Catalaanse architect verbouwt oude cementfabriek om tot woning/kantoorruimte in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het lijkt wel een van die typische James Bond films waar de slechterik in een omgebouwde fabriek woont en zijn terreur verspreidt en een poging doet om de Britse spion om het leven te brengen. Niets is echter minder waar aangezien het hier om een woning gaat, of eigenlijk meer een project van de Catalaanse architect Ricardo Bofill die een oude cementfabriek nabij de Catalaanse hoofdstad om heeft gebouwd tot een spectaculaire woning/studio/kantoor en expositieruimte/etc..

La Fábrica” is een oude cementfabriek die in 1973 door de Catalaanse architect werd gekocht en waar men in 1975 begon met de voorbereidingen om deze om te bouwen tot een woning annex bedrijfspand/studio. Nu bijna 45 jaar later is het project af en is de oude fabriek omgetoverd tot een vreemd uitziend kasteel maar wel eentje wat een spectaculaire woning en kantoorruimte huisvest.

Verbouwen

Toen de architect de uit de Tweede Wereldoorlog stammende cementfabriek kocht in 1973 bestond deze uit dertig silo’s, gangen onder de grond, machinekamers en andere verblijven, tientallen trappen en ijzeren constructies etc. De architect besloot de silo’s te behouden waarna men begon met de schoonmaak- en sloopwerkzaamheden. Gedurende jaren is een groot team van specialisten en bouwmedewerkers bezig geweest met de restauratie. Volgens de architect is het geheel ver af maar zal er nog veel moeten gebeuren.

In de silo’s zijn nu kantoorruimtes, een laboratorium, archiefruimte, bibliotheek en een gigantische zaal die de naam “la catedral” heeft gekregen te bewonderen. In de grote zaal worden tevens concerten en tentoonstellingen georganiseerd. In een ander privé deel bevindt zich de woning van de Catalaanse architect en zijn familie.

Tuinen

Gezien het feit dat het geheel aan gebouwen in een groene omgeving ligt en daarnaast er een weelderige tuin met eucalyptusbomen, palmbomen, olijfbomen en cipressen werd aangelegd, is het moderne kasteel prachtig gelegen tussen de groene oase van rust. En dat allemaal praktisch in het centrum van de kleine gemeente.

Nabij Barcelona

En dat alles op een steenworp afstand van de stad Barcelona aangezien de oude cementfabriek te vinden is in het centrum van de gemeente Sant Just Desvern, langs de weg die via de Diagonal Barcelona inrijdt.

Foto’s: Ricardo Bofill, Pinterest, Wikipedia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

3
Reageer op dit artikel

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.