Spanje is een van de vijf beste EU-landen om van je pensioen te genieten in 2022

Spanje is een van de vijf beste EU-landen om van je pensioen te genieten in 2022
Beeld: Canva

Spanje is een van de vijf beste EU-landen om van je pensioen te genieten in 2022

MADRID – De meeste Noord-Europeanen weten natuurlijk al veel langer dat Spanje een mooi land is om van je pensioen te genieten en langere tijd te verblijven maar dat dit bevestigd wordt op een internationale lijst van wereldlanden is natuurlijk altijd een eer. In 2021 lukt het Spanje niet om in de top tien terecht te komen als beste land om met pensioen te gaan maar in 2022 is Spanje terug van weggeweest en staat het land weer tussen de tien beste pensioenbestemmingen .

Het Zuid Europese land dat door velen gezien wordt als ideaal land om te genieten van een pensioen, staat dit jaar op de negende plaats in de Annual Global Retirement Index 2022 die gepubliceerd wordt door het magazine International Living . In het magazine wordt Spanje aantrekkelijk gemaakt omdat het land gepensioneerden verleidt met meer dan 300 dagen zon, 3.000 kilometer kustlijn op het vasteland en een levensonderhoud wat goedkoper is dan in de meeste andere EU-landen.

Daarnaast schrijft International Living dat Spanje een uitstekende gezondheidszorg heeft, een eersteklas infrastructuur en uitstekende persoonlijke veiligheid die het Zuid Europese land aantrekkelijk maken als pensioenbestemming voor Nederlanders, Belgen, Britten, Duitsers, Scandinaviërs, Zwitsers en ook steeds meer Nood-Amerikanen.

In 2021 stond Spanje net buiten de top 10 op de elfde plaats maar in 2022 wist Spanje weer binnen de top 10 te komen op de negende plaats. Voor veel Nederlanders en Belgen en vele andere nationaliteiten wordt Spanje gezien als ideaal land om het hele jaar of langere periodes per jaar te genieten van een pensioen. Maar de samenstellers van de Annual Global Retirement Index zijn het daar niet altijd mee eens.

Bij het samenstellen van dit internationale rapport wordt gekeken naar diverse categorieën zoals de huisvesting, voordelen en kortingen, visas en verblijfsvergunningen, het acceptatie gedrag van de lokale bevolking (integratie), entertainment, ontwikkeling, klimaat, gezondheidszorg, overheid en politieke situatie, mogelijkheden en de kosten van het levensonderhoud.

Spanje staat in 2022 op de negende plaats net achter Malta (8) en voor Uruguay (10). De top 10 lijst wordt aangevoerd door Panama gevolgd door Costa Rica (2), Mexico (3), Spanje’s buurland Portugal (4) en Ecuador (5). 

Dit is volgens de Index van 2022 de top 10 van beste landen om met pensioen te gaan. Daarbij valt op dat andere EU-landen zoals Portugal (4), Frankrijk (7) en Malta (8) het beter doen dan Spanje en dat Ierland (12) en Italië (19) het slechter doen dan Spanje:

  1. Panama (86,1 punten)
  2. Costa Rica (85,1)
  3. Mexico (83,8)
  4. Portugal (83,3)
  5. Ecuador (83,1)
  6. Colombia (81,7)
  7. Frankrijk (78,3)
  8. Malta (75,7)
  9. Spanje (75,3)
  10. Uruguay (74,6)

Het Annual Global Retirement Index 2022 rapport wordt samengesteld door het Amerikaanse International Living en geeft dus niet helemaal de realiteit weer volgens Europese maatstaven. Want de kans is klein dat iemand uit Nederland of België liever met pensioen gaat in Mexico, Panama of Columbia dan in landen die dichterbij zijn gelegen zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.