skip to Main Content
Hoofd van schoonmaakafdeling Universiteit Sevilla kent 22 banen toe aan familie en vrienden

Hoofd van schoonmaakafdeling Universiteit Sevilla kent 22 banen toe aan familie en vrienden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Twee dochters, vier broers en zussen, zes nichten en neven, twee schoonbroers, een schoonmoeder van een zuster, de broer van een schoonbroer, een buurman, vrienden en zelfs vrienden van vrienden. Deze personen staan op een lijst met 22 vrienden en familieleden die María Luisa Díaz de afgelopen twee decennia banen heeft gegeven in de schoonmaak eenheid van de universiteit van Sevilla. Het is een ongekende vorm van nepotisme in Spanje waarbij een functionaris zoveel familieleden en vrienden ongestoord banen heeft kunnen aanbieden.

María Luisa Díaz houdt toezicht op de schoonmaak eenheid, welke sinds 2005 wordt beheerd door het bedrijf Ferroser, van de universiteit van Sevilla. Dankzij het vertrouwen dat de universiteit en de bedrijven in haar hebben, kon deze vrouw sinds 1994 ongestoord familie en vrienden aannemen als nieuwe werknemers. In totaal zijn er 22 familie en vrienden in dienst die een baan hebben gekregen dankzij een band met María Luisa.

Vreemd genoeg komt deze vorm van nepotisme, het begunstigen van eigen familieleden of vrienden door autoriteiten of door en binnen (grote) bedrijven, bijvoorbeeld door ze in hoge functies te benoemen of door ze opdrachten te gunnen (wikipedia), nu pas aan het licht. María Díaz is zich van geen kwaad bewust en zegt dat ze geen wetten heeft overtreden en dat deze vorm van vriendjespolitiek vrij gebruikelijk is. Daarnaast ziet zij niet in dat ze in enige vorm een conflict heeft veroorzaakt tussen haar en de bedrijven of universiteit waarvoor ze werkt.

Van de 300 schoonmakers die het bedrijf Ferroser in de boeken heeft staan, heeft 7,3% een band met María Díaz omdat ze of familie of vrienden zijn van deze vrouw. Volgens de María Luisa zelf, die tevens een grote invloed heeft binnen het private bedrijf, is het aannemen van familie en/of vrienden geen vorm van belangenverstrengeling. Daarnaast geeft ze aan dat het een normale gang van zaken is waarbij overigens iedereen weet dat dit gebeurde, zowel binnen Ferroser alsook binnen de universiteit. De directeur van de universiteit heeft ooit, na een anonieme tip, een onderzoek gedaan naar de activiteiten maar heeft daar verder niets mee gedaan omdat ook hij geen problemen ziet aangezien het om een private bedrijf gaat welke ingehuurd wordt door de universiteit.

Volgens de vakbond zal het aannemen van zoveel familieleden en vrienden waarschijnlijk niet illegaal zijn maar ethisch is het niet. Dit soort situaties zorgt ervoor dat er negatief gedacht wordt over dit soort omstandigheden en dat er al snel gesproken wordt over corruptie. In dit geval komt deze situatie na al die jaren aan het licht maar hoeveel van dit soortgelijke gevallen zijn er in Spanje? Daarnaast lijkt deze vorm van nepotisme vaker voor te komen bij universiteiten in Spanje en wellicht ook andere bedrijven. Niemand weet echter waarom dat al decennia zo is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Ik hoorde van een vriend van mij dat ie problemen heeft met een gemeente waar het grootste gedeelte familieleden werken en het ergste is dat hij zich door die hele familie bedreigd voelt met corruptie, het zijn niet mijn woorden hoor maar het is toch overduidelijk dat Spanje nog veel problemen heeft met corruptie. Je leest het toch, ze vinden het heel normaal. Daar moet Spanje in het onderwijs mee beginnen om dat af te leren en dan zal er nog een paar generaties overheen gaan voordat het beter zal zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken