Gevolgen voor Spanje na mogelijke afschaffing zomer-wintertijd

Oeps ... foto ontbreekt!

Gevolgen voor Spanje na mogelijke afschaffing zomer-wintertijd

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Europese Parlement heeft met een grote meerderheid gestemd vóór afschaffing van de zomer- en wintertijd in Europa, dus ook in Spanje. In principe is de wintertijd de echte tijd in Europa maar leven we om allerlei duistere en onbekende redenen zoals energiebesparing en milieu argumenten 6 maanden in een wintertijd en 6 maanden in een zomertijd waarbij we dus tweemaal per jaar de klok moeten aanpassen.

De vraag of men akkoord gaat met afschaffing van de zomer- en wintertijd is door 384 stemmen voor, 153 stemmen tegen en 12 onthoudingen aangenomen door het Europese Parlement waarbij nu gevraagd gaat worden aan de Europese Commissie om het vraagstuk te bekijken en onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het verzetten van de klok. Deze discussie is hoofdzakelijk te danken aan Finland die het vraagstuk op tafel wist te leggen om de zomer- en wintertijd af te schaffen in de eurolanden.

Het initiatief heeft de goedkeuring van landen als Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. Een afschaffing van de zomertijd zou inhouden dat men het hele jaar in de wintertijd zou leven wat dus inhoudt dat men de klok gedurende het laatste weekend van maart niet hoeft te veranderen.

Zoals natuurlijk wel bekend is vinden er nu twee tijdsveranderingen plaats per jaar, een gedurende het laatste weekend van maart waarbij men overgaat naar de zomertijd en een gedurende oktober waarbij men overgaat naar de wintertijd. Een afschaffing zou inhouden dat men in de Europese Unie gedurende het hele jaar zal leven met de wintertijd.

Spanje

In Spanje is men daar op zich niet zo blij mee want dat zou inhouden dat het gedurende de zomermaanden een uur eerder donker zal worden en de dag dus korter lijkt. In Spanje ziet men liever dat men het hele jaar de zomertijd aanhoudt in plaats van de wintertijd, iets wat al in 2016 aan werd gegeven in de deelstaten Balearen en Comunidad Valenciana. Vanuit de Spaanse regering is nog geen reactie gekomen.

Greenwich-tijd

In Spanje moet men eigenlijk al een uur terug gaan naar de oorspronkelijke Greenwich-tijd omdat na de oorlog de toenmalige leider Franco de klok, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Portugal en andere Europese landen, nooit heeft aangepast. Heel Spanje zou dus eigenlijk de tijd van de Canarische Eilanden en buurland Portugal moeten aanhouden wat dus éñen uur minder is. Er wordt hier al vaak over gediscussieerd in Spanje maar voorlopig lijken ook dit niet te willen veranderen.

De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Een deel van deze regio’s, Catalonië en de Balearen eilandengroep vallen in de tijdzone die gelijk is aan Nederland en België terwijl de rest van Spanje, net zoals bijvoorbeeld Portugal en de Canarische Eilanden, behoort aan de Greenwich tijd, dat wil zeggen dezelfde tijd die men ook in Groot Brittannië aanhoudt. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Ga naar de inhoud