Spanje heeft 2021 afgesloten met meer dan 2,7 miljoen ambtenaren

Spanje heeft 2021 afgesloten met meer dan 2,7 miljoen ambtenaren
Beeld: Canva

Spanje heeft 2021 afgesloten met meer dan 2,7 miljoen ambtenaren

MADRID – Volgens de laatste gegevens van juli 2021 is het aantal ambtenaren ofwel ‘personen die in een openbare betrekking een deel van de overheidstaak verrichten’, in Spanje het afgelopen jaar opnieuw gegroeid. In totaal heeft Spanje nu meer dan 2,7 miljoen ‘trabajadores públicos’ werkzaam in verschillende overheidsinstellingen op verschillende niveaus: centraal, regionaal, provinciaal en lokaal.

Volgens cijfers van juli 2021 heeft Spanje op dit moment 2.710.405 ambtenaren in dienst, dat is 18.344 meer dan in januari 2021. De cijfers van januari 2022 zijn nog niet bekend gemaakt maar ongetwijfeld zal het aantal ambtenaren weer gestegen zijn. 

Daarbij valt de laatste jaren op dat er meer ambtenaren bijkomen bij regionale, provinciale en lokale autoriteiten en dat er meer vergrijzing is. 44% van de ambtenaren heeft een leeftijd van 50 tot 60 jaar, 24% van 40 tot 50 jaar en bijna 18% tussen 60 en 65 jaar. 57% van de ambtenaren zijn vrouwen en 43% zijn mannen.

Het aantal ambtenaren is sinds 2013 nog nooit zo hoog geweest in Spanje. Van het totaal aantal ambtenaren werken er 516.400 (19%) voor de centrale overheidsinstellingen (Administración Pública Estatal), 1.624.811 (60%) ambtenaren werken voor de autonome instellingen (Administración de las Comunidad Autónomas) en 587.538 (21,5%) ambtenaren werken voor lokale instellingen zoals de gemeenten (Administración Local).

Volgens de cijfers zijn 261.560 Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado waaronder 118.752 militairen (Fuerzas Armadas), 66.166 agenten van de Policía Nacional en 76.642 agenten van de Guardia Civil. Bij de verschillende afdelingen van justitie (Administración de Justicia) werken 23.940 personen. Deze groep valt onder de centrale overheidsinstellingen van in totaal 516.400 ambtenaren. De rest in deze groep zijn werknemers van ministeries, officiële instanties etc. 

Bij de verschillende autonome regionale instellingen is het aantal ambtenaren aanzienlijk gegroeid. Daarbij waren de grootste stijgers te merken bij het gezondheidspersoneel (Instituciones Sanitarias) en de niet universele leerkrachten (Docencia No Universitaria), Universiteiten (Universidades) en justitie personeel (Administración de Justicia) en in Catalonië, Baskenland, Navarra en de Canarische Eilanden de Autonome/regionale politie. Bekijk alle informatie gedetailleerd in deze PDF.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.