Nederlandse paardenvlees slager aangehouden in Spanje vanwege fraude

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Nederlandse paardenvlees slager aangehouden in Spanje vanwege fraude

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Guardia Civil heeft een bende opgerold die gerelateerd wordt met de verkoop van vlees van zieke en gestolen paarden. Er werden in 16 Spaanse provincies in totaal 25 personen aangehouden waaronder verdachten uit Roemenië, Frankrijk, Spanje maar ook België en Nederland. Als bendeleider wordt de Nederlandse slager Jan F. gezien die in 2013 ook al betrokken was bij een paardenvleesschandaal en sinds enkele jaren woonachtig is in de provincie Alicante.

Jan F. was in 2013 betrokken bij een enorm groot Europees schandaal rondom het paardenvlees. In dat jaar werd zijn bedrijf Draap (wat paard omgedraaid is) in verband gebracht met het schandaal waarbij Roemeens paardenvlees werd doorverkocht aan Franse vleeshandelaren, iets wat hij toendertijd ook toegaf. Enkele jaren daarvoor in 2007 en 2008 was Jan F. ook al betrokken bij een paardenvleesschandaal wat toen als duur halal geslacht rundvlees werd doorverkocht. Volgens de Nederlandse media zou hij daarmee zo’n 2 miljoen euro hebben verdiend. Hij werd daar toen voor veroordeeld.

Na het schandaal in 2013 verhuisde de Nederlander naar de provincie Alicante waar hij volgens de Seprona politie gewoon doorging met zijn paardenvleesfraude. Zo nam hij vanuit Alicante contact op met slagerijen in Alicante, León, Lugo, Ourense, Asturië, Palencia, Pontevedra, Toledo, Badajoz, Cáceres, Cantabrië, Ciudad Real, A Coruña, Segovia, Valencia en Zamora. Deze slagerijen gebruikten vlees van paarden die niet gecontroleerd werden en eigenlijk niet bestemd waren voor consumptie door mensen. Ook verdenkt men de bende ervan recreatie- en sportpaarden te hebben geslacht voor de verkoop van vlees.

Het paardenvlees consumeert men in Spanje bijna niet dus waarschijnlijk werd al het vlees geëxporteerd naar landen als België, Italië, Roemenië, Frankrijk en Nederland. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft tegen de NOS gezegd dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er paardenvlees uit deze fraudezaak op de Nederlandse markt is gekomen.

De gearresteerden worden in Spanje beschuldigd van misdaden tegen de volksgezondheid, valsheid in geschrifte, criminele organisatie en het witwassen van geld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.