skip to Main Content
Simpele test om te weten wat jouw politieke ideologie is in Spanje
Freepik

Simpele test om te weten wat jouw politieke ideologie is in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – We schrijven op deze website vaak over de politiek in Spanje waarbij uit de redacties vaak op te maken is welke politieke ideologieën de lezers hebben. Gelukkig mag iedereen denken wat hij of zij wil wat een van de kenmerken is van een democratie. Maar wat is nu eigenlijk jouw eigen politieke gedachtengang, ben je politiek links of rechts. Met deze simpele test kun je dat blijkbaar achterhalen.

Op de dag dat de Spaanse rechtse en conservatieve politieke partijen (PP, C’s en VOX) de straat op gaan in Madrid om eensgezind te demonstreren tegen de linkse regering (PSOE) en om van premier Pedro Sánchez verkiezingen te eisen is het wel zo makkelijk om te achterhalen wat jouw eigen politieke ideologie is.

Bij deze test hoef je alleen maar te kijken naar de afbeelding bovenaan de pagina en wat je daarin ziet. Dit is een test die ontwikkeld werd door specialisten en gepubliceerd werd in het Journal of Personality and Social Psychology in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Wat zie jij in de afbeelding hieronder? Zie jij een cirkel? Dit is geen strikvraag of een intelligentietest maar een test om te bepalen wat jouw politieke ideologie is (volgens de specialisten).

Gebaseerd op een onderzoek naar persoonlijkheid en sociale psychologie, zegt de interpretatie die je maakt van vormen veel over jouw mentaliteit en jouw niveau van tolerantie. In de studie moesten de deelnemers verschillende vormen observeren, inclusief cirkels, driehoeken, vierkanten, rechthoeken en zeggen wat ze zagen.

Simpele test om te weten wat jouw politieke ideologie is in Spanje

Business Insider

Cirkel of niet

JA, het is een cirkel; weliswaar een onregelmatige en slecht getekende cirkel maar het is zonder twijfel een cirkel. Als je deze mening hebt dan ben je politiek links en heb je een liberale ideologie. Je bent sneller geneigd positief te denken over overheidssteun voor werklozen en daklozen, je ondersteunt het homohuwelijk en bent sneller geneigd om een wietwetgeving te ondersteunen (slechts enkele voorbeelden).

NEE, het is geen cirkel; als je van mening bent dat de afbeelding te onregelmatig is om een cirkel te zijn dan denk je volgens de test politiek rechts en heb je een conservatieve ideologie. Je maakt je sneller zorgen om de rechten van zakenmensen en bedrijfseigenaren en wilt meer geld voor defensie. Je bent ook kritischer over illegale immigratie en bent ervoor om misdrijven zoals het bezit of gebruik van drugs en prostitutie zwaarder te bestraffen.

In het onderzoek gaat het eigenlijk om de mate van tolerantie waarbij diegenen die denken dat de onregelmatige en slecht getekende cirkel toch een cirkel is toleranter zijn wat zich reflecteert in de politieke ideologie. Nu is het in de praktijk natuurlijk niet zo zwart-wit en zijn er veel meer gedachtegangen mogelijk.

Wat zie jij in de afbeelding? De redactie ziet in ieder geval een niet perfect getekende cirkel en heeft daar geen problemen mee 🙂

Ontstaan link-rechts

Het links-rechtsonderscheid is ontstaan uit de zitplaatsenverdeling in het 19e-eeuwse Franse parlement, de Assemblée Nationale. De conservatieven (reactionairen en klerikalen) zaten rechts van de voorzitter. Zij bestonden vooral uit de gegoede burgerij (adel, kerkelijke leiders en monarchisten) en wilden het traditionele Ancien régime in stand houden.

Links van de voorzitter zaten de liberalen (antiklerikalen, internationalisten en ook nationalisten). Zij wilden de macht van de traditionele orde doorbreken ten bate van de burgerij. Later in de negentiende eeuw verschoven de accenten: links werd vooral van toepassing op marxistische partijen, waardoor de liberalen in het politieke midden belandden en conservatieven onder rechts kwamen te vallen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. Beste redactie,
  ik wil jullie bedanken voor deze speelse toevoeging. Natuurlijk is alle berichtgeving in welke media dan ook gekleurd, het is en blijft mensenwerk. Wie denkt dat er waardevrije berichtgeving bestaat, heeft er niets van begrepen. Kritiek vanaf de zijlijn – én anoniem – is oh zo makkelijk…

 2. Ik doe de test maar de uitslag is juist totaal het tegengestelde van hoe ik denk. In mijn geval klopt er dus niets van.

 3. Heerlijke test: dit is voor een perfectionist zeker geen cirkel en als daarmee een fatsoenlijk rechtse positie uit voortvloeit, is dat alleen maar toe te juichen. (niet te serieus)

 4. Dit is denk ik de grootste onzin dat ik ooit gezien heb.En zulke mensen die dit verzinnen noemen zich meestal nog prof.

 5. Een cirkel is in de meetkunde een tweedimensionale figuur die wordt gevormd door alle punten die dezelfde afstand tot een bepaald punt hebben.

  Dus het is geen cirkel.

  Dat heeft volgens mij dus te maken met kennis. Zij die daar een cirkel in zien scoren dus zwak in meetkunde en zijn dus links ? Nu psychologie is geen meetkunde dus misschien zit de menselijke geest zo in elkaar. Maar ik vind het jammer dat de redactie duidelijk zijn politieke voorkeur laat blijken. Dit moet eigenlijk neutraal zijn voor Spanje Vandaag.

  1. Volledig mee eens Luc. Eigenlijk zouden meer media een neutrale positie moeten innemen maar dat is blijkbaar niet realistisch. Het is een gegeven dat kranten, omroepen en eigenlijk alles wat zich met politieke commentaren en informatieverstrekking bezighoudt in meerderheid ‘links’ georiënteerd is en dat uitdraagt. Dat blijkt ook uit deze discussie: https://www.spanjevandaag.com/12/02/2018/de-spaanse-kant-die-altijd-fake-news-schrijft-en-maar-al-te-vaak-geloofd-wordt/comment-page-1/#comment-18582
   Daar zullen we mee moeten leven, Gelukkig zijn er afdoende websites die een meer realistisch beeld schetsen van het wereld-gebeuren en van landelijke politiek die ten opzichte van de MSM meer objectieve informatie geven.

  2. En waar uit dit onderzoek blijkt dan de mening van de redactie? Volgens mij staat dat nergens geschreven. Het is gewoon iets dat uit de Spaanse kranten is gehaald en vertaald als test, niets meer of minder. Dat wijzende vingertje altijd van de lezers niet te geloven. En precies de rechtsdenkende mensen hebben opmerkingen en zijn het er niet mee eens dus blijkbaar werkt de test.

   1. Beste redactie, u doet uw best en natuurlijk is het weergeven van bestaande artikelen geen eigen standpunt. Dit was voldoende als antwoord; in aanvulling maakt u toch een fout om ‘rechts’ als drammers neer te zetten, terwijl links daar juist het patent op heeft . Snel vergeten en weer terug naar uw leuke bijdragen

  3. als je er een cirkel inziet, en geen ronde, ben je volgens de test links. Jullie stellen zeer duidelijk een cirkel te zien…Dan had ik dat in jullie geval niet vermeld. Foutje dus ?

 6. Idiote test ! Dit een cirkel noemen zou ook kunnen betekenen dat je het niet zo nauw neemt met regels en voorschriften, dat je vindt dat een leugentje om best wil moet kunnen, dat te laat komen geen probleem is, dat lichtjes dronken of een beetje te snel rijden al eens kan gebeuren, dat spellingfouten niet zo erg zijn :-), …

  Ik vind dit geen cirkel en dus ben ik rechts ? ‘t Zou kunnen, maar PP en VOX vind ik toch maar niks.

  1. aha, dat ontbrak er nog aan dat je ons nu ook bekritiseert op spellingfouten. Volgens mij doen we in jouw ogen niets goed hier bij SpanjeVandaag dus opnieuw de vraag, waarom kom je dan toch steeds terug? Is het alleen om kritiek te leveren of om iets te lezen over Spanje of om negatief te zijn of…

    1. Precies Schnauzer.
     Als het je eigen website is en iemand zit daar alleen maar commentaar op te leveren en op je te schelden, ban zo iemand gewoon van je site.
     Helaas kan je hier redelijk gemakkelijk andere namen aannemen of anoniem posten, iets dat Miel ook regelmatig doet.
     Kennelijk ziet der Miel niet in dat hij niet op de juiste site zit.
     Zoals al eerder gezegd Miel, begin gewoon je eigen site, Facebook of blog, daar kan je neer zetten wat je wilt, wanneer je wilt en helemaal los gaan tegen alles en iedereen die niet de grootsheid van jouw wezen inziet.
     Het is net als een restaurant, als je daar slecht gegeten hebt, kom je er niet weer, althans ik niet. Dat zou jij ook moeten doen, bevalt het je ergens niet, wegblijven.
     Daarmee zou je ook een hoop mensen, naast de redactie, een enorm plezier doen.

   1. Sorry, Stoffer, maar ik begrijp je reactie niet. Waarom ben je alweer op je lange tenen getrapt ? In mijn reactie had ik het nergens over de redactie, maar wel over die waardeloze test. Ook die opmerking over spellingfouten was niet specifiek aan jou gericht, maar aan al die mensen hier op het forum die spellingfouten niet erg vinden. Zoals bv. Juan74 die van de gelegenheid gebruik maakt om rap nog een beetje gal te spuwen.
    Lees allebei AUB mijn reactie eens opnieuw en probeer te begrijpen wat ik schrijf. Goeie nacht.

 7. Ik zie een circle en voel me extreem rechts. De laatste tijd stem ik ook niet meer. Ik heb teveel corruptie gezien.

 8. Het grappige is dat ik uit een ‘rechts’ nest kom maar naar mate ik ouder begin te worden ook sympathie heb ontwikkeld voor ‘linkse’ gedachten. Inmiddels geef ik al jaren de voorkeur aan een gebalanceerd links/rechts beleid maar dat schijnt in deze wereld echt moeilijk te zijn omdat het alleen maar draait om hebzucht en macht, zowel ‘links’ als ‘rechts’. Dat is een reden waarom ik nooit meer naar de stembus ga.

  1. Het leuke hiervan is dat je NIET naar de stembus mag in Spanje met de nationale verkiezingen. Als het wel zou mogen ging mijn stem direct naar links omdat rechts in Spanje de ander het licht in de ogen nog niet eens gunt.

   1. Je kunt beginnen met stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 26 mei, daar mogen buitenlanders die ingeschreven staan bij de gemeente wel aan mee doen.

    1. En daar heb ik het juist NIET over. Voor mij tellen enkel de nationale verkiezingen. Al het andere boeit me niet zo veel.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken