Restaurant in Spanje zet sperma op de menukaart

Restaurant in Spanje zet sperma op de menukaart
Beeld: Kiro Sushi / Twitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

LOGROÑO – Het is de eerste keer dat een restaurant in Spanje sperma op de menukaart heeft staan. Het gaat uiteraard niet om sperma van de mens maar van vissen. Het sperma heeft een ook wat nettere naam, te weten “Shikaro” wat in het Japans “witte kinderen” wil zeggen. Deze Japanse delicatesse wordt aangeboden in het restaurant Kiro Sushi in Logroño, de hoofdstad van de La Rioja regio.

In het Spaans heeft de naam “shikaro” “semen de bacalao” gekregen wat omschreven kan worden als “la lecha”. In het Nederlands heet deze Japanse delicatesse “hom” wat het sperma is van mannelijke vissen. Dit hom wordt normaal gesproken over het kuit van de vrouwtjes vis gespoten door de mannetjes vis. Zowel het kuit alsook de hom zijn eetbaar voor de mens.

Weliswaar biedt het Japanse restaurant Kiro Sushi in Logroño dit Japanse ingrediënt aan maar is de kabeljauw-sperma afkomstig uit IJsland. In dit geval gaat het dus om het sperma of hom van een kabeljauw maar er bestaat ook hom van octopus, kogelvis (fugu) en zeeduivel waarbij deze allemaal gezien worden als delicatessen.

Degenen die het hebben geprobeerd beschrijven een smaak tussen zoet en zout die doet denken aan mosterd of tonijnvlees, afhankelijk van de herkomst. De textuur is ahem, melkachtig en kenners zeggen dat het een geweldige bron van eiwitten is. Het vissperma is het mannelijke equivalent van de viskuit, de kaviaar van de Wolga.

Restaurant in Spanje zet sperma op de menukaart
Wikimedia

Het restaurant Kiro Sushi wordt door experts “de beste sushibar” in Spanje genoemd. Gasten moeten soms zeven maanden wachten om een ​​van de tien gasten te zijn van de L-vormige bar die de 42-jarige Michelin-ster kok Féliz Jiménez onder controle heeft.

Kiro Sushi boeit niet alleen de critici van Michelin, maar ook het publiek: van de 286 beoordelingen die werden ontvangen op Tripadvisor beoordelen 239 het met de hoogste score: “excellent”. En dat terwijl ze het kabeljauw-sperma nog niet hebben geprobeerd. Mocht men het vis-sperma niet lekker vinden dan is de smaak altijd nog weg te spoelen met een van de geweldige La Rioja wijnen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

15
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
RLS

Weer typisch van die Aziaten, alles wat te eten -sorry te vreten – is MOET gegeten
worden, Dat verdomde tuig, zelfs de meest intelligente dieren zoals walvissen moeten er
weer aan geloven. Al die spleetogen zijn zo wreed ik word er kotsmisselijk van.

Lenneke

Ik heb nog nooit van mijnleven zo’n onzin gelezen! Hom en kuit zijn al eeuwen oud, dus wat de Chinezen hier mee te maken hebben: geen idee! Gaan we nu ineens de. Chinezen overal de schuld van geven?

Maikel

Ik word nog misselijker van jouw reactie dan van dat sperma.

Z

“Al die spleetogen zijn zo wreed”. Ongelooflijk dat dit wordt getolereerd. Ik word kotsmisselijk van jou.

Son

???
Wat eten ze in andere landen allemaal niet
Begin maar in Nederland en België
Kalfszwezerikken, lever, niertjes, hersens enz
Je hoeft niet alles te eten wat er op de menukaart staat

johnny

Veel vrouwen vinden het heerlijk.

jacobus

In de oorlogjaren 1940 1945 aten wij regelmatig gebakken in de koekepan
met slaolie. hom en kuit Het blijkt nu .mijn moeder was een groot uitvinder
in de keuken

RRm

Wat een vreemd (geschreven) artikel. Er is niets bijzonders aan hom. Als je het opeens sperma gaat noemen, dan lijkt het dat het om heel iets anders te gaan. De schrijver heeft vast nog nooit van “hom en kuit” gehoord. Een lekkernij uit de frituur, die je bij elke goede vishandel kan kopen.

h.e.ster@hotmail.com

Iedere mannelijke vis heeft hom en iedere vrouwelijke vis heeft kuit {uitgezonderd zeepaardjes). Is toch vanzelfsprekend. Anders zouden ze zich niet kunnen voortplanten. Kaviaar is de kuit van de steur, een (dure) delicatesse!

rick

Hom een kuit in Nederland is gewoon van haring. Lekker!

mar

Hom en kuit, heel af en toe eet ik het nog wel eens in Nederland, even door de bloem gehaald en dan gefrituurd. Wel lekker.

Pat

Is dat iets nieuws? Ik ben begonnen met de zeevisserij in 1969 en de mensen aan de kust aten dat al. Warm water weer uitvinden noem ik dat.

Anoniem

Niets bijzonders, in de jaren zestig aten wij ook hom en kuit, ik weet niet meer van welke vissen het kwam.

Antoinette

Ja en dat was/is verduveld lekker ! Wij aten dat uit de “gestoomde” bokking . De een had liver hom (beetje vlak van smaak) , de ander liever kuit (beetje zoutig)! Het proberen waard . Nu in sommige Spaanse restaurants “huevos de bacalao” . Kabeljauw kuit ! Dus…..niks bijzonders !!!!

Maikel

Zo, dat was weer genoeg internet voor vandaag.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.