skip to Main Content
Russische miljonair neemt een kwart van de Spaanse Dia supermarktketen over

Russische miljonair neemt een kwart van de Spaanse Dia supermarktketen over

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Russische miljonair Mikhail Fridman heeft eind maart 25% van de Spaanse supermarktketen Dia overgenomen. Bij deze transactie is een bedrag gemoeid van 685 miljoen euro wat betaald werd door het investeringsfonds Letterone Investments. Dia supermarkten is een van de grootste supermarktketens van Spanje met 4.173 winkels in Spanje en wereldwijd bijna 7.400 winkels.

De koop is als volgt verlopen: ten eerste heeft de Rus 93,4 miljoen aandelen ofwel 15% van de Dia supermarktketen gekocht om daarna het aantal aandelen met nog eens 62,2 miljoen te verhogen en nog eens 10% van de supermarktketen in handen te krijgen. De eerste lichting aandelen kostte de Russische magnaat 411 miljoen euro en de tweede lichting nog eens 274 miljoen euro waarna het totaal van de transactie eindigt op 155,6 miljoen aandelen en 685 miljoen euro.

Naast de Russische magnaat hebben ook de Amerikaanse investeringsfondsen van Goldman Sachs een 11,72% en Baillie Gifford een 10,02% van de aandelen in handen van de Spaanse supermarktketen die niet alleen actief is in Spanje maar ook in Portugal, Argentinië en Brazilië.

Dia is wat betreft aantal winkels de grootste supermarktketen van Spanje met maar liefst 4.173 winkels in het land waar de keten in 1979 werd opgericht. Ter vergelijking, het populaire Mercadona heeft iets meer dan 1.600 eigen supermarkten. Een groot deel van deze Dia supermarkten zijn franchises maar de supermarktketen heeft zelf ook duizenden winkels in eigen beheer. Er werken in Spanje meer dan 26.000 personen bij de Dia in onder andere de Dia Market, Dia Maxi, Maxi Descuento, La Plaza de Dia, Fresh by Dia en Clarel (de oude Schlecker) winkels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
    1. Als je al 15 jaar in Oliva woont dan kijk je waarschijnlijk nooit verder, want juist in die regio zie je verschillende DIA winkels o.a. on Xabia en volgens mij ook In Oliva.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken