Search
menu
Search

Merendeel Catalanen tegen onafhankelijkheid

Merendeel Catalanen tegen onafhankelijkheid
Beeld: Adobe Stock

Merendeel Catalanen tegen onafhankelijkheid

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Uit een nieuw enquête-onderzoek van GAD3 uitgevoerd in opdracht van de grootste Catalaanse krant La Vanguardia blijkt dat het merendeel van de Catalanen tegen onafhankelijkheid is. Uit de meest recente enquête blijkt dat 49% tegen en 44% voor onafhankelijkheid is. 

Dat is nagenoeg hetzelfde resultaat dan bij de laatste enquête van het Catalaanse Bureau voor de Statistiek toen dat in november 2019 voor onafhankelijkheid 41,9% en tegen independencia 48,8% was. De steun voor de onafhankelijk van Catalonië was daarmee op een dieptepunt gekomen, aldus het Catalaanse Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Het meeste recente enquête-onderzoek werd het afgelopen weekend door de krant La Vanguardia gepresenteerd waaruit blijkt dat de steun voor onafhankelijkheid in Catalonië verder gezakt is naar slechts 44% terwijl 49% zegt tegen te zijn en 7% aangeeft geen mening te hebben. In feite werd er gevraagd wat de Catalanen zouden stemmen als er een nieuw referendum over onafhankelijkheid zou zijn.

Verkiezingen

Er komen nieuwe autonome verkiezingen aan in Catalonië en volgens de voorspellingen zouden de ‘partidos independentistas’ (ERC, JxCAT en CUP) zo’n 50% van de stemmen krijgen maar dat wil niet automatisch zeggen dat iedereen onafhankelijk wil want dat percentage is gezakt naar 44% tegenover 49% tegen onafhankelijkheid.

ERC zou de regionale verkiezingen winnen met 37 zetels gevolgd door JxCAT met 31 zetels die samen met de 6 zetels van de CUP een meerderheid zouden hebben. PSC (PSOE) zou 27 zetels krijgen, Ciudadanos 12 zetels (tegenover de 36 zetels bij de laatste verkiezingen), Comuns (Podemos) 10 zetels, de PP 8 zetels en VOX als nieuwkomer 4 zetels.

Uit de enquête van GAD3 blijkt ook dat het merendeel dat de onafhankelijkheid steunt mannen (veel jonger dan 29 jaar) zijn (50% voor en 44% tegen) terwijl dat bij de vrouwen 54% tegen is.

Nationaliteit

Op de vraag wat de in Catalonië wonende inwoners van zichzelf vinden wat betreft de nationaliteit zegt 7% zich alleen Spaans te voelen en geeft 14% aan zich alleen Catalaans te voelen. 

Het overgrote merendeel (50%) voelt zich echter Spaans en Catalaans terwijl 20% zegt zich meer Catalaans dan Spaans te voelen en 5% meer Spaans dan Catalaans.

Vakantie in eigen land

Op de vraag hoe iemand zich voelt wanneer men op vakantie gaat in Spanje zegt 74% dat ze zich in eigen land voelt terwijl slechts 8% zegt dat ze zich in een ander land voelt maar geeft 18% geen mening of weet het niet.

Economie

Op de vraag hoe men de economische situatie ziet in Spanje geeft 49% aan dat dit niet goed en niet slecht is (regular) maar zegt 32% dat de situatie slecht is en zegt 18% dat de economische situatie goed is.

Als men vraagt naar de situatie over 12 maanden zegt 32% dat deze gelijk zal zijn, 29% denkt dat de economische situatie slechter zal zijn en 26% spreekt over een verbetering.

c73baab4c9c9e817c195488991c3ce9b
Europa Press

Dialoog met Spaanse regering

Over wat men vindt over een dialoog met de Spaanse regering zegt 80% dat deze moet plaatsvinden voordat er nieuwe regionale verkiezingen zijn in Catalonië terwijl 16% liever heeft dat dit pas gebeurt als de verkiezingen voorbij zijn. 71% van de deelnemers zegt dat in het dialoog tussen de Spaanse regering en de Catalaanse regioregering er gesproken moet worden over de separatistische gevangenen.

56% van de deelnemers zegt het eens te zijn met de overeenkomst tussen de ERC partij en de PSOE zodat Pedro Sánchez tot premier gekozen kon worden en er een nieuwe regering, de eerste coalitieregering van Spanje, is gekomen.

Tijdens het dialoog dat nog moet beginnen zegt 54% dat de naar België gevluchte voormalige regiopremier en nu Europarlementariër Carles Puigdemont zich er niet mee moet bemoeien terwijl 40% zegt van wel. Slechts 7% meent dat er een dialoog moet komen in Brussel. 

57% zegt dat het dialoog nuttig zal zijn en 60% zegt het op prijs te stellen dat de huidige Spaanse regering een andere kijk heeft op de situatie en Catalonië problematiek.

NOTA: Het GAD3 enquête-onderzoek vond plaats in opdracht van la Vanguardia door middel van 800 (hoofdzakelijk telefonische) interviews tussen 3 en 6 februari 2020.

Ga naar de inhoud