skip to Main Content
Hoe bestel je een Café Cortado buiten Spanje?

Hoe bestel je een Café Cortado buiten Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

cortado1aMADRID – De koffievariant Cortado is in Spanje (en onder de toeristen) zeer populair en volgens een artikel in de krant 20 Minutos zelfs een vervanger voor het dessert als men in een restaurant eet. Het komt inderdaad vaak voor dat men in plaats van een nagerecht slechts een Cortado bestelt, iets waar ik mezelf ook steeds meer op betrap. Maar wat nu als de Spanjaarden naar het buitenland gaan en ook daar een Cortado willen drinken.

De koffie Cortado is een espressovariant waaraan slechts een klein beetje warme melk wordt toegevoegd, vaak maar niet altijd geserveerd in een klein glas. Spanjaarden in Nederland of België hebben het moeilijk want er bestaat geen Nederlandse/Belgische variant. Een koffie verkeerd is namelijk meer te vergelijken met een Café con Leche en daarnaast wordt er geen espresso gebruikt maar gewone koffie. Vaak wordt er dan maar een macchiato besteld welke in Nederland/België bijna overal te vinden is.

Overigens verschilt de Cortado wat betreft naam ook weer in Spanje want de Cortado heet in Catalonië “tallat” en in het Baskisch “ebaki”. Ben je in Portugal dan noemt men de Cortado weer “pingo” of “garoto”.

In Italië is de Spaanse Cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.

Doe mee en geef aan wat jouw favoriete Spaanse koffie is

Spanjaarden die in Frankijk op vakantie zijn moeten voor een Cortado versie een “cafe noisette” vragen of een “cafe avellana”. In Engeland is er geen versie voor een Cortado maar zal de Spanjaard toch een beetje Engels moeten spreken om een koffie te bestellen met een “drop of milk” of een “cloud of milk”.

De Cortado is eigenlijk een espresso met een klein beetje warme melk om de koffie minder bitter te maken. Tegenwoordig echter lijken het steeds meer kleine Capuccino’s met opgeklopte melk en soms zelfs een decoratie erop.

Lees ook: De 10 meest gedronken koffie variaties in Spanje

De Cortado wordt in Spanje vaak gedurende de dag gedronken terwijl een Café con leche iets voor de ochtend is, een grote kop koffie met warme melk waar men dan iets zoets in kan dompelen. Hou je niet van melk dan drink je een Espresso of Cafe solo en heb je wel trek in een beetje alcohol zonder dat iemand dat ziet, dan drink je een carajillo, probeer het maar eens.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Simpel: bestel een dubbele expresso met een beetje warme melk op station Utrecht. (Helaas gaat dat bij AH niet lukken! En al helemaal niet in zo’n onmogelijke grote beker.)

  2. Dankjewel voor deze leerrijke uitleg. Een Cortado is volgens mij het ultieme sluitstukje van een lekkere lunch of diner…..na een huisgemaakte flan Catalan.

  3. Nog een detail ,in nederland brand men de koffie minder sterk dan men dit in de zuiderlijke landen doet. Maak een cortado maar eens met een pak nl bonen of met er uit spanje. Je zult verschil proeven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken