Catalonië gaat 14 miljoen mondmaskers gedeeltelijk gratis weggeven (UPDATE)

Catalonië gaat 14 miljoen mondmaskers gedeeltelijk gratis weggeven
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De Catalaanse regioregering heeft 14 miljoen mondmaskers besteld en is van plan deze gedeeltelijk onder de bevolking gratis te gaan verdelen. Vanaf komende dinsdag zal de eerste lading van 100.000 ‘mascarillas’ via een bedrijf in Manresa arriveren in Catalonië. Daarna tot half mei zal de rest van de 14 miljoen mondmaskers arriveren. (UPDATE zie onderaan artikel)

De bedoeling is dat iedereen die in Catalonië woont en de ‘tarjeta sanitaria’ heeft een gratis mondmasker bij de apotheken kan gaan halen. Er wordt één mondmasker per persoon gratis weggegeven terwijl de rest gekocht dient te worden.

Het feit dat de ‘mascarillas’ opgehaald kunnen worden bij de ‘farmacias’ heeft ook meteen voor problemen gezorgd. De apotheken hebben iedereen al gewaarschuwd op dinsdag niet massaal naar de apotheken te gaan omdat er maar weinig mondmaskers beschikbaar zijn, als die er al zijn.

Catalonië heeft zo’n 7,6 miljoen inwoners die dus allemaal een gratis mondmasker kunnen ophalen. Maar de 14 miljoen ‘mascarillas’ komen geleidelijk aan in de autonome regio waardoor er dus een chaos kan ontstaan tijdens het ophalen van de gratis exemplaren.

De Catalaanse regioregering wil alvast vooruitlopen op een mogelijke verplichting van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid van het dragen van mondmaskers als men buitenshuis komt.

De Generalitat heeft ook opgeroepen om de eerste partij van 100.000 mondmaskers bij de apotheken te reserveren voor de werkenden die vanaf volgende week na Pasen weer mogen gaan werken.

UPDATE: De Catalaanse regioregering heeft de uitgifte van de ‘gratis’ mondmaskers uitgesteld tot 20 april. In eerste instantie zouden de mondmaskers reeds vanaf volgende week 13 april bij de apotheken te vinden zijn maar dat is nu dus met een week uitgesteld. Maar in plaats van 100.000 ‘mascarillas’ zal de Generalitat dan 1,4 miljoen mondmaskers aan het Col·legi de Farmacèutics de Catalunya overhandigen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.