Nieuwe Europese wetgeving om het gebruik van acrylamide te beperken ook in Spanje van kracht

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Nieuwe Europese wetgeving om het gebruik van acrylamide te beperken ook in Spanje van kracht

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De fabrikanten van de chips die traditiegetrouw in veel bars bij het koude biertje of vermut worden geserveerd moeten vanaf woensdag 11 april maatregelen gaan nemen om de hoeveelheid acrylamide terug te dringen. Het lijkt nogal een vergaande maatregel, ook omdat het gebruik van acrylamide pas schadelijk voor de gezondheid wordt als men grote hoeveelheden binnen krijgt. Ook het drinken van een cortado of café solo zou schadelijk zijn maar is dat zo?

Recent kwam het nieuws naar buiten dat een rechter in de Verenigde Staten (Californië) de koffieketen Starbucks en andere koffiehuizen ging verplichten om klanten te waarschuwen dat het drinken van koffie kankerverwekkend is. Volgens de rechter is bewezen dat tijdens het roosteren van de koffiebonen een kankerverwekkende stof (acrylamide) vrijgemaakt wordt die van nature in de koffie aanwezig is.

Voordat deze Amerikaanse rechter in het nieuws kwam was de Europese Commissie al bezig met de plannen om een nieuwe wetgeving voor alle EU-lidstaten in te voeren zodat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide (in het Spaans acrilamida) in hun producten verder terugdringen. Deze wetgeving zal deze woensdag 11 april van kracht worden.

EU-wetgeving

De nieuwe Europese wetgeving bestaat uit een aantal maatregelen die men in de horeca moet nemen om de hoeveelheid acrylamide in voedingsmiddelen terug te dringen. Het gaat daarbij o.a. om friet en chips, zelfgebakken brood (in de broodrooster bv.), panini’s en tosti-achtige producten. De Europese Commissie maakt daarbij onderscheid tussen grote en kleine horecaondernemingen. Een aantal maatregelen geldt voor zowel grote als kleine ondernemingen.

Koffie

Aangezien Spanje een koffieland is maakt men zich in de horeca enigszins zorgen maar specialisten zeggen dat de koffiedrinkers zich geen zorgen hoeven te maken wanneer ze hun dagelijkse cortado, café solo, cafñe con leche of americano drinken. Zo hoeft de gemiddelde koffiedrinker zich geen zorgen te maken over de acrylamide die ontstaat bij het branden van koffiebonen. Hoewel de stof als kankerverwekkend bekend staat bij dieren, is dit niet één op één te vertalen naar gevaar voor mensen. Koffie in Spanje voldoet aan de Europese richtlijnen voor acrylamide en er worden regelmatig koffiemonsters afgenomen bij de producenten van de koffie.

De meeste consumenten zullen niets merken van de veranderingen wat betreft deze nieuwe maatregel en de verantwoordelijkheid ligt hoofdzakelijk bij de producenten. Dus, dat lekkere bakkie Spaanse koffie kan gewoon nog elke dag (met mate) gedronken worden en dat bakje chips bij het koude biertje of vermut mag ook nog wel 🙂

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.