skip to Main Content
Nieuw huursubsidies systeem in Spanje

Nieuw huursubsidies systeem in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze vrijdag heeft de Spaanse regering een nieuw staatshuisvestingsplan aangenomen waarin een aantal nieuwe maatregelen genoemd worden. Jongeren onder de 35 jaar kunnen een financiële hulp of huursubsidie krijgen tot 390 euro per maand mits ze minder dan 19.300 euro per jaar verdienen. Ook Ouderen kunnen met de huursubsidie een betere woning huren of de maandelijkse kosten flink verlagen.

Met het nieuwe Plan Estatal de Vivienda 2018-2021 (bekijk PDF) wordt het makkelijker voor jongeren en ouderen om toegang te krijgen tot een fatsoenlijke en adequate woning dankzij een systeem van huursubsidies. De nieuwe regeling is met name makkelijk als men in de grote en vaak duurdere steden woont.

Iedereen

De huursubsidies zijn in principe voor iedereen in Spanje mits men niet meer verdient dan 19.300 euro per jaar. In het geval van grote gezinnen (familias numerosas) en gezinnen met een gehandicapt kind(eren) is de inkomensgrens 25.800 euro.

Steden

Wat opvalt is dat men in grotere en dus vaak duurdere steden meer huursubsidie geeft dan in kleinere en dus vaak goedkopere steden. Waar de huur normaal gesproken niet hoger mag zijn dan 600 euro is dat in de grote steden 900 euro omdat de regering ook weet dat de huren in de grote steden de laatste tijd flink hoger zijn geworden.

Jongeren

In het geval van jongeren onder de 35 jaar is de limiet 50% van de huurprijs als dat minder dan 600 euro is en 30% als men tussen de 601 en 900 euro per maand aan huur moet betalen. Dat houdt dus in dat als iemand jonger dan 35 jaar een huur betaalt van 900 euro deze maximaal 390 euro huursubsidie kan ontvangen, namelijk 300 euro (50% van 600 euro) en 90 euro (30% van de overige 300 euro). Ook personen ouder dan 65 jaar hebben recht op 50% huursubsidie.

Rest van huurders

De overige huurders (personen tussen 35 en 65 jaar) hebben recht op 40% huursubsidie over de eerste 600 euro en 30% over de huur tussen 601 en 900 euro. Dat houdt dus in dat als iemand een huur betaalt van 900 euro deze maximaal 330 euro huursubsidie kan ontvangen, namelijk 240 euro (40% van 600 euro) en 90 euro (30% van de overige 300 euro).

Buiten de grote steden

Mocht je buiten de grote steden een appartement huren dan is het maximale huursubsidie bedrag 300 euro voor jongeren onder de 35 jaar en 240 euro per maand voor alle andere huurders. De huur mag dan niet hoger zijn dan 600 euro.

Hoe lang

Aangezien het hier om een plan gaat tussen 2018 en 2021 kunnen de huurders die recht hebben op deze huursubsidie maximaal drie jaar de subsidie ontvangen.

Huisuitzetting

Mocht iemand uit huis gezet zijn dan kan men recht hebben op 100% huursubsidie mits de huur niet meer is dan 400 euro.

Kosten

De Spaanse regering gaat ervan uit dat het hele huursubsidie plan zo’n 1,4 miljard euro gaat kosten gedurende de komende vier jaar. Het is echter niet alleen de regering die voor de kosten op gaat draaien maar ook de regioregeringen van de autonome deelstaten. 80% van de kosten komt voor rekening van de Spaanse staat en de overige 20% voor de regioregeringen.

Vanaf wanneer

Volgens de plannen gaat het nog twee tot drie maanden duren voordat de regioregeringen van de autonome deelstaten klaar zijn om de kosten te betalen. De huursubsidies gaan echter al op 1 januari van dit jaar in wat dus inhoudt dat het met terugwerkende kracht uitbetaald zal gaan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Er zijn veel huurhuizen / apartementen buiten de steden te huur rond de 350 / 450 euro. De B-locatie bijv. Alleen wie wil er wonen . De woningen zijn soms niet goed onderhouden en vertonen gebreken. Geluidsoverlast / stankoverlast waardoor het leefgenot wordt aangetast en weer verhuizen naar een andere locatie de oplossing is… !! Zelfs bij duurdere huurwoningen komt deze situatie voor.

  Een voorbeeld te noemen. Een huur apartement [ 600 euro ] aan de boulevard gelegen boven een restaurant. Het uitzicht is perfect alleen de kookluchten komen regelmatig via de lucht-roosters van het apartement naar binnen. Ook het hakken van groente en vlees in de keuken van het restaurant is door slechte isolatie te horen. Natuurlijk zijn er huurders die dit accepteren en blijven . Maar dat geldt niet voor iedereen. Dus huren aan de boulevard is mooi , maar met meer lawaai door verkeer en werkzaamheden.
  Drukke kleine straatjes met veel openbaar verkeer. Ramen kunnen niet open , vanwege de uitlaatgassen e.d. Als de zon op deze woningen de hele dag er bovenop staat te schijnen helpt zelfs een airco niet meer. En dunne 1 steens-muren zijn slecht isolerend. Je hoort echt alles of dat het naast je op de bank zit. Ok de keuze vooraf is bepalend dus goed nadenken is wel aan te bevelen. In de steden is het dagelijks druk en rumoerig dat weet iedereen. Goed kunnen slapen is belangrijk neem dat van mij aan. Zelf ondervonden in Spanje wat een lawaai. !

  Gezellige drukte is leuk maar niet elke nacht. Vergeet niet het schoonmaken door lokale diensten dat vindt regelmatig plaats na 00:00 uur Met of zonder huursubsidie maakt dat misschien het verschil om te blijven of niet..!

  In het binnenland van Spanje is persoonlijk vervoer niet weg te denken. Een auto / jeep is nodig voor de noodzakelijke boodschappen e.d. Supermarkten / winkels , markten zijn niet overal dichtbij . De huursubsidie kan helpen voor meer besteedbare ruimte. En de leegloop tegengaan in kleine dorpen..
  De CV-ketel met radiatoren ook heel fijn werkend in de winter. Spanje kan ook koud zijn. Een duurdere huurwoning met subsidie . Volgens mij ligt het probleem bij de te lage onstabiele inkomens . Werk of geen werk. Nederland versus Spanje ik zie geen verschil behalve dan het klimaat.!

 2. Voor 600 kun je buiten regio Noord en Madrid/ Barcelona prima woonruimte in de steden vinden. Verder vraag ik me af hoe Spanje al die kosten kan betalen.
  Veel jongeren vallen volgens mij wel binnen de 19000 bruto marge als ik kijk naar banen als bij Carrefour waar je dat echt niet verdient. En 19000 bruto is ruim boven de 1000 netto, inkomsten belasting zit volgens mij ronde de 20% voor dat inkomen.

 3. Volgens mij is dat systeem beter dan in Nederland. Daar is de grens voor grote steden hetzelfde als voor de rest en dus lager terwijl in Nederland in de grote steden de huurprijs ook nog hoger is dan in Spanje.

 4. De huurtoelage krijg je als je niet meer dan driemaal de IPREM (Multiple Income Public Income Indicator) verdient.
  De IPREM voor 2018 is vastgelegd op maandelijks 537,84 €
  Jaarlijkse IPREM (14 betalingen) is dan 7.519,59 €
  Op jaarbasis driemaal de IPREM (14 betalingen) wordt dan 22.558,77 €
  22.558€ is ook het maximum bedrag dat in het spaanse artikel vernoemd wordt.
  Uw maandinkomen mag dus niet groter zijn dan 1.6611,34 €

  Voor grote gezinnen en personen met een handicap bedraagt de inkomensgrens viermaal de IPREM, ongeveer 30.078 €.

  Bij een huisuitzetting zal men dezelfde steun ontvangen zoals hierboven vermeld nl. jaarlijks inkomen max. 22.558 € en voor grote gezinnen 25.800 € volgens het spaanse artikel. (is er dan wel of niet een verschil bij huisuitzetting voor grote gezinnen, 30.078 € of 25.800 € ?)

 5. De steun wordt ook uitgebreid om jongeren in staat te stellen een woning te kopen of te renoveren om zo de ontvolking op het platteland te voorkomen.
  Jongeren onder de 35 jaar met een inkomen kleiner dan 22.558 euro per jaar en die in een gemeente met minder dan 5000 inwoners wonen hebben recht op een subsidie van maximum 10.800 euro bij aankoop van een woning op voorwaarde dat het huis niet meer dan 100.000 euro kost.

 6. Leo, staat er in dit artikel niet dat in de grote steden de grens bij 900 € ligt en in de dorpen 600 €?

  1. In de grote steden krijg je helemaal niets meer voor 900 euro, misschien het toilet?

 7. Weet iemand of buitenlanders die resident zijn en in Spanje belastingplichtig zijn ook aanspraak zouden kunnen maken op de huursubsidieregeling als hun huur € 600 is?

  1. Dat zou kunnen als je bruto minder krijgt dan 19.300 per jaar, en eerlijk gezegd val je daar al heel erg snel buiten aangezien je dan onder de 1000 netto zou krijgen. Zoals al gezegd krijgt vrijwel niemand deze subsidie en is het weer een truukje van de PP. Punt is meeste huur prijzen zijn hoger, meeste lonen zijn hoger dan minimum en viel me op dat in andere berichten vast contract wat al zeldzaam aan het worden is in Spanje ook meetelt affijn dat maakt het aantal nog minder.

   1. Lees nou eens wat in het artikel staat 600 euro buiten de grote steden, 900 euro binnen de grote steden. Voor 900 euro kun je echt wel wat krijgen in Madrid en Barcelona en als je dan eventueel hulp kunt krijgen is dat toch mooi meegenomen. In palats van af te kraken kun je ook even positief denken en zeggen, ok laten we het eens proberen. Persoonlijk denk ik ook niet dat er veel mensen zijn die hier profijt van zullen hebben maar, wie weet. Alle beetjes helpen toch?

 8. Zo slecht is het dan toch ook weer niet in Spanje. In België bestaat dat systeem niet. In België betaalt het OCMW wel de huurlast zodat een ocmw-er nog maar 200€ moet bijbetalen…dan moet je wel compleet aan de grond zitten: geen inkomen, geen financiele reserves, geen vastgoed bezitten! Ik kan het wel verkeerd voor hebben in deze materie.

  1. Probleem is enkel je krijgt pas geld als de huur onder de 600 euro is en probeer dat nog maar eens te vinden in de grote steden waar je voor een studio van 30 m2 al 900 euro mag neertellen, aangezien de prijzen maar blijven stijgen zullen zeer veel jongeren en anderen gewoon “geen” huursubsidie krijgen(blijft met het stijgen oplopend). En daar is bij La Sexta enorm veel tijd aan besteed op TV aangezien dit echt weer een PP zet is van lik me vestje. Want als je nu subsidie wil krijgen moet je in 1 van die kleine dorpjes gaan wonen waar ook geen werk is, want elders is de huur te hoog.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken