Katten hebben en dragen geen coronavirus over aldus Catalaanse dierenartsen

Katten hebben en dragen geen coronavirus over aldus Catalaanse dierenartsen
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het Col·legi de Veterinaris de Barcelona heeft voor enige verwarring gezorgd door eerst te melden dat het beter zou zijn om katten in huis te houden en dat daarna te ontkennen maar wel aan te bevelen om elementaire en logische hygiënemaatregelen te nemen als een kat van buiten weer naar binnen komt. Katten hebben geen COVID-19 of coronavirus en dragen dit ook niet over, herhalen dierenartsen.

Katten (en honden) kunnen beter niet in direct contact komen met personen die besmet zijn met het coronavirus, iets dat volgens de dierenartsen ook logisch is. Het is ook voor de hand liggend dat men de gebruikelijke hygiënemaatregelen dient te nemen, zeker als een kat van buiten naar binnen komt.  

Het Col·legi de Veterinaris de Barcelona merkt ook op dat er geen specifieke aanbeveling is of dat huiskatten binnenshuis moeten worden gehouden of dat ze naar buiten mogen gaan naar een directe buitenruimte. Het Catalaanse collega van dierenartsen kwam met deze verklaring naar aanleiding van een artikel van het Britse BBC waarin men katteneigenaren aanraadt om de katten binnen te houden.

Ondanks dat er een kat in België besmet raakte en er twee honden in Azië met het coronavirus besmet raakten, zijn er geen bewijzen dat huisdieren het virus op mensen of dat personen het virus op dieren kunnen overdragen.

Katten (en honden) kunnen wel het coronavirus op hun vacht met zich meedragen, net zoals levenloze objecten zoals de boodschappen uit de supermarkt (papier en palstic), deurklinken (metaal), trapleuningen (metaal en hout) etc. Daarom is het aan te raden om de vacht, staart en poten van katten, zeker als deze ook naar buiten gaan, te ontsmetten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.