Search
menu
Search

Spaanse politie onderschept in Alicante olifantenpoten die verkocht werden als krukjes

Spaanse politie onderschept in Alicante olifantenpoten die verkocht werden als krukjes
Beeld: Guardia Civil

Spaanse politie onderschept in Alicante olifantenpoten die verkocht werden als krukjes

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – In Alicante deed de Guardia Civil een wel heel lugubere en vreemde ontdekking. Via het internet probeerden twee mannen vier olifantenpoten te verkopen die waren omgebouwd tot kleine krukjes. 

Iedereen kent ze wel. De typische tweedehands websites waarop mensen allerlei zaken te koop aanbieden. De bekendste in Spanje op dat vlak zijn Wallapop en Milanuncios. Vaak vind je er de vreemdste zaken, maar in Alicante werd nu wel iets heel bijzonder te koop aangeboden. Het ging om een viertal olifantenpoten die met behulp van een zitvlak omgebouwd waren tot kleine krukjes. 

In november 2021 ontdekte de politie al dat er via het internet vanuit Spanje olifantenpoten werden verkocht die waren omgebouwd tot meubilair. Elke poot stond afzonderlijk te koop voor 600 euro. Er werd een onderzoek geopend en uiteindelijk kwam men terecht bij twee Spaanse mannen van 39 en 67 jaar oud. 

Aangezien het om een diersoort gaat die bijzonder streng beschermd wordt, is de verkoop van gelijk welk lichaamsdeel uiteraard strafbaar. Bij olifanten gaat het meestal om het kostbare ivoor, het harde, witte materiaal waarvan de slagtanden gemaakt zijn. Ook andere delen van het dier worden soms echter verhandeld.

Het onderzoek wordt dan ook gevoerd binnen het preventieplan tegen de illegale handel van beschermde diersoorten van het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie. De handel in bedreigde diersoorten is jammer genoeg nog steeds een wijdverspreid probleem en daarom moet de dienst Protección de la Naturaleza (SEPRONA) van de Guardia Civil hard optreden. Beide mannen hangt een straf boven het hoofd van 6 maanden tot twee jaar cel en een serieuze boete.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?