelfstandig naamwoord).

 • Buena comida – lekker eten, dan weet je BUENA hoort bij een zelfstandig naamwoord. En je ziet in dit geval gelijk dat BUENO zich aanpast aan vrouwelijk, maar ook aan meervoud.
 • Hace buen tiempo – Het is lekker weer. Tiempo is mannelijk enkelvoud. Bij bueno valt alleen voor een mannelijk zelfstandig naamwoord de O weg.

Onthoud ook, goedemorgen / goedemiddag / goedenavond:

 • Buenos dias – dias is ook een zelfstandig naamwoord en in dit geval mannelijk meervoud.
 • Buenas tardes – tardes is een zelfstandig naamwoord en in dit geval vrouwelijk meervoud.
 • En om het af te maken buenas noches – ook vrouwelijk meervoud.

We gaan het even oefenen. Wil je meedoen met Las Palabras Españolas, de gratis Spaanse lesjes via http://www.facebook.com/supergoedspaansleren

OF via https://www.instagram.com/cintha_supergoedspaansleren.nl of als je alle Palabras Españolas in een overzicht wenst dan koop je het e-book met 185 blz met 300 Spaanse lesjes. https://winkel.supergoedspaansleren.nl/checkout/ebook

Palabra 220 – La Palabra Española

In mijn Social Media vind je elke vrijdag een oefening.

Cada viernes un ejercicio – uitspraak: kada bjernes oen egercicio (slissende c) Elke vrijdag een oefening.

En hieronder krijg je ook de antwoorden op de oefening.

Vul in BIEN / BUEN / BUENO of veranderen naar vrouwelijk of meervoud.

 1. ¿Cómo estás? ¿Estás ……?
 2. Esta falda te queda muy …….. .
 3. ………. días, ¿Cómo está hoy?
 4. Mis abuelos se sienten muy …….. ahora.
 5. Este café es un ………. café.
 6. El café con leche sabe ………. .
 7. El aire sucio de la ciudad no es ………. para la salud de nadie.
 8. En la playa generalmente hace ……….
 9. La comida está muy ……………

Antwoord oefening: Vul in BIEN / BUEN / BUENO of veranderen naar vrouwelijk of meervoud.

 1. ¿Cómo estás? ¿Estás …BIEN…?
 2. Esta falda te queda muy ……BIEN.. .
 3. …BUENOS……. días, ¿Cómo está hoy?
 4. Mis abuelos se sienten muy …BIEN….. ahora.
 5. Este café es un …BUEN……. café.
 6. El café con leche sabe …BIEN……. .
 7. El aire sucio de la ciudad no es …BUENO……. para la salud de nadie.
 8. En la playa generalmente hace …BUEN…….
 9. La comida está muy …BUENA…………

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud